Υπεύθυνοι δανειοδότησης, ρεσεψιονίστ, κλητήρες και βοηθοί δικηγόρων, σύμβουλοι πωλήσεων καταστημάτων λιανικής, οδηγοί ταξί, υπάλληλοι ασφαλείας, σοφέρ, ρεπόρτερ και ανταποκριτές: επαγγέλματα που αυτή τη στιγμή έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να αυτοματοποιηθούν πλήρως στο μέλλον, σε ένα σενάριο βγαλμένο από ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Κι όμως, τα παραπάνω αποτελούν κομμάτι του παζλ της καθημερινότητας στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, όπως μας την περιέγραψε κατά τη διάρκεια του Microsoft Summit η CEO της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, Πέγκυ Αντωνάκου. Το φετινό Microsoft Summit, ήταν αφιερωμένο στην τεχνητή νοημοσύνη και η μελέτη “Greece: With an AI to the Future” που εκπόνησε η Accenture σε συνεργασία με τη Microsoft βρέθηκε στο επίκεντρο.

insomnia_2019_03.jpg.6799d1b546535660e1e1d1a3d013b7fd.jpg

 
Στον κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα σύνολο τεχνολογιών που συνεργάζονται με στόχο την αποκρυπτογράφηση της πληροφορίας, μία διαδικασία που επιτυγχάνεται μέσω της αίσθησης, της αντίληψης, της κατανόησης και της δράσης από μία μηχανή. Μολονότι η AI αποτελεί επί του παρόντος μία τάση με σταθερά αυξανόμενη δημοτικότητα, έχει πάψει να θεωρείται κόνσεπτ του μέλλοντος. Το κοινό είναι πλέον εξοικειωμένο μαζί της κυρίως από την παρουσία της στα προϊόντα ψυχαγωγίας (ταινίες, σειρές, gaming) ενώ την ίδια στιγμή έχει ξεκινήσει η κούρσα για την εξερεύνηση και την εκμετάλλευσή της από βιομηχανίες, κυβερνήσεις και όχι μόνο.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο πλαίσιο του Microsoft Summit ο Δρ. Γιωργής Κριτσωτάκις, Senior Manager της Accenture, η τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσει στο μέλλον επαγγέλματα με την τάση για επανάληψη δίχως να απαιτούν ενσυναίσθηση –όπως αυτά που περιγράψαμε στην αρχή του κειμένου. Η Πέγκυ Αντωνάκου συμπλήρωσε πως η  σημασία της ΑΙ στην ανάπτυξη της κοινωνίας είναι στρατηγική, καθώς για πρώτη φορά επιτυγχάνεται πραγματική σύγκλιση ψηφιακού, βιολογικού και φυσικού κόσμου.
 
Η τεχνητή νοημοσύνη στην Ελλάδα

Η μελέτη “Greece: With an AI to the Future” εστιάζει στη θέση της τεχνητής νοημοσύνης στην ελληνική πραγματικότητα και τον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία της AI θα ωφελήσει την εγχώρια οικονομία και όχι μόνο σε βάθος χρόνου.

“Η ευκαιρία για την Ελλάδα είναι τώρα. Και όλοι εμείς είμαστε στο τιμόνι αυτής της χώρας, ο καθένας και η καθεμιά από τη θέση του. Είμαστε η γενιά η οποία θα καθορίσει τις συνθήκες της μετάβασης σε αυτή την άλλη εποχή, στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης. Εμείς, ως Microsoft, είμαστε εδώ και δηλώνουμε έτοιμοι να συμβάλλουμε στις μεγάλες αλλαγές που έρχονται”, ανέφερε σχετικά η κυρία Αντωνάκου, εκφράζοντας την ελπίδα η μελέτη αυτή να συνεισφέρει σε έναν εποικοδομητικό διάλογο και να προκαλέσει σειρά δράσεων σε επίπεδο πολιτικής, έρευνας και εκπαίδευσης, ώστε να ενισχύσει την Ελλάδα και να υποδεχτεί το μέλλον.

