Η ιστοσελίδα Platformer πήρε συνέντευξη από υπαλλήλους του Twitter για να διαπιστώσει γιατί στη λίστα “For You” που έχει κάθε χρήστης της υπηρεσίας, υπήρξε μεγάλη προώθηση των tweets του Musk.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ξάδελφος του Elon και υπάλληλος του Twitter, James Musk, έστειλε ένα επείγον μήνυμα στο Slack της εταιρείας το πρωί της Δευτέρας. «Επιδιορθώνουμε ένα πρόβλημα που έχει σχέση με την αλληλεπίδραση των χρηστών με την πλατφόρμα», έγραψε, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «εξαιρετικά επείγουσα» και ζητώντας από όλους όσους μπορούν να γράψουν κώδικα να βοηθήσουν. Το πρόβλημα; Το tweet του προέδρου Biden για την υποστήριξη των Philadelphia Eagles, είχε περισσότερες εμφανίσεις από αυτό του Musk. 

Το tweet του προέδρου των ΗΠΑ είχε σχεδόν 29 εκατομμύρια εμφανίσεις, όταν αντίστοιχα το tweet του Musk είχε 9,1 εκατομμύρια εμφανίσεις, με τον ιδιοκτήτη του Twitter να προχωρά στη διαγραφή του λίγο μετά τη δημοσίευσή του. Το θέμα του Musk με τα tweets του που δεν έχουν τόση αναγνωσιμότητα όση θα ήθελε, ξεκίνησε πριν από το Super Bowl. Σε προηγούμενο δημοσίευμά του, το Platformer ανέφερε ότι απέλυσε έναν από τους δύο εναπομείναντες κύριους μηχανικούς του Twitter επειδή υπέδειξε ότι τα tweets του Musk δεν έχουν τόσες πολλές εμφανίσεις επειδή οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται πλέον τόσο πολύ για αυτά που λέει. 

Περίπου 80 υπάλληλοι του Twitter φέρεται να ανέλαβαν να διερευνήσουν τους πιθανούς λόγους για τους μειωμένους αριθμούς του λογαριασμού του Musk και εξέτασαν την πιθανότητα ότι πολλοί άνθρωποι τον είχαν μπλοκάρει και τον είχαν κάνει mute (σίγαση) τους τελευταίους μήνες. Ερεύνησαν όμως και πιθανά τεχνικά ζητήματα, επειδή τα tweets από χρήστες των οποίων οι αναρτήσεις έχουν συνήθως καλές επιδόσεις θα έπρεπε να είχαν προωθηθεί αυτόματα από το σύστημα του ιστότοπου. 

Η λύση που βρήκαν -αναφέρει το Platformer- είναι να αναπτύξουν κώδικα που θα ενίσχυε τεχνητά τα tweets του Musk κατά 1.000 φορές, εξασφαλίζοντας ότι θα κατατάσσονταν υψηλότερα από τα tweets όλων των άλλων στις ροές των χρηστών. Ως αποτέλεσμα, πάνω από το 90% των 128,9 εκατομμυρίων followers του Musk έβλεπαν τα tweets του, ενώ ακόμη και όσοι δεν ακολουθούν τον ιδιοκτήτη του Twitter συνέχισαν να βλέπουν τις αναρτήσεις του στο timeline τους. 

Αν και ο Musk δεν μίλησε εκτενώς για το θέμα, αναγνώρισε την αλλαγή με τον δικό του τρόπο, συγκεκριμένα δημοσιεύοντας ένα meme. Ζήτησε επίσης από τον κόσμο να βρίσκεται σε εγρήγορση όσο το Twitter έκανε προσαρμογές στον "αλγόριθμο", αφού οι χρήστες άρχισαν να παραπονιούνται ότι έβλεπαν συνέχεια tweets του Elon. Οι "προσαρμογές" φέρεται να μην σήμαιναν όμως την πλήρη αφαίρεση του πλεονεκτήματός του: σύμφωνα με το Platformer, τα tweets του Elon εξακολουθούν να ενισχύονται τεχνητά, αλλά κατά έναν παράγοντα μικρότερο από 1.000. Εν τέλει, οι χρήστες θα εξακολουθούν να βλέπουν συχνά τα tweets του, εκτός αν επιλέξουν να μετακινηθούν στην καρτέλα Following αντί για το For You.

Ενημέρωση 17/2 - Με tweet του, ο Musk αναφέρει ότι η πηγή της είδησης είναι ένας απολυμένος υπάλληλος του Twitter ο οποίος έχει ήδη προσληφθεί από τη Google. Προσθέτει ακόμα ότι υπήρξε πρόβλημα με τον αριθμό εμφανίσεων απαντήσεων το οποίο δημιουργήθηκε από bug που έχει ήδη διορθωθεί ενώ το Twitter θα προχωρήσει σε μήνυση του υπαλλήλου. Σε απάντησή της, η ιστοσελίδα αναφέρει ότι ο ισχυρισμός του Musk είναι «εντελώς λανθασμένος» και υποστηρίζουν πλήρως το δημοσίευμά τους ως αληθές.

Το ίδιο υποστηρίζει και ο ερευνητής Timothy Graham όπου χρησιμοποιώντας το api του Twitter επιβεβαιώνει ότι η αύξηση στις εμφανίσεις των tweet του Musk το επίμαχο διάστημα δεν ήταν οργανική.

  • Like 1
  • Sad 1