Το φαινόμενο ενδέχεται να επηρεάζει ιδιαίτερα άτομα νεότερων ηλικιών

Ανησυχία εκδηλώνεται για την περίπτωση οι εφαρμογές τροποποίησης της εμφάνισης του σώματος των χρηστών, στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης TikTok και Instagram να λειτουργούν σαν "καταλύτες" εκδήλωσης διατροφικών διαταραχών σε νεαρά άτομα.

Οι διαφημίσεις αυτού του είδους των εφαρμογών δείχνουν πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί το λογισμικό προκειμένου να τροποποιήσει την εμφάνιση συγκεκριμένων σημείων του σώματος, για παράδειγμα καθιστώντας τις μέσες λεπτότερες ή προσθέτοντας μυς. 

Οργανώσεις οι οποίες ασχολούνται με την αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών αναφέρουν πως οι τεχνολογικές εταιρίες πρέπει να αναλογιστούν τον αντίκτυπο που έχουν οι εφαρμογές αυτές σε ευάλωτα άτομα.

Απαντώντας, τα κοινωνικά δίκτυα ανέφεραν πως οι εφαρμογές δεν παραβιάζουν το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τις διαφημίσεις, όμως το TikTok επισήμανε πως είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμο να αναθεωρήσει τις πολιτικές του. Συγκεκριμένα, στη δήλωση αναφέρεται πως η εταιρία "επιδιώκει διαρκώς να ενισχύσει" το ρυθμιστικό του πλαίσιο προκειμένου να "στηρίξει ένα περιβάλλον θετικής αντιμετώπισης της σωματικής διάπλασης του καθενός". Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως πέρυσι το TikTok, ιδιαίτερα δημοφιλές μεταξύ των εφήβων, απαγόρευσε τις διαφημίσεις για εφαρμογές νηστείας και συμπληρωμάτων απώλειας βάρους.

Η φιλανθρωπική οργάνωση Seed, που ασχολείται με την υποστήριξη ατόμων που υποφέρουν από διατροφικές διαταραχές, ανέφερε χαρακτηριστικά πως, από την έναρξη της πανδημίας, καταγράφεται άνοδος της τάξης του 68% στα παιδιά και τους εφήβους, ηλικίας 10 έως 19 ετών, που ζητούν στήριξη.

Danae Mercer

Η Ντανάε Μέρσερ είναι δημοσιογράφος που ασχολείται με θέματα υγείας και έχει ιστορικό ασταθούς διατροφής. Συχνά δημοσιεύει αναρτήσεις με προτροπές να είναι κανείς θετικός απέναντι στο σώμα του, τόσο στο Instagram όσο και το TikTok, ενώ καταγράφει "παρασκηνιακά" το πώς γίνεται η επεξεργασία της εικόνας των σωμάτων.

"Γνωρίζω, από προσωπική εμπειρία, πως οι εφαρμογές αυτές μπορούν να δράσουν σαν καταλύτης [υπερβολών]", ανέφερε στο BBC. 

"Οι εφαρμογές με έκαναν να δείχνω λεπτότερη, με περισσότερες καμπύλες από ό,τι θα μπορούσε το σώμα μου να γίνει, ακόμη κι αν γυμναζόμουν αδιάκοπα. Εξαφανίζουν τους πόρους [της επιδερμίδας μου] με τρόπο που δεν είναι καν εφικτός στη φύση. Δημιουργούν μια εικόνα μου η οποία, πολύ απλά, είναι αδύνατο να επιτευχθεί... και το κάνουν με το πάτημα ενός κουμπιού. Ο αντίκτυπος αυτής της τεχνολογίας είναι τεράστιος και, πραγματικά, νομίζω πως θα χρειαστεί να περάσουν χρόνια για να σχηματίσουμε μια πλήρη εικόνα".

Η Μέρσερ δήλωσε ανήσυχη για το γεγονός πως οι εφαρμογές αυτές απευθύνονται "σε ιδιαίτερα ευάλωτους εφήβους".

"Οι έφηβοι, αγόρια και κορίτσια, δεν κατανοούν ακόμη αυτά τα πράγματα, όχι πλήρως. Ακριβώς όπως δεν θα επιτρέπαμε να διαφημίζονται προϊόντα απώλειας βάρους για παιδιά, πρέπει να πιέσουμε ώστε να υπάρξει ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο σχετικά με το ποιες εφαρμογές επιτρέπεται να απευθύνονται σε ευάλωτα ακροατήρια. Ιδίως όταν οι εφαρμογές αυτές τροποποιούν την εμφάνιση των σωμάτων".

Υπάρχουν διάφορες δωρεάν εφαρμογές, διαθέσιμες μέσω των ψηφιακών καταστημάτων της Apple και της Google, που επιτρέπουν την τροποποίηση του σώματος του χρήστη, προσφέροντας πειστικό αποτέλεσμα. Οι χρήστες μπορούν να τροποποιούν φωτογραφίες ή και βίντεο, αλλάζοντας το μέγεθος και το σχήμα σωμάτων και προσώπων, βελτιώνοντας την όψη της επιδερμίδας και ενισχύοντας τους μυς.

"Περνάμε περισσότερο χρόνο από ποτέ σε αυτές τις πλατφόρμες", ανέφερε η Τζέμα Όουτεν, διευθύντρια της Seed. "Καθώς θα αρχίσουμε να επιστρέφουμε σε φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής, δεν θα μπορούμε πλέον να κρυβόμαστε πίσω από οθόνες και εφαρμογές. Προσφέρονται στους ανθρώπους τρόποι να αλλοιώσουν την εικόνα τους, όμως αυτό αποτελεί πηγή πίεσης στον πραγματικό κόσμο".

Οι εταιρίες πίσω από αυτά τα δίκτυα πρέπει να αποδεχτούν πως έχουν "υποχρέωση να δείξουν υπευθυνότητα" και να επισημαίνουν τυχόν διαφημίσεις οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην εικόνα που έχει κάποιος για το σώμα του, καταλήγει.

Η Beat, οργάνωση που δραστηριοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο για την αντιμετώπιση διατροφικών διαταραχών, ανέφερε πως "οι εφαρμογές τροποποίησης της εμφάνισης του σώματος που ενθαρρύνουν το στιγματισμό του βάρους ή προωθούν την αποθέωση του αδύνατου σώματος θα μπορούσαν να προκαλέσουν διαταραχές σε άτομα που υποφέρουν ήδη από κάποια διατροφική διαταραχή ή είναι ευάλωτα στην εκδήλωση μιας τέτοιας διαταραχής".

  • Thanks 2