Η Γερμανική κυβέρνηση προειδοποιεί τους χρήστες του διαδικτύου να αναζητήσουν εναλλακτικό πρόγραμμα περιήγησης εκτός του Internet Explorer προκειμένου να διαφυλάξουν την ασφάλειά τους.

 

Την προειδοποίηση απηύθυνε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας Πληροφοριών και έρχεται στον απόηχο της παραδοχής εκ μέρους της Microsoft ότι ο Internet Explorer αποτέλεσε τον αδύναμο κρίκο κατά τις πρόσφατες επιθέσεις εναντίων των συστημάτων της Google.

 

Η Microsoft απέρριψε την προειδοποίηση, λέγοντας ότι ο κίνδυνος για τους χρήστες είναι χαμηλός και ότι η ρύθμιση αυξημένης ασφάλειας που διαθέτει ο browser επαρκεί για την αποτροπή οποιουδήποτε σοβαρού κινδύνου.

 

Εντούτοις, οι Γερμανικές αρχές υποστηρίζουν ότι ακόμη και αυτή η ρύθμιση δεν επαρκεί ώστε να καταστεί ο IE πλήρως ασφαλής.

 

Ο Thomas Baumgaertner, εκπρόσωπος της Microsoft στη Γερμανία, δήλωσε ότι παρότι η εταιρία έχει λάβει γνώση της προειδοποίησης, διαφωνεί με το περιεχόμενό της, επισημαίνοντας ότι οι επιθέσεις σε βάρος της Google διενεργήθηκαν από «άτομα που διέθεταν εξαιρετικά υψηλό κίνητρο και πολύ συγκεκριμένους στόχους. Δεν επρόκειτο για επιθέσεις σε βάρος του μέσου χρήστη», δήλωσε ο κύριος Baumgaertner. «Ο μέσος χρήστης δεν απειλείται στο ελάχιστο, επομένως δεν συμφωνούμε με το περιεχόμενο της προειδοποίησης», πρόσθεσε.

 

Η Microsoft αναφέρει ότι το κενό ασφαλείας μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη ρύθμιση της ζώνης ασφαλείας του browser στη "υψηλή" θέση, αν και η επιλογή αυτή περιορίζει τη λειτουργικότητα του προγράμματος και μπλοκάρει μεγάλο αριθμό ιστότοπων.

 

Από την άλλη πλευρά, ο Graham Cluley της εταιρίας Sophos που διαθέτει προγράμματα προστασίας από τους ιούς, δήλωσε στο BBC News ότι η προειδοποίηση όχι μόνο αφορά τις εκδόσεις 6, 7 και 8 του Internet Explorer, αλλά ότι στο διαδύκτυο έχουν ήδη δημοσιευτεί οδηγίες για το πώς θα μπορούσε κανείς να εκμεταλλευτεί το κενό ασφαλείας.

 

Η Microsoft δήλωσε ότι οι προγραμματιστές της εργάζονται για την αντιμετώπιση του κενού ασφαλείας και ενδεχομένως να χρειαστεί η διάθεση μιας αναβάθμισης εκτός του προγράμματος των αναβαθμίσεων που διαθέτει ανά τακτά διαστήματα η εταιρία.

 

Link.png Site: bbc.co.uk