Καθώς ένα νομοσχέδιο που έχει σκοπό να απαγορεύσει τη χρήση του TikTok από τους Αμερικανικούς πολίτες κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερη υποστήριξη στο Κογκρέσο, η γνωστή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης της Κινέζικης εταιρείας ByteDance σε μία προσπάθεια να αποκτήσει έρεισμα, σκέφτηκε να αξιοποιήσει την υποστήριξη των ίδιων των χρηστών της. 

Το TikTok απέστειλε σε όλους τους χρήστες του που βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες μία ειδοποίηση την Τετάρτη που μας πέρασε προειδοποιώντας τους ότι «το Κογκρέσο σχεδιάζει την καθολική απαγόρευση του TikTok» στη χώρα, κάτι που θα «[στερήσει] από 170 εκατομμύρια Αμερικανούς το συνταγματικό τους δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση». Στην ειδοποίηση αναφέρεται επίσης ότι η απαγόρευση «θα ζημιώσει εκατομμύρια επιχειρήσεις, θα καταστρέψει τον βιοπορισμό αμέτρητων δημιουργών σε όλη τη χώρα και θα στερήσει από τους καλλιτέχνες το κοινό τους». Στο κάτω μέρος της ειδοποίησης περιλαμβάνεται και ένας τρόπος για να βρουν οι χρήστες τον πολιτικό εκπρόσωπό τους και να καλέσουν το γραφείο τους.

IMG_6740.jpg

Η κοινοποίηση έρχεται λίγο αφότου ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την υποστήριξή του σε ένα διακομματικό νομοσχέδιο που αφορά το TikTok, που όπως είναι γνωστό ανήκει στην Κινεζικών συμφερόντων εταιρεία ByteDance. Η νομοθετική πράξη που ονομάζεται «Protecting Americans from Foreign Adversary Controlled Applications Act» (Νόμος για την προστασία των Αμερικανών από τις ελεγχόμενες από ξένους αντιπάλους εφαρμογές) αποτελεί την απάντηση του Κογκρέσου στον κίνδυνο για την Εθνική Ασφάλεια που «αντιπροσωπεύει» το TikTok, κυρίως εξαιτίας του τρόπου που η εταιρεία συλλέγει δεδομένα Αμερικανών χρηστών. Το νομοσχέδιο θα απαιτούσε από το TikTok να αποσχιστεί από την Κινεζικών συμφερόντων ByteDance ή να κινδυνεύσει να καταργηθεί από τα Αμερικάνικα διαδικτυακά καταστήματα εφαρμογών όπως το iOS App Store ή το Google Play Store.

Όμως το νομοσχέδιο «Protecting Americans from Foreign Adversary Controlled Applications Ac» δεν είναι το πρώτο αυτού του είδους που βρίσκει υποστήριξη από το Κογκρέσο. Είναι γνωστό ότι αρκετά μέλη του Κογκρέσου προσπαθούν να βρουν τρόπο να απαγορευτεί εδώ και χρόνια. Σε ορισμένες πολιτείες και πόλεις, έχει απαγορευτεί εδώ και καιρό η εγκατάσταση και χρήση του TikTok από κυβερνητικούς αξιωματούχους στις συσκευές που χρησιμοποιούν για τη δουλειά τους (στις συσκευές που τους έχουν δοθεί από τη κυβέρνηση και όχι στις προσωπικές συσκευές τους). Η πολιτεία της Montana ήταν η πρώτη που απαγόρευσε την εφαρμογή - αν και η απαγόρευση αυτή εμποδίστηκε τελικώς από ένα δικαστήριο και επί του παρόντος βρίσκεται υπό εξέταση. Αν πάντως το νομοσχέδιο «περάσει», κάτι που σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών θα ισοδυναμεί με παραβίαση της Πρώτης Τροπολογίας του Αμερικανικού συντάγματος, πιθανότατα θα βρεθεί αντιμέτωπο με πολλές νομικές προκλήσεις.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το TikTok στρέφεται στους χρήστες του μόλις διαπιστωθεί ότι αυξάνονται οι πολιτικές πιέσεις. Πέρυσι, όταν διαπιστώθηκε ότι η υποστήριξη ενός άλλου νομοσχεδίου κέρδιζε διαρκώς έδαφος, ο Διευθύνων Σύμβουλος του TikTok, Shou Zi Chew, εμφανίστηκε σε ένα βίντεο στο επίσημο προφίλ του TikTok για να προειδοποιήσει τους Αμερικανούς χρήστες σχετικά με τις προθέσεις του Κογκρέσου.

Η τακτική του TikTok να αποστείλει την ειδοποίηση στους Αμερικανούς χρήστες του, φαίνεται να δυσαρέστησε και να αναστάτωσε πολλούς πολιτικούς εκπροσώπους και Γερουσιαστές. «Η κατάσταση είναι δυσάρεστη. Τα τηλέφωνα μας δεν έχουν σταματήσει να χτυπάνε. Και είναι έφηβοι ή και ηλικιωμένοι που υποστηρίζουν ότι περνάνε όλη την ημέρα τους στην εφαρμογή και πως δεν πρέπει να τους την στερήσουμε» δήλωσε ένας πολιτικός εκπρόσωπος που επιθυμούσε να παραμείνει ανώνυμος στην ηλεκτρονική εφημερίδα Politico

«Αν απαγορεύσετε το TikTok, θα αυτοκτονήσω» δήλωσε στο τηλέφωνο ένας χρήστες σύμφωνα με ένα ηχητικό ντοκουμέντο που έφτασε στην ηλεκτρονική εφημερίδα από ένα γραφείο της Βουλής των Αντιπροσώπων. Ο καλών δήλωσε ότι προχώρησε στην κλήση αφότου είδε την ειδοποίηση του TikTok που ισχυριζόταν ότι τα μέλη του Κογκρέσου προσπαθούν να καταργήσουν την εφαρμογή.

Ένας άλλος υπάλληλος από ένα γραφείο της Βουλής των Αντιπροσώπων παρατήρησε ότι «οι περισσότεροι από τους καλούντες δεν γνωρίζουν καν για ποιον λόγο τηλεφωνούν ενώ αρκετοί συμφωνούν με το νομοσχέδιο αλλά τηλεφωνούν για να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν την εφαρμογή». Ο εν λόγω υπάλληλος εκτιμά ότι οι κλήσεις στο γραφείο θα «ξεπεράσουν εύκολα» τις 1.000 σε αριθμό σε μία ημέρα.

  • Like 1
  • Haha 6