TikTok, από ότι φαίνεται, δεν σημαίνει μόνο ψυχαγωγία και διασκέδαση. Υπάρχουν πολλά κανάλια στην πλατφόρμα που δημιουργούν και μοιράζονται περιεχόμενο που είναι αφιερωμένο στην εκπαίδευση, στις τέχνες ή ακόμα και στις επιστήμες.

Δυστυχώς, τις πιο πολλές φορές, το συγκεκριμένο περιεχόμενο έρχεται σε… δεύτερη μοίρα. Πλέον ωστόσο, η εταιρεία πίσω από το δημοφιλέστερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, αποφάσισε να δημιουργήσει μία ενότητα για την προώθηση του TikTok ως αξιόπιστου μέσου ενημέρωσης και μάθησης, που περιλαμβάνει περιεχόμενο STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics). Πιο συγκεκριμένα, το TikTok ανακοίνωσε ότι εργάζεται σε μία νέα ενότητα/feed στην εφαρμογή, η οποία θα περιλαμβάνει αποκλειστικά και μόνο εκπαιδευτικά βίντεο, από διάφορες επιστήμες (φυσική, χημεία, μαθηματικά), από τους υπολογιστές, την μηχανική, την τεχνολογία κ.α. 

Όμως το TikTok φαίνεται πως επιθυμεί να λάβει επίσης και μέτρα κατά της παραπληροφόρησης οπότε και θα συνεργαστεί με δύο σημαντικούς ελεγκτικούς οργανισμούς, με την Common Sense Networks να μελετά το περιεχόμενο για να διασφαλίσει ότι το περιεχόμενο είναι σχετικό με την ενότητα STEM και την Poynter να αναλαμβάνει να ελέγξει το περιεχόμενο για την επιστημονική του ακρίβεια και εγκυρότητα. Οποιαδήποτε βίντεο αποτυγχάνουν και στους δύο ελέγχους δεν θα εμφανίζονται στο νέο feed με την ονομασία STEM. Η νέα αυτή ενότητα σχεδιάστηκε, όπως λέει το TikTok, για να προσφέρει στους χρήστες έναν χώρο για από κοινού μάθηση, έμπνευση και εμπλουτισμό γνώσεων (καθώς και για να προσφέρει στους δημιουργούς έναν νέο χώρο να παρουσιάζουν εξειδικευμένα βίντεο) με τις πρώτες δοκιμές να ξεκινούν στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Σε ορισμένες περιοχές, το TikTok πειραματίζεται ήδη με το «Topic Feed», μία ενότητα για χρήστες που αγαπούν το gaming σε κονσόλες και υπολογιστές ή που αγαπούν την άσκηση και τα αθλήματα κ.ά. To feed με το επιστημονικό περιεχόμενο θεωρείται επέκταση αυτής της πρωτοβουλίας. Το λανσάρισμα του STEM feed πάντως δεν αποτελεί έκπληξη και έρχεται σε μία εποχή που οι επικρίσεις και οι ανησυχίες από εκπαιδευτικούς οργανισμούς, σχολεία ή ακόμα και κυβερνήσεις γίνονται όλο και εντονότερες ότι η χρήση του ενδέχεται να βλάπτει τα παιδιά και τους εφήβους. Οι ανησυχίες μάλιστα είναι τέτοιες που ορισμένα σχολεία προχώρησαν σε αγωγές ενάντια στην εταιρεία με τον ισχυρισμό ότι προκαλεί ψυχολογικά προβλήματα.

Η δημιουργία της ενότητας STEM αναμφισβήτητα θα δημιουργήσει θετική εντύπωση ενώ θα είναι και επικερδές για τους δημιουργούς, καθώς όπως ισχυρίζεται η εταιρεία, τα hashtags που συνδέονται με το STEM έχουν ήδη λάβει περισσότερα από 110 δισεκατομμύρια views. Αν η δημιουργία της νέας επιστημονικής ενότητας θα βοηθήσει το TikTok να.. επιβιώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένα άλλο θέμα. Ορισμένοι πολιτικοί ή ακόμα και κυβερνητικοί αξιωματούχοι επιθυμούν την άμεση απαγόρευση του στη χώρα εξαιτίας φόβων ότι αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια. Δεν είναι λίγοι οι αξιωματούχοι που πιστεύουν ότι η Κίνα συλλέγει δεδομένα για κάποιους Αμερικανούς ή ότι αξιοποιεί το TikTok για τη διάδοση προπαγανδιστικών μηνυμάτων και εκστρατειών. Ο Διευθύνων Σύμβουλος Shou Zi Chew πρόκειται να καταθέσει ενώπιον μιας επιτροπής της Βουλής την επόμενη εβδομάδα για θέματα ιδιωτικότητας, ασφάλειας και προστασίας των παιδιών και το STEM feed όπως είναι κατανοητό δεν αρκεί για να κάμψει τις όποιες ανησυχίες.