Αν και βρισκόμαστε αρκετά μακριά από την επίσημη διάθεση της νέας σουίτας γραφείου της Microsoft Office 15, τον περασμένο μήνα είχε ανακοινωθεί η κυκλοφορία της πρώτης δημόσιας δοκιμαστικής έκδοσης το καλοκαίρι, ενώ σήμερα το The Verge παρουσιάζει τα πρώτα νέα χαρακτηριστικά της.

Όσα έχουν αποκαλυφθεί είναι από ανθρώπους που έχουν δοκιμάσει μερικές από τις δοκιμαστικές εκδόσεις της σουίτας η οποία είναι βελτιστοποιημένη για τα Windows 8 και το νέο γραφικό περιβάλλον τους Metro UI.

 

Word 15

 

Η Microsoft έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στη βελτίωση ανάγνωσης και τυπογράφησης στη νέα έκδοση του Word, εισαγάγοντας μια νέα λειτουργία ανάγνωσης η οποία αφαιρεί τα περιττά μενού από την οθόνη, μετατρέποντας το κείμενο σε στήλες σε περίπτωση που αυτό δε χωράει σε όλη την έκτασή της. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα προσθήκης σελιδοδείκτη για τη συνέχιση της ανάγνωσης ενός συγκεκριμένου εγγράφου σε διαφορετική χρονική στιγμή. Εκτός από τη νέα αυτή λειτουργία, η Microsoft εισαγάγει στο Word το ζουμ αντικειμένων αλλά και τη λειτουργία “ανάπτυξης και σύμπτυξης”. Η πρώτη επιτρέπει το ζουμ σε αντικείμενα όπως εικόνες και σχεδιαγράμματα με διπλό κλικ πάνω σε αυτά, ενώ η δεύτερη λειτουργία επιτρέπει με ένα μόλις κλικ την απόκρυψη και επανεμφάνιση παραγράφων. Έχει βελτιωθεί ακόμη η εμπειρία της κύλισης στα έγγραφα, και έχουν υπάρξει αναβαθμίσεις στο λεξικό της εφαρμογής. Ειδική μέριμνα υπάρχει για τους χρήστες συσκευών αφής με την παρουσίαση του Touch Mode, μέσω του οποίου διευκολύνεται η πλοήγηση με τα δάχτυλα.

 

Όσον αφορά τις δυνατότητες διαμοιρασμού και συνεργασίας στο Word, έχει ενσωματωθεί ένα νέο σύστημα απαντήσεων σε σχόλια αλλά και η δυνατότητα προστασίας με κωδικό για την καταγραφή αλλαγών στα έγγραφα. Επιπλέον υπάρχει συμβατότητα με το Present Online για το διαμοιρασμό εγγράφων online, όπως στο Power Point.

 

Η Microsoft έχει προσθέσει στο Word δυνατότητα ανάγνωσης PDF αρχείων και μετατροπής τους σε κείμενο για επεξεργασία μέσα από την εφαρμογή. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στις online υπηρεσίες για την προσθήκη φωτογραφιών από τα κοινωνικά δίκτυα Facebook και Flickr, αλλά και την εισαγωγή online videos στα έγγραφα.

 

office15techpreview5_1020_gallery_post.jpg

 

Excel 15

 

Η εφαρμογή δημιουργίας λογιστικών φύλλων του Excel αναβαθμίζεται με στόχο τη διευκόλυνση οπτικοποίησης μεγάλου όγκου δεδομένων. Η δυνατότητα Quick Analysis Lens επιτρέπει στους χρήστες του Excel 15 να έχουν γρήγορα πρόσβαση σε εργαλεία που οπτικοποιούν τα δεδομένα, ενώ τα Recommended Charts και PivotTablets εργαλεία βοηθούν το χρήστη να επιλέξει κάθε φορά τους καταλληλότερους τρόπους οπτικοποίησης δεδομένων. Η λειτουργία Touch Mode που παρουσιάστηκε για το Word είναι συμβατή και στο Excel 15, επιτρέποντας στους χρήστες συσκευών με οθόνη αφής καλύτερη πλοήγηση σε γραφήματα και πίνακες με τα δάκτυλα.

 

Το Excel 15 θα εισαγάγει ακόμη μερικά νέα διαδραστικά εργαλεία για τη μορφοποίηση γραφημάτων, τα οποία θα ενημερώνουν πιο εύκολα το χρήστη για τις αλλαγές στα δεδομένα όταν πρόκειται για κινούμενη εικόνα. Έχουν προστεθεί ακόμη προκαθορισμένα θέματα για ημερολόγια, φόρμες, αναφορές και προϋπολογισμούς.

 

officefeat_excel300px.jpg officefeat_excel300px2.jpg

 

PowerPoint 15

 

Σημαντικές τροποποιήσεις φέρει και το PowerPoint 15 όπου η αναλογία οθόνης 16:9 γίνεται προεπιλογή για τις νέες παρουσιάσεις, ενώ δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στη δημιουργία παρουσιάσεων με περισσότερο “κινηματογραφικό” χαρακτήρα. Έχει ενσωματωθεί επίσης μια νέα λειτουργία συμβατότητας με αρχεία του Excel, για την εισαγωγή τους σε παρουσιάσεις χωρίς να χαθεί η μορφοποίησή τους. Και πάλι, υπάρχει ειδική τροποποίηση της εφαρμογής για καλύτερη πλοήγηση μέσω tablet, ενώ κάθε φορά απομνημονεύεται η τελευταία προσβληθείσα διαφάνεια ως σελιδοδείκτης.

 

officefeat_powerpoint555px.jpg

 

Outlook 15

 

Το Outlook 15 βελτιώνεται με την παρουσίαση της δυνατότητας Peeks, μέσω της οποίας οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση στο χρονοδιάγραμμά τους, να βλέπουν λεπτομέρειες σχετικά με τις επαφές τους και να τους αποστέλλουν email, αλλά και να αναδιοργανώνουν τις εργασίες τους από ένα και μόνο παράθυρο. Μία νέα μπάρα ενημερώνει το χρήστη σχετικά με τις προβλέψεις για τον καιρό σε προγραμματισμένα γεγονότα.

 

Η Microsoft έχει διευκολύνει την διαχείριση πολλαπλών λογαριασμών email, επιτρέποντας στους χρήστες να διαβάζουν, να συνθέτουν ένα νέο μήνυμα και να απαντούν σε emails σε μία οθόνη για όλους τους συνδεδεμένους λογαριασμούς. Έχουν βελτιωθεί ακόμη τα εφέ εναλλαγής μεταξύ των λειτουργιών email, του ημερολογίου και των προγραμματισμένων εργασιών συμβαδίζοντας με το γραφικό περιβάλλον Metro.

 

office15techpreview3_1020_gallery_post.jpg

 

OneNote 15

 

Το πρόγραμμα κράτησης σημειώσεων OneNote δέχεται τις περισσότερες βελτιώσεις στο γραφικό του περιβάλλον αλλά και ορισμένες νέες λειτουργίες στην desktop έκδοση, όπως η προεπισκόπιση ενσωματωμένων αρχείων του Visio και του Excel. Η έκδοση για συσκευές tablet έχει ανανεωθεί έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να ταξινομούν τις σημειώσεις τους, να προσθέτουν επικεφαλίδες και να μετατρέπουν έναν πίνακα κατασκευασμένο στο OneNote σε επισυναπτόμενο έγγραφο.

 

office15techpreview2_1020_gallery_post.jpg

 

Link.png Site: theverge.com