Την προσοχή των χρηστών του Android εφιστά ειδικό τμήμα του FBI, λόγω δύο νέων περιπτώσεων κακόβουλου λογισμικού που μπορεί να επηρεάσουν τους χρήστες της δημοφιλούς πλατφόρμας λογισμικού της Google. Πρόκειται για το Loozfon το οποίο αποσπά προσωπικές πληροφορίες χρηστών και το FinFisher το οποίο μπορεί να δώσει έλεγχο της συσκευής του χρήστη στον επιτιθέμενο χάκερ.

Πιο αναλυτικά όσον αφορά το Loozfon, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους χάκερ σε διαφορετικές μορφές. Μία από τις πιο διαδομένες υπόσχεται εργασία από το σπίτι με ικανοποιητικές απολαβές και αποστέλλεται συνήθως μέσω email. Ένας σύνδεσμος που περιέχεται σε αυτό, συνήθως μέσα από κάποια διαφήμιση οδηγεί σε ιστοσελίδα η οποία εγκαθιστά το Loozfon στη συσκευή. Στη συνέχεια το λογισμικό κλέβει τις επαφές του χρήστη όπως επίσης και τον τηλεφωνικό του αριθμό. Το FinFisher ανήκει στην κατηγορία των spyware και όταν εγκαθίσταται στη συσκευή μπορεί να την ελέγχει απομακρυσμένα άσχετα από την τοποθεσία του χρήστη. Ο πιο διαδεδομένος τρόπος διάδοσής του είναι όταν ο χρήστης επισκέπτεται ένα σύνδεσμο τον οποίο λαμβάνει μέσω μηνύματος σχετικά με υποτιθέμενη αναβάθμιση του λογισμικού.

 

Το FBI έχει ανακοινώσει ορισμένες οδηγίες προς τους χρήστες του Android έτσι ώστε να μείνουν όσο το δυνατόν περισσότερο προστατευμένοι. Ορισμένες από αυτές είναι η απενεργοποίηση των ρυθμίσεων που δεν είναι αναγκαίες από το χρήστη, η ενεργοποίηση κρυπτογραφίας, έρευνα στις αξιολογήσεις μιας εφαρμογής, η επανεξέταση των δικαιωμάτων που δίνονται στα αρχεία που μεταφορτώνονται από το Internet καθώς επίσης και η προστασία της συσκευής με κωδικό. Ακόμη μια πολύ καλή λύση θα μπορούσε να είναι η εγκατάσταση εφαρμογής προστασίας από κακόβουλο λογισμικό, ο περιορισμός της πρόσβασης στο GPS από τις μη αναγκαίες εφαρμογές, η αποφυγή της διαδικασίας Jailbreak/Rooting, η αποφυγή σύνδεσης σε άγνωστα WiFi δίκτυα, η τακτική ενημέρωση του λογισμικού και η αποφυγή περιττών κλικ σε συνδέσμους από ανώνυμες πηγές. Καλό θα ήταν επίσης να επαναφέρεται η συσκευή στις εργοστασιακές ρυθμίσεις όταν αυτή αλλάζει ιδιοκτήτη και γενικότερα ο χρήστης να χρησιμοποιεί τις ίδιες προφυλάξεις στο smartphone του με αυτές που θα έπαιρνε στον υπολογιστή του.

 

Link.png Site: Cnn.com