Αφού ο Elon Musk οριστικοποίησε την αγορά του Twitter τον περασμένο Οκτώβριο, η Meta του Mark Zuckerberg φέρεται να άρχισε να εργάζεται πάνω σε μια δική της παρόμοια πλατφόρμα, με την κωδική ονομασία Project 92.

Κατά τη διάρκεια μιας ανοιχτής στους υπαλλήλους συγκέντρωσης την Πέμπτη, ο επικεφαλής προϊόντος της Meta, Chris Cox έδειξε στους συγκεντρωμένους υπαλλήλους ένα σύνολο από μακέτες UI, οι οποίες διέρρευσαν αμέσως στο διαδίκτυο.

Η ύπαρξη του project επιβεβαιώθηκε επίσημα για πρώτη φορά τον Μάρτιο, όταν η εταιρεία δήλωσε στους δημοσιογράφους: "Εξερευνούμε ένα αυτόνομο αποκεντρωμένο κοινωνικό δίκτυο για την ανταλλαγή ενημερώσεων κειμένου. Πιστεύουμε ότι υπάρχει η ευκαιρία για έναν ξεχωριστό χώρο όπου δημιουργοί και δημόσια πρόσωπα μπορούν να μοιράζονται έγκαιρες ενημερώσεις σχετικά με τα ενδιαφέροντά τους". Μια σειρά από εικόνες του περιβάλλοντος της εφαρμογής που είχαν μοιραστεί εσωτερικά της εταιρείας τον Μάιο,  διέρρευσαν επίσης στο διαδίκτυο.

image.png.019d58ab5526f616bbac6e5ca0dc0f09.png

Η νέα πλατφόρμα, στην οποία ο Cox αναφέρθηκε ως "η απάντησή μας στο Twitter", θα είναι ένα αυτόνομο πρόγραμμα, που θα βασίζεται στο Instagram και θα ενσωματώνει το ActivityPub, το ίδιο πρωτόκολλο δικτύωσης που τροφοδοτεί το Mastodon. Οι εικόνες που διέρρευσαν περιλαμβάνουν μια εικόνα της οθόνης μέσω της οποίας ο χρήστης μπορεί να συνδεθεί με ασφάλεια, την κύρια ροή μηνυμάτων για τον χρήστη η οποία μοιάζει ύποπτα με αυτή του Twitter για smartphones, καθώς και την οθόνη που ο χρήστης θα απαντά σε ένα μήνυμα. Δεν υπάρχει ακόμη καμία πληροφορία για το πότε η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη για δημόσια κυκλοφορία, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι.

"Έχουμε ακούσει από δημιουργούς και δημόσια πρόσωπα που ενδιαφέρονται να έχουν μια πλατφόρμα που λειτουργεί με λογική και την οποία πιστεύουν ότι μπορούν να εμπιστευτούν για τη διανομή του περιεχομένου τους", δήλωσε ο Cox. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Verge, διασημότητες, όπως η Oprah και ο Δαλάι Λάμα, φέρονται να είναι από τους πρώτους που θα προωθήσουν τη νέα εφαρμογή.