Σημαντικό βήμα στην προσπάθεια να καταστούν εμπορικά διαθέσιμοι οι κβαντικοί υπολογιστές φαίνεται πως σημείωσαν οι δύο εταιρίες, ενισχύοντας την αξιοπιστία των συστημάτων αυτών.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να σηματοδοτήσει ένα ακόμη βήμα στη συνεχιζόμενη κούρσα με στόχο την τελειοποίηση των κβαντικών υπολογιστών, στο πλαίσιο της οποίας κολοσσοί όπως η Microsoft, η Alphabet/Google και η IBM διαγκωνίζονται τόσο με ανταγωνίστριες εταιρίες, όσο και με κράτη, προκειμένου να δημιουργήσουν συσκευές οι οποίες αξιοποιούν τη κβαντική μηχανική, προκειμένου να επιτύχουν πολύ υψηλότερες ταχύτητες από ό,τι οι συμβατικοί υπολογιστές που βασίζονται σε ημιαγωγούς πυριτίου. Αυτές οι κβαντικές συσκευές θα μπορούσαν να καταστήσουν εφικτή την αναμέτρηση με επιστημονικούς υπολογισμούς οι οποίοι, υπό άλλες συνθήκες, θα απαιτούσαν εκατομμύρια χρόνια, προκειμένου να ολοκληρωθούν από τους υφιστάμενους υπολογιστές.

Όμως, η θεμελιώδης μονάδα των κβαντικών υπολογιστών, το λεγόμενο "qubit", μπορεί να χαρακτηρίζεται από ταχύτητα, αλλά είναι και ιδιότροπη, καθώς οδηγεί σε εσφαλμένα δεδομένα, σε περίπτωση που ο κβαντικός υπολογιστής διαταραχτεί έστω και ελάχιστα. Προκειμένου να επιλύσουν το πρόβλημα αυτό, οι ερευνητές συχνά κατασκευάζουν στιβαρότερα qubit από ό,τι είναι αυστηρά απαραίτητο, ενώ χρησιμοποιούν και τεχνικές διόρθωσης σφαλμάτων, προκειμένου να καταλήξουν σε έναν μικρό αριθμό αξιόπιστων και αξιοποιήσιμων qubit.

Microsoft και Quantinuum ανακοίνωσαν ότι πέτυχαν σημαντικό άλμα στο συγκεκριμένο τομέα. Η Microsoft εφάρμοζε έναν αλγόριθμο διόρθωσης σφαλμάτων, τον οποίο δημιούργησε ειδικά για τα qubit της Quantinuum, με αποτέλεσμα να προκύψουν περίπου τέσσερα αξιόπιστα qubit από ένα σύνολο 30 υλικών qubit.

Ο Τζέισον Ζάντερ, αντιπρόεδρος της Microsoft, αρμόδιος για τη διαχείριση στρατηγικών αποστολών και τεχνολογιών, δήλωσε ότι η εταιρία εκτιμά πως αυτή είναι η ιστορικά καλύτερη αναλογία αξιόπιστων qubit που προέκυψε από ένα κβαντικό chip.

"Τρέξαμε περισσότερα από 14.000 πειράματα, χωρίς ούτε ένα σφάλμα. [Η επίδοση αυτή] είναι έως και 800 φορές καλύτερη από οτιδήποτε έχει καταγραφεί", δήλωσε ο Ζάντερ σε συνέντευξή του στο Reuters.

Η Microsoft ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να καταστήσει διαθέσιμη την τεχνολογία αυτή στους πελάτες των υπηρεσιών cloud computing που παρέχει, μέσα στους επόμενους μήνες.

Οι επιστήμονες που ασχολούνται με τους κβαντικούς υπολογιστές, τόσο στην Quantinuum όσο και στους ανταγωνιστές της, συχνά κάνουν λόγο για περίπου 100 αξιόπιστα qubit, ως τον αριθμό που απαιτείται προκειμένου να ξεπεραστούν οι επιδόσεις ενός συμβατικού υπερυπολογιστή. Τόσο η Microsoft όσο και η Quantinuum απέφυγαν να σχολιάσουν το πόσα ακόμη χρόνια θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν αυτή τη νέα τεχνική, προκειμένου να συγκεντρώσουν 100 αξιοποιήσιμα qubit.

Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της Quantinuum, η πρόσφατη επιτυχία περιόρισε το διάστημα που θα απαιτηθεί κατά τουλάχιστον δύο χρόνια, αν όχι περισσότερο.

  • Like 17