Ο Mark Zuckerberg μοιράστηκε μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με την ανάπτυξη της υποδομής τεχνητής νοημοσύνης της Meta, η οποία θα περιλαμβάνει έναν εκπληκτικό αριθμό H100 Tensor GPU της NVIDIA. 

Στην ανάρτηση του στο Instagram, ο διευθύνων σύμβουλος της Meta σημείωσε τα εξής: «Αυτή τη στιγμή εκπαιδεύουμε το μοντέλο επόμενης γενιάς Llama 3, και χτίζουμε μαζική υπολογιστική υποδομή για να υποστηρίξουμε τα μελλοντικά μας σχέδια, συμπεριλαμβανομένων 350k H100s μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους - και συνολικά σχεδόν 600k H100s ισοδύναμα υπολογισμού αν συμπεριλάβετε άλλες GPUs". Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία θα ενισχύσει την υποδομή AI με 350.000 Nvidia H100 GPU πάνω από τις υπάρχουσες GPU, οι οποίες φτάνουν τον αριθμό των 250.000 (και πάλι H100). Έτσι ο συνολικός αριθμός των H100 GPU της Nvidia που θα διαθέτει η Meta στο τέλος του έτους, υπολογίζεται στις 600.000, ένας τεράστιος αριθμός κατά γενική ομολογία.

Ο αριθμός πάντως, αναμενόμενα έρχεται με ένα υψηλό τίμημα. Με τη μέση τιμή πώλησης μιας H100 GPU να πλησιάζει τα 30.000 δολάρια, η επένδυση της Meta θα στοιχίσει στην το αστρονομικό ποσό των 10,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στην υποδομή της Meta θα πρέπει να υπάρχουν και άλλες GPU, όμως οι περισσότερες θα περιλαμβάνουν την οικογένεια NVIDIA Hopper. Επιπλέον, η Meta εκπαιδεύει επί του παρόντος το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης LLama 3, το οποίο θα είναι πολύ πιο ικανό από την υπάρχουσα οικογένεια LLama 2 και θα περιλαμβάνει καλύτερες δυνατότητες συλλογισμού, κωδικοποίησης και επίλυσης μαθηματικών προβλημάτων.

Τα μοντέλα αυτά  όπως έχει διευκρινίσει η εταιρεία θα είναι ανοικτού κώδικα και θα κάνουν την εμφάνισή τους στο GitHub. Αργότερα, καθώς η τεχνητή γενική νοημοσύνη (AGI) αναμένεται να μπει στο παιχνίδι, ο Zuckerberg σημειώνει ότι «το μακροπρόθεσμο όραμά μας είναι να δημιουργήσουμε τη γενική νοημοσύνη, να την ανοίξουμε με υπευθυνότητα και να την κάνουμε ευρέως διαθέσιμη, ώστε όλοι να μπορούν να επωφεληθούν». 

  • Like 4