Αποζημιώσεις συνολικού ύψους 126.000 ευρώ κατέβαλαν το 2007 στις εταιρίες μέλη της Business Software Alliance (BSA) οι ελληνικές επιχειρήσεις, για χρήση παράνομου λογισμικού.

 

Οι έλεγχοι που πραγματοποίησε η BSA στις επιχειρήσεις, προέκυψαν από ανώνυμες καταγγελίες που προήλθαν από την ιστοσελίδα της (www.bsa.org/hellas), από ταχυδρομικές επιστολές ή την γραμμή επικοινωνίας της BSA. Περισσότερο από το 60% των αποζημιώσεων προήλθε από εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον κατασκευαστικό και τηλεπικοινωνιακό κλάδο.

 

Εκτός από την καταβολή των αποζημιώσεων, η BSA ενθάρρυνε τις επιχειρήσεις να αφαιρέσουν από τους Η/Υ τα πειρατικά προγράμματα λογισμικού και να νομιμοποιήσουν εκείνα που σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν. Ωστόσο, ο πιο σωστός ?και οικονομικότερος- τρόπος για να προστατευθούν οι επιχειρήσεις από τη χρήση πειρατικού λογισμικού είναι η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισης λογισμικού (Software Asset Management?SAM) το οποίο θα τους επιτρέπει να γνωρίζουν ποια και πόσα προγράμματα βρίσκονται εγκατεστημένα στο δίκτυο των Η/Υ καθώς και να πιστοποιήσουν τη γνησιότητα τους.

 

 

Η πειρατεία λογισμικού Η/Υ πλήττει σημαντικά την οικονομία της Ελλάδας και τον κλάδο της τοπικής βιομηχανίας πληροφορικής αφού σύμφωνα με την παγκόσμια μελέτη της εταιρίας IDC για το 2006 , η αξία των παράνομα εγκατεστημένων προγραμμάτων λογισμικού ανήλθε στα ?128 εκατομμύρια, με ποσοστό 61%. Εάν το ποσοστό αυτό μειωθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2011 , θα μπορούσε να δημιουργήσει περισσότερες από 1.000 νέες θέσεις εργασίας, να συμβάλλει στην εθνική οικονομία και τον εγχώριο τομέα της πληροφορικής κατά ?261 εκ. και να αποφέρει επιπλέον ?88 εκ. σε φορολογικά έσοδα.

 

Source.png Πηγή: imerisia.gr