Στο συνέδριο "GenAI Summit 2024" που διεξήχθη στο Ίδρυμα Ευγενίδου, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, παρουσίασε την επόμενη ημέρα του Ψηφιακού Βοηθού τεχνητής νοημοσύνης, του mAIgov.

Επισήμανε ότι αυτή η ημέρα αποτελεί μια νέα εποχή στην εξυπηρέτηση των πολιτών από το κράτος, και μάλιστα μέσω του κινητού τηλεφώνου τους.

Ο Υπουργός, με πιο λεπτομερή τρόπο, ζήτησε από το mAigov μια ληξιαρχική πράξη γάμου. Ο Ψηφιακός Βοηθός ανταποκρίθηκε στο αίτημα και έστειλε το έγγραφο με τα απαραίτητα χαρακτηριστικά εγκυρότητας ηλεκτρονικών εγγράφων του gov.gr στη Θυρίδα Πολίτη. Αυτό αποτελεί ουσιαστικά την εξέλιξη του Ψηφιακού Βοηθού, ο οποίος σύντομα θα εκτελεί ενέργειες για λογαριασμό του πολίτη, όπως για παράδειγμα τη δημιουργία μιας ληξιαρχικής πράξης ή ενός δημοτολογικού πιστοποιητικού, ή ακόμη και την κράτηση ενός ραντεβού μέσω μιας ψηφιακής πλατφόρμας.

Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο Υπουργός αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της Τεχνητής Νοημοσύνης και στο γεγονός ότι η παρουσία της γίνεται ολοένα και πιο έντονη στην καθημερινότητα, λόγω της ευρείας διάδοσης των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων (LLMs- Large Language Models). "Η χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει κάνει ένα σημαντικό ψηφιακό άλμα. Στόχος μας είναι να το ενισχύσουμε και αξιοποιώντας τις δυνατότητες που μας παρέχει η ΤΝ να παρέχουμε πιο σύγχρονες και αποτελεσματικές υπηρεσίες στους πολίτες και τις επιχειρήσεις".

Σχετικά με τα επόμενα έργα του Υπουργείου Ψηφιακής, ο Υπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά: "Διαθέτουμε πολλά σύνολα δεδομένων σε διάφορους τομείς, όπως στην Υγεία, στη Δικαιοσύνη, στο Κτηματολόγιο, τα οποία σκοπός είναι για να μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε για τη λήψη αποφάσεων και τη χάραξη δημόσιων και κοινωφελών πολιτικών. Εργαζόμαστε μεθοδικά, ώστε να συγκεντρώσουμε αυτά τα μεγάλα σύνολα δεδομένων του Δημοσίου και να τα καταστήσουμε ανοιχτά σε ανωνυμοποιημένη μορφή, για να υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν μέσω εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης και τελικά να έχουν προστιθέμενη αξία".

Επιπλέον, ο Υπουργός επανέλαβε μετά το MWC 2024, την ανάγκη αναβάθμισης των τηλεπικοινωνιακών υποδομών, επισημαίνοντας ότι "είναι ένα τομέας που θα πρέπει να δουλέψουμε σε συνεργασία με τους παρόχους, συστηματικά και στη βάση ενός καλά οργανωμένου σχεδίου, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως τους πολύ σημαντικούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

  • Like 5
  • Sad 1
  • Haha 3