Περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο βιομηχανικό κλάδο, οι εταιρείες τεχνολογίας δίνουν προτεραιότητα σε ζητήματα ηθικής που είναι σημαντικά για τους περισσότερους Αμερικανούς.

Πρόσφατα το Forbes σε συνεργασία με τον μη-κερδοσκοπικό οργανισμό Just Capital δημοσίευσε μία έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 4000 Αμερικανοί ενήλικες, ζητώντας από τους συμμετέχοντες την άποψη τους για τη συμπεριφορά ή αντιμετώπιση των χιλίων περισσότερο κερδοφόρων Αμερικανικών εταιρειών σε 29 σημαντικά ζητήματα, όπως στις αμοιβές του προσωπικού, στις παροχές/ μπόνους, στο κατά πόσο δίνουν προτεραιότητα στο «diversity» ή στο πως αντιμετωπίζουν πελάτες και μετόχους, στην ευαισθησία που δείχνουν στο περιβάλλον, στην συμμόρφωση τους με τη νομοθεσία κ.ά.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, η Microsoft ήταν στην κορυφή της λίστα, ενώ στην δεκάδα βρέθηκαν οι Apple, Intel, Salesforce, Alphabet και PayPal. Σε ποια θέση βρέθηκε η Facebook; Στην 149η. Η Facebook βεβαίως δεν είναι η μόνο εταιρεία που αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό επειδή βρέθηκε στο επίκεντρο πολλών σκανδάλων (π.χ Cambridge Analytica).

Υπάλληλοι της Google για παράδειγμα, διαμαρτυρήθηκαν για τη στάση της εταιρείας στο σοβαρό ζήτημα της σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας και επίσης δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τον CEO της Intel που παραιτήθηκε πέρυσι μετά από ακατάλληλη σχέση με υπάλληλο του. Πάντως, οι Αμερικανοί φαίνεται να αγνόησαν σε μεγάλο βαθμό τις ανησυχίες περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής που δημιουργούνται από τις τεράστιες ποσότητες προσωπικών δεδομένων που συλλέγουν πολλές εταιρείες από τον τεχνολογικό κλάδο.

Ορισμένες εταιρείες, πάντως συμπεριλαμβανομένης της Alphabet έχασαν κάποιες θέσεις ενδεχομένως εξαιτίας κάποιων ανησυχιών για την συμμόρφωση της με τη νομοθεσία. Έτσι, βρέθηκε στην 715η θέση στην κατηγορία «σύμφωνα με όλους τους ισχύοντες νόμους». Η Google βρίσκεται υπό διερεύνηση σε σχεδόν κάθε κράτος για μονοπωλιακές πρακτικές ενώ βρίσκεται και στο στόχαστρο του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Παρόλα αυτά, στο σύνολο, η Alphabet κατάφερε να «πιάσει» την 6η θέση. Η Facebook στο σύνολο κατέλαβε την 149η θέση στην έρευνα, παρά την 1η θέση που είχε στην κατηγορία «αμοιβή εργαζόμενων» και την 8η σε άλλες κατηγορίες που σχετίζονται με τους εργαζομένους. Η Facebook βρέθηκε στην 915η θέση πάντως όσον αφορά «στην αντιμετώπιση των πελατών της», επειδή απέτυχε να προστατεύσει την ιδιωτική ζωή και επειδή το επικοινώνησε ανέντιμα σύμφωνα με την έρευνα.

CNN

  • Like 1