Η Microsoft κατέληξε στην απόφαση να κλείσει το So.cl, το κοινωνικό δίκτυο που λανσάρισε το ερευνητικό τμήμα της εταιρείας FUSE Labs.

Σε περίπτωση που το είχατε ξεχάσει, ο στόχος του So.cl δεν ήταν να ανταγωνιστεί τα Facebook και Twitter. Ήταν ένα περίεργο υβρίδιο, που σας επέτρεπε να κάνετε log-in χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό σας στο Facebook για να μοιραστείτε φωτογραφίες, κολλάζ, αναζητήσεις και να συζητήσετε σχετικά με φίλους.

 

Ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του ήταν περίεργα, όπως ότι για παράδειγμα επέτρεπε να κάνετε “Video Party” με τους φίλους σας, χωρίς να κάνετε… video chatting, αλλά να κάνετε απλό chat για video clips.

 

Η Microsoft λανσάρισε το So.cl το 2011, την ίδια χρονιά που έκανε την εμφάνιση του και το Google+, δηλαδή σε μία εποχή που δεν έμοιαζε εντελώς παλαβό να λανσάρεις έναν ανταγωνιστή του Facebook. Η ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης αρχικά προοριζόταν για φοιτητές σε Πανεπιστήμια πριν γίνει διαθέσιμη και για τον υπόλοιπο κόσμο.

 

Είχε “tiled” σχεδιασμό (με πλακίδια) σε μία προσπάθεια να μοιάσει στον “μοντέρνο σχεδιασμό” (γνωστό και ως Metro αρχικά) στα Windows 8, τόσο στο desktop όσο και στην πλατφόρμα mobile. Όπως και το Metro όμως εκείνη την εποχή, λίγοι πραγματικά ήθελαν να το χρησιμοποιήσουν, ενδεχομένως επειδή δεν γινόταν κατανοητή η χρησιμότητα του ή οι λόγοι για να το χρησιμοποιήσει κάποιος.

 

Στο τέλος κατέληξε να είναι απλώς μία ιστοσελίδα για να συζητούν για τυχαία πράγματα που κάποιος μπορεί να βρει στο Internet, κάτι που ήδη γίνεται και στο Facebook. Σε αντίθεση ωστόσο με το Facebook, το So.cl δεν είχε ορισμένες βασικές δυνατότητες, όπως η δυνατότητα να μπορεί κάποιος να ανεβάζει απλώς μία φωτογραφία.

 

Όπως και να έχει, το So.cl ήταν ένα καλό, real-life ερευνητικό πείραμα για τα FUSE Labs και το τμήμα Microsoft Research και τίποτα περισσότερο. Βεβαίως, τώρα η Microsoft έχει στα χέρια της ένα πραγματικά καλό κοινωνικό δίκτυο, το LinkedIn οπότε η ύπαρξη του So.cl μάλλον δεν είχε ιδιαίτερο νόημα.

 

Link.png Site: Engadget