H ανάρτηση αποτελεί, πλέον, ψηφιακό αναμνηστικό

Η πρώτη ανάρτηση στην ιστορία του Twitter, "just setting up my twttr" είναι διαθέσιμη ως πώληση, καθώς ο δημιουργός και διευθύνων σύμβουλος της εξαιρετικά επιτυχημένης πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, Τζακ Ντόρσεϊ, καταχώρησε το διάσημο μήνυμά του ως μοναδική ψηφιακή υπογραφή σε ιστοσελίδα η οποία διαθέτει προς πώληση tweets ως μη ανταλλάξιμων στοιχείων (non-fungible tokens, NFT).

Για τo μήνυμα, το οποίο στάλθηκε από το λογαριασμό του Ντόρσεϊ το Μάρτιο του 2006, έχουν κατατεθεί ήδη προσφορές, οι οποίες μάλιστα είχαν φτάσει στα 88.888,88 δολάρια μέσα σε ελάχιστα λεπτά από τη στιγμή που ο συνιδρυτής του Twitter δημοσίευσε σύνδεσμο προς τη δημοπρασία, η οποία πραγματοποιείται μέσω του Valuables by Cent, ενός ιστότοπου αγοραπωλησιών tweets.

Το ιστορικό προσφορών μαρτυρά πως η ανάρτηση έγινε διαθέσιμη προς αγορά το Δεκέμβριο, όμως η καταχώρηση κέντρισε το ενδιαφέρον πολλών περισσότερων μετά την κοινοποίηση του συνδέσμου από το Ντόρσεϊ, την περασμένη Παρασκευή.

Τα NTF είναι ψηφιακά αρχεία, τα οποία λειτουργούν ως ψηφιακές υπογραφές που βεβαιώνουν το νόμιμο κάτοχο φωτογραφιών, βίντεο και άλλων μορφών διαδικτυακού υλικού.

Η ανάρτηση του Ντόρσεϊ, πριν από δεκαπέντε χρόνια, είναι ένα από τα διασημότερα μηνύματα που δημοσιεύτηκαν ποτέ στην πλατφόρμα και θα μπορούσε να προσελκύσει ενδιαφερόμενους, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να καταβάλουν υψηλό αντίτιμο για διαφόρων μορφών ψηφιακά αναμνηστικά ή ακόμη και έργα τέχνης. Τα ξημερώματα του Σαββάτου, η υψηλότερη προσφορά για την απόκτηση του μηνύματος έφτανε στα 100.000 δολάρια.

Η ιστοσελίδα Valuables έκανε την εμφάνισή της πριν από τρεις μήνες, συγκρίνοντας την αγορά αναρτήσεων στο Twitter με την απόκτηση μιας συλλεκτικής κάρτας του μπέιζμπολ, με την υπογραφή του εικονιζόμενου αθλητή. "Υπάρχει μόνο μία, μοναδική, υπογεγραμμένη έκδοση του κάθε μηνύματος, κι εφόσον ο δημιουργός του δεχτεί να το πουλήσει, έχετε τη δυνατότητα να το κάνετε δικό σας, για πάντα".

Ο αγοραστής ενός τέτοιου μηνύματος παραλαμβάνει ένα ψηφιακό πιστοποιητικό με το αυτόγραφο του αρχικού δημιουργού του μηνύματος. Το μήνυμα υπογράφεται κρυπτογραφημένα, και στην υπογραφή περιλαμβάνονται μεταδεδομένα του αρχικού μηνύματος, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Valuables. Το μήνυμα, ως περιεχόμενο, θα συνεχίσει να είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα του Twitter.

  • Confused 2