Την αντίδραση του Ιδρύματος WIkimedia προκαλεί η μήνυση του Θόδωρου Κατσανέβα σε συντάκτη της ελληνικής έκδοσης της Wikipedia.

Στην ανακοίνωση του το ίδρυμα που βρίσκεται πίσω από τη μεγαλύτερη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια, τάσσεται υπέρ του χρήστη diu στη δικαστική του διαμάχη με τον πανεπιστημιακό και πολιτικό Θ. Κατσανέβα για τη μήνυση στην οποία έχει προχωρήσει ο δεύτερος

 

Το ιστορικό της υπόθεσης ξεκινά πριν δύο χρόνια περίπου όταν ο Θ. Κατσανέβας στέλνει εξώδικό στον χρήστη και συντάκτη της Βικιπαίδειας με το ψευδώνυμο Diu, απαιτώντας τη διαγραφή βιογραφικού λήμματος που είχε προσθέσει στην ιστοσελίδα που τον αφορά και την οποία έκρινε ως «προσβολή της προσωπικότητας του». Η επίμαχη αναφορά έχει να κάνει με τη λέξη «όνειδος», λέξη την οποία φέρεται να έχει χρησιμοποιήσει για τον ίδιο στην ιδιόχειρη διαθήκη του ο πρώην πεθερός του Κατσανέβα, ο Ανδρέας Παπανδρέου . Για την αναφορά αυτή ο 21χρονος συντάκτης παραθέτει σειρά από άρθρα εφημερίδων αλλά και ιστοσελίδες όπου γίνεται αναφορά στο ίδιο λήμμα όπως ορίζουν άλλωστε οι αρχές και η πολιτική της Βικιπαίδειας για την καλύτερη τεκμηρίωση των γεγονότων.

 

Στις 26 Ιουνίου του 2013, δικαστικός επιμελητής επέδωσε αγωγή εκ μέρους του Θεόδωρου Κατσανέβα κατά του χρήστη Diu και της ΕΕΛ/ΛΑΚ (η οποία δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση) στην οποία κατηγορεί το χρήστη Diu μεταξύ άλλων ότι «διαστρέβλωσε με δόλο την αλήθεια προβαίνοντας σε κατάφωρα άδικες και κακόβουλες αναφορές στο πρόσωπό του παραποιώντας και αμαυρώνοντας με δόλο το βιογραφικό του σημείωμα». Ζητάει παράλληλα από την ελληνική δικαιοσύνη «να υποχρεωθεί σε καταβολή αποζημίωσης ύψους 200.000 ευρώ (με τον νόμιμο τόκο από την επίδοση της αγωγής) καθώς και την προσωπική του κράτηση διάρκειας ενός έτους ως μέσο εκτέλεσης της εκδοθησόμενης αποφάσεως».

 

Στην εκδίκαση της προσωρινής διαταγής η οποία τελέστηκε την περασμένη Πέμτπη, η Πρόεδρος του δικαστηρίου έκανε δεκτή την αίτηση του Θεόδωρου Κατσανέβα με τον Diu να υποχρεώνεται από το δικαστήριο να διαγράψει προσωρινά από το βιογραφικό σημείωμα του Θ. Κατσανέβα την αναφορά στην ιδιόχειρη διαθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων στις 11 Μαρτίου του ίδιου έτους.

 

Κάτι τέτοιο όμως έρχεται σε άμεση αντίθεση με την ανοιχτή λειτουργία της Wikipedia αφού ακόμα και αν ο Diu προσπάθησε κατά το παρελθόν 10 φορές να αφαιρέσει το σχετικό λήμμα, το περιεχόμενο επανερχόταν από άλλους χρήστες. Μάλιστα μετά τη δημοσιοποίηση όλης της ιστορίας, αντίστοιχα βιογραφικά σημειώματα για τον Θ. Κατσανέβα έχουν ήδη δημιουργηθεί στην Αγγλική, την Καταλανική και την Ιταλική έκδοση της wikipedia, όπου σε όλα γίνεται η συγκεκριμένη αναφορά της διαθήκης.

 

Στην ανακοίνωση του ιδρύματος Wikimedia που έχει αναλάβει και τη νομική εκπροσώπηση του Diu, κάνει μια σύντομη αναφορά στο περιστατικό, «εκφράζει τη βαθιά του απογοήτευση για τις αδικαιολόγητες ενέργειες του κ. Κατσανέβα σχετικά με αυτό το ζήτημα. Η Βικιπαίδεια είναι ένα ανοικτό και συνεργατικό εγχείρημα, δέσμευση του οποίου αποτελεί η παρουσίαση πληροφοριών χωρίς λογοκρισία, υπό ουδέτερη οπτική γωνία και με την υποστήριξη αξιόπιστων, δευτερογενών πηγών. Οι ενέργειες του Diu ήταν εντός των πλαισίων αυτών των αρχών και πολιτικών — οι δηλώσεις υποστηρίζονταν και υποστηρίζονται από αξιόπιστες δευτερογενείς πηγές — και η κοινότητα της Ελληνικής Βικιπαίδειας αποφάσισε, μέσω συζήτησης, ότι ήταν κατάλληλες για το άρθρο.

 

Ο κ. Κατσανέβας έχει αγνοήσει αυτά τα δεδομένα και πλέον χρησιμοποιεί το νομικό σύστημα εναντίον εκείνων που δεν έχουν τη δική του οικονομική επιφάνεια και επιρροή. Ο Diu αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να υποστεί σοβαρές χρηματικές και ποινικές κυρώσεις ως αποτέλεσμα της μήνυσης του κ. Κατσανέβα. Προσφέραμε — και ο Diu αποδέχθηκε — βοήθεια μέσω του Προγράμματος Υποστήριξης Νομικών Δαπανών που διαθέτουμε. Μέσω αυτού του προγράμματος, ο Diu απέκτησε ανεξάρτητη νομική εκπροσώπηση από τη γνωστή δικηγορική εταιρεία Λαμπαδάριος, την οποία ευχαριστούμε για τη βοήθειά της στον Diu τις δύσκολες αυτές ώρες.

Ελπίζουμε ότι ο κ. Κατσανέβας θα επανεξετάσει την επιμονή του στην ασυνείδητη αυτή μήνυση, την οποία θεωρούμε επίθεση εναντίον των χρηστών μας, των εγχειρημάτων μας και της ελευθερίας του λόγου.

Μέχρι τότε, είμαστε στο πλευρό του Diu».

 

Source.png Πηγή: ']Βικιπαίδεια

Link.png Site: http://blog.wikimedia.org/2014/02/14/wikimedia-foundation-supports-wikipedia-user-subject-to-defamation-lawsuit-in-greece/']Wikimedia