Παρά το ρεκόρ πωλήσεων που ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη η Microsoft στα πλαίσια της δημοσίευσης των οικονομικών αποτελεσμάτων της για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, αρκετοί είναι οι μέτοχοι της εταιρείας που εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το ποσό των $6.2 δισ. δολαρίων που χρεώθηκε λόγω απομειώσεων ύστερα από την εξαγορά της διαφημιστικής εταιρείας aQuantive το 2007. Η εταιρεία ανακοίνωσε για πρώτη φορά στην ιστορία της ζημίες της τάξεως των 6 cents ανά μετοχή σε συνολικά έσοδα $18.06 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πιο συγκεκριμένα αναλυτές της Wall Street εκτιμούσαν ότι ή Microsoft θα παρουσίαζε κέρδη 62 cents ανά μετοχή σε έσοδα που θα αυξάνονταν κατά 5%, καταμετρώντας $18.15 δις δολάρια. Οι εκτιμήσεις αυτές δεν συμπεριέλαβαν όμως την προειδοποίηση για μείωση της αξίας της κατά $6.2 δισ. δολάρια που αφορούν τις απώλειες της aQuantive. Στις αρχές του μήνα είχε προηγηθεί προειδοποίηση σχετικά με το γεγονός αυτό, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγορά εταιρείας από τη Microsoft (πρώτη έρχεται αυτή του Skype έναντι $8.5 δισ δολαρίων) δεν απέδωσε τα αναμενόμενα έσοδα. Σημειώνεται ότι η aQuantive εξειδικευόταν στο χώρο της διαφήμισης και η εξαγορά της από τη Microsoft στόχευε στην απόκτηση μεριδίου στο χώρο των διαφημίσεων στο Internet ανταγωνίζοντας σε αυτό τον τομέα άμεσα τη Google. Εάν αφαιρεθεί αυτό το ποσό, οι αποδοχές ανά μετοχή εκτοξεύονται στα 67 cents.

 

Όσον αφορά τα υπόλοιπα αποτελέσματα οι πωλήσεις των Windows σημείωσαν μείωση κατά 13% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του έτους. Η εταιρεία αναφέρει ότι “οι αριθμοί προσαρμόζονται για μια εταιρεία που προσφέρει στους καταναλωτές τη δυνατότητα να αγοράσουν ένα νέο ηλεκτρονικό υπολογιστή με Windows 7 συπεριλαμβάνοντας προσφορά αναβάθμισης σε Windows 8 όταν αυτά κυκλοφορήσουν με μόλις $14.99 δολάρια. Η Microsoft συγκεντρώνει το 80% των κερδών της από την πλατφόρμα των Window μέσω των καινούργιων υπολογιστών που τα έχουν προεγκατεστημένα. Έτσι εάν οι πωλήσεις τους μειωθούν είναι λογικό να μειωθούν αντίστοιχα και οι πωλήσεις των Windows”. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Steve Ballmer εμφανίζεται αισιόδοξος για τα επόμενα τρίμηνα καθώς όπως αναφέρει “πλησιάζουμε στην πιο ενδιαφέρουσα σεζόν στην ιστορία της εταιρείας, καθώς αναμένεται η κυκλοφορία της νέας γενιάς Windows, Office, Windows Server, Windows Phone και άλλων προϊόντων”.

 

Εάν διαχωριστούν ξεχωριστά τα τμήματα της Microsoft, τα τμήματα Server & Tools, Business το οποίο περιλαμβάνει τη σουίτα του Office και το Entertainment and Devices παρουσίασαν κέρδη από 7% έως 20%, ενώ το τμήμα των Windows και Windows Live παρουσίασε μείωση εσόδων του της τάξεως του 13%.

 

Link.png Site: allthingsd.com