Απογοητευμένοι υποθέτουμε ότι θα είναι οι Satya Nadella και Microsoft μετά την ακύρωση του τεράστιου συμβολαίου JEDI αξίας $10 δισεκατομμυρίων από το Πεντάγωνο των Ηνωμένων Πολιτειών ενώ αντίθετα, η Amazon και άλλες εταιρείες πρέπει να είναι εξαιρετικά ευχαριστημένες με την εξέλιξη καθώς πρόκειται να δουν αρκετά δισεκατομμύρια να εισρέουν και στα δικά τους ταμεία.

Γνωστοί τεχνολογικοί γίγαντες είχαν συμμετάσχει σε διαγωνισμό εκφράζοντας το ενδιαφέρον τους να αναλάβουν το έργο της μετάβασης του Πενταγώνου στο cloud ωστόσο οι δύο εταιρείες που έφτασαν στην τελική ευθεία πριν πέσουν οι υπογραφές ήταν οι Amazon και Microsoft, με την τελευταία μάλιστα να επικρατεί και την πρώτη να κινείται νομικά στις 22 Νοεμβρίου του 2019 αμφισβητώντας την απόφαση του Υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών να αναθέσει στην Microsoft το έργο JEDI, γνωστό και ως Joint Enterprise Defence Infrastructure.  Η Amazon είχε χαρακτηρίσει την απόφαση «αδιαμφισβήτητα μεροληπτική» εξαιτίας της εχθρικής στάσης του τότε προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Donald Trump απέναντι στην Amazon και στον διευθύνοντα σύμβουλο της, Jeff Bezos.

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, μέσω του υπουργού άμυνας, Mark Esper είχε δηλώσει ότι η διαδικασία του διαγωνισμού είχε «διεξαχθεί ελεύθερα και δίκαια» ενώ εκπρόσωπος της Microsoft είχε δηλώσει ότι η διαδικασία που ακολούθησε το Πεντάγωνο για να καταλήξει στην απόφαση του ήταν «λεπτομερής, εξονυχιστική και δίκαιη». Όμως όπως αναφέρει τώρα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, το Πεντάγωνο ακύρωσε την προηγούμενη απόφαση του και τώρα επιδιώκει να συνεργαστεί τόσο με την Microsoft και την Amazon όσο και με άλλους παρόχους υπηρεσιών cloud όπως είναι οι Google, IBM και Oracle ενδεχομένως.

«Το μεταβαλλόμενο τεχνολογικό περιβάλλον κατέστησε σαφές ότι το συμβόλαιο JEDI Cloud, το οποίο έχει από καιρό καθυστερήσει, δεν πληροί πλέον τις απαιτήσεις για την κάλυψη των κενών που υπάρχουν» διαβάζουμε στην δήλωση του Πενταγώνου.  Αυτό που έπαιξε σημαντικό ρόλο ήταν αναμφισβήτητα η σφοδρή δικαστική διαμάχη με την Amazon, με τον John Sherman, CIO (Chief Information Officer) του Πενταγώνου να δηλώνει ότι κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαμάχης το «τοπίο εξελίχθηκε» με νέες δυνατότητες για τις μεγάλης κλίμακας υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους. Η Microsoft δήλωσε ότι «κατανοούμε ότι η απόφαση του Υπουργείου Άμυνας είναι λογική και τους υποστηρίζουμε όπως και κάθε στρατιωτικό φορέα/ μέλος που χρειάζεται την κρίσιμης σημασίας τεχνολογία του 21ου αιώνα που το JEDI θα μπορούσε να προσφέρει. Το Υπουργείο Άμυνας βρέθηκε μπροστά σε μία δύσκολη απόφαση: να συνεχίσει αυτό που μοιάζει με μία πολλών χρόνων δικαστική διαμάχη ή να βρει ένα άλλο μονοπάτι για το μέλλον».

Η Amazon βεβαίως συμφώνησε και αυτή με την απόφαση του Πενταγώνου λέγοντας ότι η υπογραφή της σύμβασης το 2019 με την Microsoft δεν βασιζόταν πάνω στα πλεονεκτήματα των ανταγωνιστικών προτάσεων και αντ’ αυτού ήταν το αποτέλεσμα εξωτερικών επιρροών που δεν είχαν καμία θέση στις κυβερνητικές συμβάσεις». Η Oracle δεν θέλησε επί του παρόντος να σχολιάσει την απόφαση του Πενταγώνου ενώ εκπρόσωπος της IBM δήλωσε ότι εξετάζουν την νέα προσέγγιση του Πενταγώνου με την Google να δηλώνει ότι ανυπομονεί να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους αξιωματούχους του Πενταγώνου.

  • Like 1