Το δικαίωμα επιλογής εγκατάστασης browser στα Windows αμέσως μετά την εγκατάσταση τους μέσω μιας ειδικής οθόνης(ballot) επανέρχεται στο προσκήνιο, τρία χρόνια μετά την αρχική συμφωνία της Microsoft με την Ευρωπαϊκή επιτροπή.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο Επίτροπο για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αρκετά γνωστό στην Ελλάδα, Χοακίν Αλμούνια, η Microsoft παραβίασε τη συμφωνία στην οποία είχαν συμφωνήσει τα 2 μέρη όταν από το Φεβρουάριο του 2011 η εταιρεία σταμάτησε να εμφανίζει τη σχετική ενημερωτική εικόνα.

 

Η γνωστή οθόνη η οποία ονομάστηκε ballot, φορτώνει αμέσως μετά την εγκατάσταση των Windows XP/Vista/7 και εμφανίζει τους πιο δημοφιλής browsers με αλφαβητική σειρά, περιλαμβάνοντας μια μικρή περιγραφή αλλά και ένα κουμπί που οδηγεί στο κατέβασμα τους. Η αρχική συμφωνία προέβλεπε ότι η ballot οθόνη θα εμφανιζόταν για 5 χρόνια όμως από το Φεβρουάριο του 2011 όταν και κυκλοφόρησε το πρώτο Service Pack των Windows 7, η εμφάνιση της σταμάτησε ξαφνικά για 28 εκατομμύρια Ευρωπαίους χρήστες.

 

 

Η Microsoft με δηλώσεις της αναγνωρίζει το πρόβλημα το οποίο οφείλεται σε δικό της τεχνικό σφάλμα και υπόσχεται ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχει λυθεί, με την οθόνη να εμφανίζεται αναδρομικά στους υπολογιστές που «επηρεάστηκαν». Παράλληλα προτείνει την επιμήκυνση της περιόδου εμφάνισης της συγκεκριμένης οθόνης κατά 15 μήνες αν και πολύ πιθανόν να μην είναι αρκετό αφού με νέες του δηλώσεις ο Χ. Αλμούνια αναφέρει ότι «αν επιβεβαιωθεί η αθέτηση της συμφωνίας, θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες και κυρώσεις».

 

Link.png Site: arstechnica