Το Linux, το λειτουργικό σύστημα ανοικτού κώδικα που τροφοδοτεί servers, υπερυπολογιστές, edge systems, IoT και ενσωματωμένες συσκευές, έφτασε σε ένα νέο ορόσημο στην αγορά των PC clients.

Σύμφωνα με την StatCounter, το Linux έχει φτάσει το 3% του μεριδίου αγοράς λειτουργικού συστήματος επιτραπέζιων υπολογιστών, σημειώνοντας ιστορικό υψηλό.

Το Linux υπάρχει εδώ και 30 χρόνια, αλλά ποτέ δεν κέρδισε πραγματικά μεγάλη απήχηση στην αγορά των PC, όπου κυριαρχούν τα Windows και το MacOS. Το Linux έχει θεωρηθεί ως ένα εξειδικευμένο λειτουργικό σύστημα για ενθουσιώδεις χρήστες, προγραμματιστές και power users, οι οποίοι εκτιμούν την ευελιξία, την ασφάλεια και την προσαρμογή του. Ωστόσο, το Linux έχει επίσης αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως η έλλειψη συμβατότητας, υποστήριξης και φιλικότητας προς το χρήστη, οι οποίες έχουν αποτρέψει την πλειοψηφία των χρηστών από το να το υιοθετήσουν.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, το Linux έχει γνωρίσει κάποιες βελτιώσεις και εξελίξεις που το έχουν κάνει πιο προσιτό και ελκυστικό σε ένα ευρύτερο κοινό. Για παράδειγμα, το Linux έχει επωφεληθεί από την άνοδο του cloud computing και των διαδικτυακών εφαρμογών, οι οποίες μειώνουν την εξάρτηση από το εγγενές λογισμικό και hardware. Το Linux έχει επίσης γνωρίσει μεγαλύτερη υποστήριξη από μεγάλους κατασκευαστές υπολογιστών, όπως τη Dell, την Lenovo και την HP, οι οποίοι προσφέρουν προεγκατεστημένο Linux σε ορισμένα από τα μοντέλα τους. Το Linux έχει επίσης δει περισσότερη καινοτομία και ποικιλομορφία από τις διάφορες διανομές του, όπως το Ubuntu, το Mint, το Fedora και το Manjaro, οι οποίες καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες και προτιμήσεις των χρηστών.

image.png.05bf6a8da546c151d5aa0fd46f65a44b.png

Επιπλέον, το Linux έχει αποκτήσει κάποια δυναμική από τη βιομηχανία παιχνιδιών, η οποία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παράγοντες ζήτησης και χρήσης των PC. Το λειτουργικό σύστημα με μασκότ ένα πιγκουίνο έχει δει περισσότερη υποστήριξη από προγραμματιστές παιχνιδιών και πλατφόρμες όπως το Steam, οι οποίες προσφέρουν έναν αυξανόμενο αριθμό παιχνιδιών που τρέχουν εγγενώς στο Linux ή μέσω επιπέδων συμβατότητας όπως το Proton. Αντίστοιχα αρκετοί gamers το επιλέγουν τελευταία αφού αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για τα Windows 10, τα οποία έχουν επικριθεί για τα ζητήματα προστασίας της ιδιωτικής ζωής, τις αναγκαστικές ενημερώσεις και το bloatware.

Σύμφωνα με το StatCounter, το μερίδιο του Linux στην αγορά των PC διπλασιάστηκε από 1,64% το 2018 σε περίπου 3% το 2023. Από την άλλη πλευρά, το MacOS αύξησε το μερίδιό του από 12,33% το 2018 σε 21,38% σήμερα, ενώ τα Windows έπεσαν από περίπου 82% πριν από πέντε χρόνια σε 68,15% σήμερα.

Τα στοιχεία από το StatCounter βασίζονται σε δεδομένα επισκέψεων σε ιστοσελίδες τα οποία αναφέρουν το λειτουργικό σύστημα των συσκευών που χρησιμοποιούνται για την πρόσβαση στο Internet. Ως εκ τούτου, ενδέχεται να μην αντικατοπτρίζουν την πραγματική εγκατεστημένη βάση ή τη χρήση των υπολογιστών σε διάφορες περιοχές. Ωστόσο, υποδεικνύουν μια γενική τάση και προτίμηση μεταξύ των χρηστών Η/Υ.

Η ανάπτυξη του Linux στην αγορά των PC μπορεί να μην φαίνεται σημαντική σε σύγκριση με τα Windows ή το MacOS, αλλά εξακολουθεί να είναι αξιοσημείωτη, λαμβάνοντας υπόψη την ιστορία και τις προκλήσεις του. Η ανάπτυξη του Linux μπορεί επίσης να έχει συνέπειες για το μέλλον της καινοτομίας και του ανταγωνισμού στον τομέα των υπολογιστών, καθώς μπορεί να ενθαρρύνει τη μεγαλύτερη ποικιλομορφία και επιλογή στο οικοσύστημα των υπολογιστών. Το Linux μπορεί επίσης να έχει αντίκτυπο σε άλλους τομείς, όπως η εκπαίδευση, οι επιχειρήσεις και η κυβέρνηση, όπου μπορεί να προσφέρει πιο οικονομικά αποδοτικές και ασφαλείς λύσεις για τους χρήστες PC.

Σύμφωνα με ειδικούς, το Linux μπορεί να μην είναι σε θέση να ξεπεράσει τα Windows ή το MacOS στο άμεσο μέλλον, αλλά μπορεί να είναι σε θέση να διαμορφώσει το δικό του χώρο και τη δική του θέση στην αγορά των PC. Το Linux μπορεί επίσης να είναι σε θέση να προσελκύσει περισσότερους χρήστες που αναζητούν κάτι διαφορετικό ή καλύτερο από τις mainstream επιλογές. Το Linux μπορεί να μην είναι για όλους, αλλά μπορεί να είναι για περισσότερους ανθρώπους από ποτέ.

  • Like 18
  • Thanks 3
  • Confused 1