Αμερικανός δικαστής διέταξε να εκδικαστεί η αγωγή του Twitter κατά του Elon Musk τον Οκτώβριο.

Πρόκειται για ένα πλήγμα για τον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου, ο οποίος είχε ζητήσει να καθυστερήσει το δικαστήριο μέχρι τη νέα χρονιά.

Ο Elon Musk υπαναχώρησε από την αρχική προσφορά που είχε κάνει στις αρχές Ιουλίου ύψους $44 δισ. για να εξαγοράσει το Twitter, με αποτέλεσμα η εταιρεία να αναγκαστεί να υποβάλει αγωγή εναντίον του. Το Twitter ευελπιστεί ότι θα δικαιωθεί από την απόφαση του δικαστηρίου, το οποίο θα διατάξει τον κ. Musk να ολοκληρώσει την εξαγορά στη συμφωνημένη αρχική τιμή των $54,20 ανά μετοχή.

Ο δισεκατομμυριούχος κατηγόρησε το Twitter ότι αποκρύπτει πληροφορίες για τα bots και τους ψεύτικους λογαριασμούς στην πλατφόρμα του. Η νομική ομάδα του Eon Musk ζήτησε να διεξαχθεί η δίκη στις αρχές του επόμενου έτους λόγω της πολυπλοκότητάς της υπόθεσης ωστόσο το Twitter ζήτησε να διεξαχθεί μέσα στον Σεπτέμβριο. Τελικά την Τρίτη, 20 Ιουλίου του 2022, ένας δικαστής στην πολιτεία του Delaware συμφώνησε με την εταιρεία λέγοντας ότι η καθυστέρηση της δίκης θα δημιουργούσε ‘ένα «σύννεφο αβεβαιότητας». «Η καθυστέρηση απειλεί με ανεπανόρθωτη ζημιά» δήλωσε η Chancellor, Kathaleen St Jude McCormick. «Όσο μεγαλύτερη είναι η καθυστέρηση, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος» συμπλήρωσε. Στην αγωγή, το Twitter κατηγορεί τον Elon Musk με ένα «μακρύ κατάλογο» παραβιάσεων ενόψει της πιθανής εξαγοράς. Στην ακρόαση της Τρίτης, ο επικεφαλής νομικός σύμβουλος του Twitter, William Savitt δήλωσε ότι η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για την κατάληξη ή όχι της εξαγοράς «βλάπτει σε καθημερινή βάση το Twitter».

Μία θεωρία που υπάρχει είναι ότι ο Elon Musk εξακολουθεί να επιθυμεί την εξαγορά του Twitter, αλλά θέλει να μειώσει σημαντικά το κόστος της εξαγοράς. Η νομική ομάδα του Elon Musk ζήτησε η δίκη να πραγματοποιηθεί του χρόνου, ώστε να έχουν τον απαραίτητο χρόνο να αναζητήσουν δεδομένα σχετικά με τους λογαριασμούς spam, σε bots κ.ά. Όμως για πολλούς δεν ήταν κάτι περισσότερο από μία στρατηγική για να καθυστερήσουν τις εξελίξεις. Οι νομικοί εκπρόσωποι του Elon Musk επανέλαβαν στην ακρόαση της Τρίτης τον ισχυρισμό του πελάτη τους ότι στο Twitter ενδέχεται υπάρχουν πολλοί περισσότεροι ψεύτικοι λογαριασμοί και bots από αυτούς που ισχυρίζεται η εταιρεία. Και αυτό είναι μία εξαιρετικά επιζήμια κατηγορία για το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο ακόμα και αν πράγματι ο κ. Musk ενδιαφερόταν να το αγοράσει σε χαμηλότερη τιμή. Στη δική του εταιρεία θα έκανε κακό.

Όσον αφορά τη φήμη του Twitter, οι δηλώσεις του Elon Musk και η κατάρρευση της εξαγοράς φαίνεται να έχουν πλήξει σε σημαντικό βαθμό την εταιρεία. Τα έσοδα της βασίζονται σχεδόν εξ ολοκλήρου σε διαφημίσεις. Όσο λιγότεροι πραγματικοί άνθρωποι βρίσκονται στην πλατφόρμα, τόσο λιγότερα χρήματα μπορεί να βγάλει, καθώς τα bots δεν έχουν… λογαριασμούς σε τράπεζες και πορτοφόλια. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο το Twitter επιθυμεί να τελειώσει αυτή η ιστορία το ταχύτερο δυνατόν. Το καλύτερο σενάριο είναι το δικαστήριο να επιβάλει στον Elon Musk να αγοράσει το Twitter με την αρχική τιμή προσφοράς, στα $54,20 ανά μετοχή. Σε αυτή τη περίπτωση ωστόσο, ο Elon Musk θα βρισκόταν αντιμέτωπος με την περίεργη προοπτική να κληθεί να αγοράσει μια εταιρεία που δεν επιθυμεί πλέον να αποκτήσει. Το πιθανότερο ωστόσο είναι το δικαστήριο να αναγκάσει τον Elon Musk να πληρώσει κάποιο σημαντικό χρηματικό ποσό στο Twitter και να προχωρήσουν και οι δύο σε διαφορετικούς δρόμους.