insomnia_2019_04.jpg.f37b36ace90a7e4b5101607651811643.jpg

Η προοπτική ενός μέλλοντος στο οποίο η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει κυρίαρχο ρόλο ενθουσιάζει και παράλληλα τρομάζει τους Έλληνες, σύμφωνα με τη μελέτη. Οι ερωτηθέντες έδειξαν να αντιλαμβάνονται τον τρόπο με τον οποίο η AI μπορεί να βελτιώσει τη ζωή τους σε πολλαπλούς τομείς αλλά και να συνεισφέρει στην κοινωνική πρόοδο, ωστόσο η περιορισμένη εξοικείωσή τους με αυτή, είχε ως αποτέλεσμα να έχουν αμφιβολίες –με τις περισσότερες εξ αυτών να σχετίζονται με την προσωπική τους ελευθερία και τη διαμόρφωση των ανθρωπίνων σχέσεων. Το 64% των Ελλήνων μάλιστα, δήλωσε πως δεν επιθυμεί την υλοποίηση ενός σεναρίου στο οποίο ο άνθρωπος δεν ελέγχει την τεχνητή νοημοσύνη.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι απαντήσεις των Ελλήνων στελεχών επιχειρήσεων που έλαβαν μέρος στη μελέτη, αφού ναι μεν αναγνώρισαν τα πλεονεκτήματα που μπορεί να έχει η τεχνητή νοημοσύνη για τις εταιρείες, το προσωπικό και τους πελάτες τους, ωστόσο δεν έδειξαν πρόθυμοι να επενδύσουν ακόμα σε αυτή. Αξίζει να σημειωθεί βέβαια εδώ ότι κατέδειξαν ως βασικά εμπόδια τις υποδομές IT, το χαμηλό ποιοτικό επίπεδο των δεδομένων και τις περιορισμένες γνώσεις και δεξιότητες για την υλοποίηση και την εκμετάλλευση λύσεων τεχνητής νοημοσύνης μεταξύ άλλων.
 
Η «γέννηση» της Ελλάδας της Τεχνητής Νοημοσύνης

Η μελέτη των Accenture και Microsoft είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη σε ό,τι αφορά τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η τεχνητή νοημοσύνη στη χώρα μας, αφού κάνει λόγο για συνεισφορά της τάξης των $195 δισ. στο ΑΕΠ σε βάθος χρόνου δεκαπενταετίας –μιλώντας πρακτικά για τη «γέννηση» μίας δεύτερης Ελλάδας, ιδίως αν συνυπολογίσουμε τα επίπεδα ανάπτυξης των τελευταίων ετών. Τι μπορεί να κάνει όμως η χώρα μας για να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που της παρουσιάζεται;
Με την Ελλάδα να υστερεί σε όλους τους δείκτες ψηφιακής ετοιμότητας, είναι αναγκαία η επίσπευση του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Η επόμενη γενιά οφείλει να εκπαιδευτεί για ένα μέλλον στο οποίο η AI θα παίζει σημαντικό ρόλο, τη στιγμή που ο νομοθέτης έχει την υποχρέωση να λάβει υπ’ όψιν του και να διαχειριστεί τις προκλήσεις ενός τέτοιου μέλλοντος σε κοινωνικό, οικονομικό, επιχειρηματικό, οργανωτικό, τεχνολογικό, πολιτικό και ηθικό βαθμό.

insomnia_2019_01.jpg.48e4b42e5c9a530530d25d497f66e154.jpg

Όσο για τη βιομηχανία, θα πρέπει να περάσει από τη συζήτηση στην εκμετάλλευση των ευκαιριών που προκύπτουν από τη χρήση της AI μέσω της επένδυσης κεφαλαίων προκειμένου οι όποιες λύσεις να ωριμάσουν την κατάλληλη στιγμή. Τα στελέχη τους θα πρέπει να αναπτύξουν νέες δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να αλληλεπιδράσουν με τις έξυπνες μηχανές, τη στιγμή που ο εταιρικός προγραμματισμός δε θα πρέπει να εστιάζει στο ανθρώπινο δυναμικό αλλά στην παραγωγή έργου. Η πληροφορία οφείλει να αποκτήσει ενεργό ρόλο με τα επιθυμητά αποτελέσματα να έρχονται μέσα από τον πειραματισμό σε οργανωτικό επίπεδο.

Η μελέτη είναι διαθέσιμη εδώ.