Το ετήσιο συνέδριο προγραμματιστών της Microsoft αποτελεί παρελθόν, με την εταιρεία να προχωρά σε ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις γύρω από το cloud, τα Windows και εργαλείων γύρω από την ανάπτυξη εφαρμογών.

Αν και πέρσι πρωταγωνιστικό ρόλο στις ανακοινώσεις είχε το Metaverse, φέτος η τεχνητή νοημοσύνη ξεκάθαρα πήρε τα πρωτεία. Το Codex αποτελεί ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, και μία από τις χρήσεις του είναι στο GitHub Copilot, ένα extension το οποίο έχει “εκπαιδευτεί” με δισεκατομμύρια γραμμές προκειμένου να προτείνει πρόσθετες γραμμές κώδικα ή να προτείνει μια προσέγγιση, κάνοντας πιο εύκολη τη ζωή του developer. Το εργαλείο που βρίσκεται εδώ και καιρό σε δοκιμαστική περίοδο, θα διατεθεί δημόσια μέσα στο έτος ενώ η Microsoft ανακοίνωσε ότι οι φοιτητές θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σ’ αυτό. 

Επιπλέον, η Microsoft προχωρά στο open source εργαλείων που έχουν σχεδιαστεί με σκοπό τον έλεγχο των συστημάτων συντονισμού περιεχομένου με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την καταπολέμηση της τοξικότητας αλλά την αυτόματη δημιουργία δοκιμών που εντοπίζουν ενδεχόμενες αστοχίες σε αυτά τα μοντέλα.

Το Dev Box αποτελεί μια ειδική έκδοση της cloud υπηρεσίας Windows 365, απευθυνόμενη σε developers που θέλουν να έχουν πρόσβαση από παντού και από διαφορετικές συσκευές, σε ένα υπολογιστή ο οποίος θα έχει τα κατάλληλα εργαλεία για ανάπτυξη εφαρμογών. Σε άμεσο χρόνο, ο developer θα μπορεί να ρυθμίσει τα κατάλληλα εργαλεία προκειμένου να επικεντρωθεί στη δουλειά του και όχι στις ανάγκες του συστήματος.

Μία από τις ανακοινώσεις που ξεχώρισαν, ήταν η υπόσχεση της Microsoft για μεγαλύτερη έμφαση στην arm αρχιτεκτονική. Σε επίπεδο software, η εταιρεία θα κυκλοφορήσει συμβατές εκδόσεις των πιο γνωστών dev εργαλείων της συμπεριλαμβανομένου του Visual Studio 2022. Παράλληλα, σε λίγες εβδομάδες, οι developers θα μπορούν να αποκτήσουν ένα μίνι υπολογιστή με την ονομασία Project Volterra, ο οποίος ενσωματώνει επεξεργαστή Qualcomm και προορίζεται για την ανάπτυξη arm εφαρμογών.

Οι φίλοι των Windows 11 θα πρέπει να ετοιμάζονται για την πρώτη μεγάλη αναβάθμιση του λειτουργικού που θα διατεθεί δημόσια τις επόμενες εβδομάδες. Μελλοντικά πάντως μάθαμε ότι το Microsoft Store θα ανοίξει τις πύλες του για όλες τις win32 εφαρμογές, κάνοντας πολύ μεγαλύτερη τη βιβλιοθήκη των διαθέσιμων εφαρμογών του. Παράλληλα η Microsoft δίνει τη δυνατότητα στους developers να προωθήσουν την εφαρμογή τους μέσω του Store, με ικανοποιητικές χρεώσεις ενώ σύντομα θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τα δικά τους widgets.

Άλλες ανακοινώσεις που ξεχώρισαν είναι το Live Share, μια νέα λειτουργία που έρχεται στο Teams για να κάνει το δημοφιλές εργαλείο ακόμα καλύτερο για το υβριδικό γραφείο. Μελλοντικά οι συμμετέχοντες θα μπορούν να σχολιάζουν, να επεξεργάζονται και να αλληλεπιδρούν σε διαφορετικό τύπου περιεχομένου, σε πραγματικό χρόνο. Τέλος το Power Pages αποτελεί τη νέα πρόταση της Microsoft για τη δημιουργία ιστοσελίδων χωρίς ο χρήστης να χρειάζεται να έχει γνώσεις προγραμματισμού.

  • Like 2