Ο Elon Musk, ιδιοκτήτης της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης που ήταν παλαιότερα γνωστή ως Twitter, πρότεινε πρόσφατα ότι ο ιστότοπος μπορεί να αρχίσει να χρεώνει τους χρήστες με ένα μηνιαίο τέλος.

Κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας που μεταδόθηκε σε ζωντανή μετάδοση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu  τη Δευτέρα, ο Musk ανέφερε ότι το Twitter "κινείται προς ένα μοντέλο μικρής μηνιαίας πληρωμής". Ανέφερε ότι αυτό θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση του συνεχιζόμενου προβλήματος των bots στην πλατφόρμα.

«Η χρέωση ενός τέλους φαίνεται να είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσουμε τις τεράστιες στρατιές των spam bots», εξήγησε ο Musk. «Η λειτουργία ενός bot κοστίζει μόλις ένα κλάσμα της δεκάρας. Αλλά ακόμη και η καταβολή μερικών δολαρίων το μήνα θα καθιστούσε το κόστος των bots απαγορευτικά υψηλό». Επιπλέον, οι δημιουργοί bot θα χρειάζονταν μια νέα έγκυρη μέθοδο πληρωμής για κάθε λογαριασμό bot.

Ο Musk δεν διευκρίνισε πόσο θα ήταν το υποθετικό μηνιαίο τέλος του Twitter, χαρακτηρίζοντάς το απλώς "μικρό ποσό". Μοιράστηκε επίσης κάποιες νέες μετρήσεις χρηστών για το Twitter κατά τη διάρκεια της ομιλίας του. Σύμφωνα με τον ίδιο, το X.com (πρώην Twitter) έχει πλέον περίπου 550 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες, οι οποίοι δημοσιεύουν 100-200 εκατομμύρια αναρτήσεις την ημέρα. Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται και οι αυτοματοποιημένοι λογαριασμοί bot ή μόνο οι ανθρώπινοι χρήστες.

Για λόγους σύγκρισης, υπό την προηγούμενη ηγεσία το Twitter υπολόγιζε τη βάση χρηστών του διαφορετικά, χρησιμοποιώντας μια μέτρηση που ονομάζεται "καθημερινοί ενεργοί χρήστες που μπορούν να αποφέρουν έσοδα" ή αλλιώς...mDAUs. Σύμφωνα με αυτό το μέτρο, το Twitter είχε 229 εκατομμύρια χρήστες το πρώτο τρίμηνο του 2022 πριν αναλάβει ο Musk. Το στατιστικό στοιχείο των mDAU προοριζόταν ειδικά για τον υπολογισμό των ανθρώπων που μπορούσαν να δουν και να εμπλακούν με διαφημίσεις.

Από τότε που απέκτησε το Twitter πέρυσι, ο Musk προώθησε τη συνδρομητική υπηρεσία της πλατφόρμας με την ονομασία Twitter Blue, η οποία τώρα είναι γνωστή ως Twitter Premium. Με 8 δολάρια το μήνα ή 84 δολάρια ετησίως, το Premium προσφέρει δυνατότητες όπως επεξεργασία tweets, μειωμένες διαφημίσεις, ειδικά φίλτρα αναζήτησης και συνομιλίας, μεγαλύτερες αναρτήσεις και πολλά άλλα. Ωστόσο, ανεξάρτητη έρευνα δείχνει ότι μόνο ένα μικρό μέρος της συνολικής βάσης χρηστών του Twitter έχει επιλέξει να εγγραφεί μέχρι στιγμής.

Ο Musk δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το αν ή πότε μπορεί να εφαρμοστεί ένα μηνιαίο τέλος Twitter για όλους τους χρήστες. Αλλά η ιδέα υπογραμμίζει την εστίασή του στο να βρει πρόσθετους τρόπους εσόδων για την πλατφόρμα πέρα από τις διαφημίσεις.

  • Like 4
  • Confused 1