Η Microsoft αποκάλυψε την Παρασκευή την πρόσφατη παραβίαση των emails εργαζομένων της, συμπεριλαμβανομένης της ανώτερης ηγεσίας της εταιρείας.

Πίσω από την επίθεση βρίσκεται η Nobelium, μια ομάδα hackers που ευθύνεται για τη μεγάλη επίθεση στη SolarWinds και η οποία υποστηρίζεται από την Υπηρεσία Πληροφοριών Εξωτερικού της Ρωσίας.  

Η Microsoft εντόπισε την παραβίαση στις 12 Ιανουαρίου, και η οποία αξιοποίησε έναν παραβιασμένο παλιό λογαριασμό για να αποκτήσει πρόσβαση στο εταιρικό δίκτυο. Στη συνέχεια, οι hackers απέκτησαν πρόσβαση σε ένα μικρό υποσύνολο μηνυμάτων email και εγγράφων που ανήκαν στην ηγεσία, στο προσωπικό κυβερνοασφάλειας, στους νομικούς συμβούλους και σε άλλες κρίσιμες θέσεις.

Αν και η αρχική έρευνα δεν βρήκε στοιχεία για επιπτώσεις σε δεδομένα πελατών, προϊόντα ή IP, η επίθεση έρχεται λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της Microsoft ότι σχεδιάζει να αναθεωρήσει την ασφάλεια του λογισμικού σε απάντηση σε σημαντικά περιστατικά που σημειώθηκαν στο Azure Cloud. Και παρόλο που η συγκεκριμένη παραβίαση δεν ενεργοποιήθηκε από κάποια ευπάθεια της Microsoft, υπογραμμίζει τον κεντρικό ρόλο της εταιρείας σε υψηλού προφίλ υποθέσεις hacking, από τη SolarWinds έως τα ελαττώματα του Exchange Server και τα exploits στο cloud. 

Στοχεύοντας άμεσα σε λογαριασμούς εργαζομένων υψηλής αξίας, η Nobelium σαφώς ήλπιζε να αποσπάσει εμπιστευτικές πληροφορίες γύρω από την ίδια τη Microsoft. Η τακτική που ακολουθεί η ομάδα προυποθέτει τη μυστική, υπομονετική συλλογή πληροφοριών έναντι μιας μελλοντικής επίθεσης που θα δημιουργήσει όσο το δυνατό μεγαλύτερη ζημιά.

  • Like 2
  • Thanks 1