Η γρήγορη φόρτωση δεν θα είναι χαρακτηριστικό μόνο του Xbox αλλά και των PC.

Ήταν ήδη γνωστό ότι η Microsoft σχεδιάζει να φέρει την τεχνολογία DirectStorage σε υπολογιστές με Windows 10 αλλά πρόσφατα μάθαμε και το πώς θα λειτουργεί στους υπολογιστές. Λέγεται μάλιστα ότι θα υποστηρίζονται NVMe SSD δίσκοι PCIe 3.0 μαζί με κάρτες γραφικών DX12.

Η τεχνολογία DirectStorage είναι ένα API που βελτιστοποιεί τη λειτουργία μεταξύ της κάρτας γραφικών και του χώρου αποθήκευσης, ώστε η συνολική απόδοση και φυσικά οι χρόνοι φόρτωσης  να είναι βελτιωμένοι. Προφανώς, η εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας είναι μία πιο περίπλοκη διαδικασία για τα PC καθώς η Microsoft για να τη φέρει στο Xbox εργάστηκε πάνω σε ένα μικρό αριθμό υποσυστημάτων, ενώ στους υπολογιστές τα εξαρτήματα είναι πολύ περισσότερα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα PC Gamer, χρήστης του Reddit δημοσίευσε μία παρουσίαση της Microsoft από το συνέδριο Game Stack Live 2021, στην οποία επισημαίνεται πως όσοι έχουν στην κατοχή τους δίσκο NVMe SSD PCIe 3.0 θα μπορούν να ενεργοποιήσουν την τεχνολογία DirectStorage όταν αυτή γίνει διαθέσιμη στα PC. Αυτό είναι σημαντικό καθώς δεν έχουν πολλοί χρήστες τελευταίας γενιάς δίσκους PCIe 4.0.

Ουσιαστικά, αυτό είναι και η επιβεβαίωση ότι περισσότεροι χρήστες θα εκμεταλλευτούν τα οφέλη της τεχνολογίας DirectStorage, με την κυκλοφορία να έχει προγραμματιστεί για τα τέλη του 2021. Στα παιχνίδια που θα υποστηρίζουν την τεχνολογία, λέγεται πως η διαφορά θα είναι αισθητή. Η Microsoft δήλωσε πως θα ξεκινήσει μία δοκιμαστική περίοδος για προγραμματιστές κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι.

Και όπως επισημάνθηκε και στην αρχή, σύμφωνα με τη Microsoft, όλες οι κάρτες γραφικών DX12 θα είναι συμβατές με την τεχνολογία DirectStorage, αν και οι DX12 Ultimate GPU (RTX 2000, RTX 3000, RX 6000) αναμένεται να προσφέρουν μία καλύτερη εμπειρία.

  • Like 19
  • Haha 1