Ο τεχνολογικός γίγαντας Meta ανακοίνωσε πρόσφατα μια σημαντική αλλαγή στην πολιτική εργασίας του.

Από τις 5 Σεπτεμβρίου 2023, οι εργαζόμενοι με σταθερή θέση γραφείου, είναι υποχρεωμένοι να είναι παρόντες τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα στον εργασιακό χώρο. Η απόφαση αυτή σηματοδοτεί μια αξιοσημείωτη μετάβαση από το μοντέλο απομακρυσμένης εργασίας που πολλές εταιρείες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της Meta, υιοθέτησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Στα πρώτα στάδια της πανδημίας, η Meta διαπίστωσε ότι τα επίπεδα παραγωγικότητας παρέμειναν υψηλά ακόμη και με την πλειοψηφία των εργαζομένων να εργάζεται από το σπίτι. Αυτό οδήγησε σε αισιόδοξες προβλέψεις για το μέλλον της εξ αποστάσεως εργασίας και γενικότερα του “κινήματος” του Work From Home. Ο διευθύνων σύμβουλος Μαρκ Ζούκερμπεργκ προέβλεψε μάλιστα ότι η μισή εταιρεία θα μπορούσε να εργάζεται μόνιμα από απόσταση μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Ωστόσο, καθώς περνούσε ο καιρός, έγινε φανερό ότι ορισμένες πτυχές της εργασίας ήταν πιο δύσκολο να επιτευχθούν με εικονικά μέσα. Η εταιρεία άρχισε να διερευνά τρόπους για να φέρει τους υπαλλήλους πίσω στο γραφείο χωρίς να διαταράξει εκείνους που είχαν συνηθίσει την εργασία εξ αποστάσεως. Τελικά, η Meta αποφάσισε να επιβάλει την επιστροφή στο γραφείο, παρά τις πιθανές αντιδράσεις.

Η κίνηση αυτή ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική της Meta για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της ταχύτητας εντός της εταιρείας. Έχει παρατηρηθεί ότι οι νεότεροι και οι πιο καινούριοι εργαζόμενοι τείνουν να αποδίδουν καλύτερα σε ένα περιβάλλον που ενισχύει τις δια ζώσης συναντήσεις. Επιπλέον, ο Ζούκερμπεργκ σημείωσε ότι η οικοδόμηση εμπιστοσύνης είναι συχνά ευκολότερη αυτοπροσώπως, γεγονός που μπορεί να διευκολύνει την αποτελεσματικότερη συνεργασία.

Η απόφαση της Meta αντικατοπτρίζει μια ευρύτερη τάση στη Silicon Valley. Άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί, όπως η Google και η Amazon, έχουν επίσης επιβάλει πολιτική τριήμερης εργασίας από τον εργασιακό χώρο. Ακόμη και η Zoom, μια εταιρεία που επωφελήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την άνοδο της εξ αποστάσεως εργασίας, αναμένει από τους υπαλλήλους που ζουν σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από το γραφείο, να είναι παρόντες δύο ημέρες την εβδομάδα.

Παρά τις αλλαγές αυτές, η Meta παραμένει προσηλωμένη στην κατανεμημένη εργασία. Η νέα πολιτική δεν θα επηρεάσει τους υπαλλήλους που εργάζονται κυρίως εξ αποστάσεως. Η εταιρεία πιστεύει ότι ο ουσιαστικός αντίκτυπος μπορεί να επιτευχθεί τόσο από το γραφείο όσο και από το σπίτι. Ως εκ τούτου, συνεχίζει να βελτιώνει το μοντέλο της για την προώθηση της συνεργασίας και της κουλτούρας που είναι απαραίτητες για να ξεχωρίσουν οι εργαζόμενοι.

Η Meta αγκάλιασε την εξ αποστάσεως εργασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας και επέκτεινε την πολιτική της σε όλους τους υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης μέχρι τον Ιούλιο του 2021, αφού προηγουμένως είχε δηλώσει ότι θα επέτρεπε στο προσωπικό να εργάζεται εξ αποστάσεως μέχρι το τέλος του 2020. Τότε, ο Ζούκερμπεργκ δήλωσε ότι η εταιρεία είχε μάθει κατά τη διάρκεια του έτους κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας του Covid ότι "η καλή δουλειά μπορεί να γίνει οπουδήποτε" και ότι ήταν "ακόμη πιο αισιόδοξος ότι η απομακρυσμένη εργασία σε κλίμακα είναι δυνατή", ιδίως καθώς οι εφαρμογές για απομακρυσμένο βίντεο αλλά και η εικονική πραγματικότητα συνεχίζουν να βελτιώνονται.

Ο CEO του Facebook δήλωσε μάλιστα το 2020 ότι θα μπορούσε να δει τους μισούς υπαλλήλους του Facebook να εργάζονται μόνιμα εξ αποστάσεως μέσα στα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια. Η Meta ανακοίνωσε μάλιστα ένα πρόγραμμα με το οποίο το προσωπικό θα μπορούσε να επιλέξει να εργάζεται μόνιμα από το σπίτι, αν το αποφασίσει. Ωστόσο, θα υπήρχαν κάποιες οικονομικές προσαρμογές. Για παράδειγμα, όσοι επιλέξουν να εργάζονται μόνιμα εξ αποστάσεως από λιγότερο ακριβές περιοχές, όπως για παράδειγμα στις μεσοδυτικές πολιτείες, δεν θα μπορούν να έχουντον ίδιο μισθό. Ουσιαστικά, το Facebook θα προσαρμόζει το μισθό του ατόμου ανάλογα με το τοπικό κόστος διαβίωσης.

Η Meta δεν είναι η μόνη, καθώς πολλές εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Amazon και η μητρική Alphabet της Google, έχουν αντιστρέψει την πολιτική τους για την απομακρυσμένη εργασία, καλώντας τους εργαζομένους τους να επιστρέφουν σε φυσικά γραφεία τουλάχιστον τρεις ημέρες την εβδομάδα. Και σχεδόν όλες οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας πραγματοποιούν επί του παρόντος επώδυνες αναδιαρθρώσεις που συνεπάγονται την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας. Τον περασμένο Νοέμβριο ο Ζούκερμπεργκ επιβεβαίωσε ότι η Meta θα προχωρήσει στην απόλυση του 13% περίπου των εργαζομένων της εταιρείας, ένα ποσοστό που ισοδυναμεί με 11.000 θέσεις εργασίας.

  • Sad 1