Ο Elon Musk, πιστός στον εκρηκτικό χαρακτήρα του, αντιμετώπισε τη διαμάχη για τον αντισημιτισμό με έναν εξαιρετικά παράτολμο τρόπο κατά τη διάρκεια χθεσινής δημόσιας συνέντευξης.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με την απόσυρση από το X, του διαφημιστικού budget αρκετών εταιρειών μετά την υποστήριξη μιας αντισημιτικής ανάρτησης στο Twitter, ο Musk είπε με ξεκάθαρο τρόπο στις επιχειρήσεις ότι «αν πιστεύουν ότι μ’ αυτό τον τρόπο ότι μπορούν να τον απειλήσουν, τότε να πάνε να γαμ...».

Μιλώντας στο DealBook Summit, ο Andrew Ross Sorkin των New York Times ρώτησε τον Musk για την έξοδο των διαφημιστών μετά την υποστήριξή του σε ένα tweet που διέδιδε θεωρίες συνωμοσίας των Εβραίων. «Ελπίζω να σταματήσουν. Μην διαφημίζεστε», απάντησε ο Musk. Απορημένος, ο Sorkin ζήτησε διευκρινίσεις για το αν ο Musk επιθυμούσε πράγματι να εγκαταλείψουν οι διαφημιστές την πλατφόρμα. "Όχι", απάντησε ο Musk. "Αν κάποιος προσπαθήσει να με εκβιάσει με διαφήμιση, να με εκβιάσει με χρήματα; Να πάει να γαμηθ…». Στη συνέχεια ο Musk προχώρησε σε ευθεία προσφώνηση προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της Disney, Bob Iger, ο οποίος μόλις είχε εξηγήσει την απόφαση της εταιρείας του να αποσύρει τη διαφήμιση από την πολύπαθη πλατφόρμα.

Το οξύθυμο ξέσπασμα του μεγιστάνα της τεχνολογίας επέτεινε τις υπάρχουσες οικονομικές πιέσεις, με τις επιχειρήσεις να παίρνουν γρήγορα αποστάσεις. Ο Sorkin τόνισε την επιτακτική ανάγκη του CEO της εταιρείας να προσελκύσει διαφήμιση, την οποία ο Musk απέρριψε ως παράπλευρη απώλεια. «Αυτό που θα κάνει αυτό το διαφημιστικό μποϊκοτάζ είναι ότι θα σκοτώσει την εταιρεία και όλος ο κόσμος θα μάθει ότι αυτές οι εταιρείες σκότωσαν την εταιρεία», δήλωσε, υποσχόμενος να ρίξει το φταίξιμο στους διαφημιστές. Τα brands έχουν βάσιμους ηθικούς λόγους για να εγκαταλείψουν μια τόσο πολωτική πλατφόρμα, αντέτεινε ο Sorkin, στον οποίο ο Musk απάντησε ασεβώς: “Αλήθεια; Πες το στη Γη».

Εν μέσω του όλου συμβάν, ο Musk παραδέχτηκε ότι μετανιώνει για το αρχικό εμπρηστικό tweet του, αλλά συνέχισε να το εκλογικεύει ως μια μεμονωμένη γκάφα που ενισχύθηκε από επιλεκτική αναφορά. «Εκ των υστέρων δεν έπρεπε να είχα απαντήσει σε αυτό το ένα άτομο», παραδέχτηκε. Ωστόσο, ο Musk ισχυρίστηκε ότι οι επακόλουθες διευκρινίσεις του αγνοήθηκαν, με όπλο τη διαμάχη εναντίον του ίδιου και των αντισημιτών.

Ενώ ζητούσε συγγνώμη για την πιθανή ενθάρρυνση του φανατισμού, ο Musk ταυτόχρονα υποβάθμισε το tweet ως απλώς μία απερίσκεπτη ανάρτηση μεταξύ χιλιάδων στην πλατφόρμα. Τέτοιες αντιφατικές τοποθετήσεις προκαλούν αμφιβολίες σχετικά με την ειλικρίνεια του, ενώ διαιώνισαν την εχθρότητα προς τους διαφημιστές που φέρει τρομερές δημοσιονομικές επιπτώσεις. Σύμφωνα με πολλούς, ο Musk φλερτάρει αβασάνιστα με την καταστροφή του X (πρώην Twitter) ακόμα και λόγω αδιαφορίας. Καθώς οι διαφημιζόμενοι συνεχίζουν να εγκαταλείπουν την πλατφόρμα, η προκλητική αποξένωση των επιχειρήσεων που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της οικονομικής βιωσιμότητας αποτελεί μια υπαρξιακή απειλή που ο Musk αρνείται να αναγνωρίσει.

Χαρακτηριζόμενος ως εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος συνηθισμένος στην αδιαλλαξία, ο Musk έχει δώσει το τελευταίο χρόνια αρκετά δικαιώματα δημιουργώντας τεράστια προβλήματα σε μία από τις μεγαλύτερες social media εταιρείες επικοινωνιών μέσω μικροπρεπών διαπληκτισμών και προώθησης συνομωσιών (βλ. pizzagate). 
 

  • Like 16