Η Microsoft εξετάζει διάφορες ιδέες γύρω από μια νέα λειτουργία χειρός των Windows για φορητές παιχνιδοκονσόλες όπως το Steam Deck.

Ένα βίντεο που διέρρευσε και δημοσιεύτηκε στο Twitter από το λογαριασμό h0x0d δείχνει μια πρώιμη λειτουργία των Windows 11 για βελτιστοποιημένο UI σε φορητές συσκευές, καθώς και έναν launcher που έχει σχεδιαστεί για οθόνες αφής και χειριστήρια.

Το βίντεο αποτελεί μέρος ενός προγράμματος hackathon εντός της Microsoft από τον περασμένο Σεπτέμβριο, όπου οι εργαζόμενοι παρουσιάζουν τακτικά ιδέες ή projects που μερικές φορές καταλήγουν να λαμβάνουν υποστήριξη από την ίδια την εταιρεία.

Παρόλο που δεν είναι σαφές ποιος μιλάει στο βίντεο, ο αφηγητής κάνει καλή δουλειά στην επισήμανση όλων των τρεχόντων ζητημάτων της εκτέλεσης των Windows σε μια φορητή συσκευή παιχνιδιών όπως το Steam Deck. Η Valve προσφέρει drivers για την εγκατάσταση  Windows στο Steam Deck, αλλά είναι δύσκολο κάποιος να πλοηγηθεί στο UI των Windows με την αφή ή με ένα χειριστήριο ενώ δεν υπάρχει ειδικός launcher σαν αυτό που διαθέτει το SteamOS.

Το βίντεο παραπέμπει σε κάποια πρωτότυπα φορητών συσκευών που δημιούργησε η Dorothy Feng, μια ανώτερη μηχανικός στο τμήμα UX της Microsoft. Περιλαμβάνει έναν launcher που μπορεί να ανοίξει παιχνίδια από το Steam, το PC Game Pass, το EA Play, το Epic Games Store και άλλες gaming υπηρεσίες . Το πρωτότυπο UI για φορητές παιχνιδοκονσόλες περιλαμβάνει επίσης ένα πληκτρολόγιο βελτιστοποιημένο για το Steam Deck που μπορεί να πλοηγηθεί χρησιμοποιώντας ένα χειριστήριο, καθώς και μια αιωρούμενη γραμμή εργασιών (taskbar) που η Microsoft έχει χρησιμοποιήσει και σε παλαιότερες δοκιμαστικές εκδόσεις των Windows.

Η ομάδα που εργάζεται στο συγκεκριμένο project άρχισε επίσης να συνεργάζεται με έναν προγραμματιστή που δημιούργησε έναν τρόπο χρήσης των στοιχείων ελέγχου του Steam Deck στις τελευταίες εκδόσεις των Windows.

Στο τέλος του βίντεο υπάρχει ένα κάλεσμα προς τους συναδέλφους της Microsoft να "ασχοληθούν σοβαρά με το mobile gaming στα Windows", το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της εικόνας και της αξιοπιστίας της Microsoft στην κοινότητα του PC gaming.

Παρόλο που το project μπορεί να μην κυκλοφορήσει ποτέ δημόσια, είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε τους υπαλλήλους της Microsoft να πιέζουν για την υλοποίησή του. Η Microsoft έσπευσε να υποστηρίξει το Xbox Cloud Gaming στο Steam Deck, αλλά δεν υπάρχουν άλλες ανακοινώσεις γύρω από τα σχέδια της εταιρείας σε ότι αφορά το mobile gaming.

Μια σειρά από φορητές συσκευές παιχνιδιών τύπου Switch από την GPD και την OneXPlayer ή ακόμα και το Ayaneo 2 βασίζονται στα Windows χωρίς βελτιστοποιημένο UI από τη Microsoft. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες πρέπει να δημιουργήσουν τις δικές τους διεπαφές και launchers για να κάνουν τα Windows πιο φιλικά προς τα χειριστήρια και τις φορητές συσκευές. Επιπλέον η ASU μόλις ανακοίνωσε το ROG Ally, το οποίο στοχεύει να αναμετρηθεί με το Steam Deck και στηρίζεται σε μια custom έκδοση του APU Ryzen της AMD ενώ τρέχει τα Windows 11.

  • Like 4
  • Thanks 1