Η Microsoft κατέθεσε μήνυση ενάντια του Υπουργείου Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, προσπαθώντας να εμποδίσει την κυβέρνηση, από το να αναγκάζει τις εταιρείες τεχνολογίας να παραδίδουν δεδομένα των πελατών τους, χωρίς να το γνωρίζουν οι ίδιοι.

Συγκεκριμένα η Microsoft εναντιώνεται σε έναν νομικό μηχανισμό που αξιοποιεί η κυβέρνηση για να παίρνει δεδομένα από τις εταιρείες, απαγορεύοντάς τους, παράλληλα, την ειδοποίηση των πελατών τους. Οι εντολές αυτές αποκαλούνται συχνά "gag orders".

 

Τους τελευταίους 18 μήνες, η Microsoft έχει αναγκαστεί να "κρατήσει το στόμα της κλειστό" σε 2.576 υποθέσεις, κατά τις οποίες η κυβέρνηση επιθυμούσε πρόσβαση σε δεδομένα πελατών της. Ο Brad Smith, chief counsel της Microsoft, δήλωσε ότι η εναντίωση της εταιρείας απέναντι στην κυβέρνηση είναι μια δύσκολη υπόθεση, όμως αποφάσισαν να το κάνουν επειδή πιστεύουν ότι διακυβεύονται πολλά.

 

Πρόσθεσε επίσης ότι, πλην μερικών εξαιρέσεων, οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ενημερώνονται, κάθε φορά που η κυβέρνηση ζητά πρόσβαση στα δεδομένα τους. Ο Smith χαρακτήρισε τις gag orders ως αντισυνταγματικές.

 

Τα gag orders, που πραγματοποιούνται με τη μορφή επιστολών για την εθνική ασφάλεια (national security letters), έχουν αυξηθεί αρκετά από το 2001 που έκαναν την εμφάνισή τους με το Patriot Act. Τα NSLs δεν απαιτούν εντολή δικαστηρίου και μπορούν να εκδοθούν από το FBI αναγκάζοντας τις εταιρείες να παραδώσουν, μεταξύ άλλων, το ιστορικό περιήγησης ενός πελάτη και τις διευθύνσεις IP όσων έχουν έρθει σε επαφή με τον συγκεκριμένο πελάτη.

 

Link.png Site: ZDNet