Η Red Hat ανακοίνωσε πως η προσοχή της θα στραφεί στο CentOS Stream, το οποίο όμως δεν θα αποτελέσει αντικαταστάτη του CentOS Linux.

Μέσω ανάρτησης στο επίσημο blog του CentOS, οι Chris Wright (CTO) και Rich Bowen (CentOS Community Manager) ανακοίνωσαν πως το CentOS Linux θα σταματήσει να υποστηρίζεται και να αναπτύσσεται μετά το 2021. 

Αντ' αυτού, η εταιρεία θα επικεντρωθεί στο CentOS Stream, το upstream της διανομής RHEL που βρίσκεται ανάμεσα στο Fedora Project και το RHEL, και παροτρύνει τους χρήστες να κάνουν το ίδιο. Μάλιστα, αν δεν είναι σίγουροι για το πώς θα γίνει η μετάβαση ή αν υπάρχουν προβλήματα, η εταιρεία προτείνει να επικοινωνήσουν μαζί της για να εξετάσουν τις επιλογές τους.

Όπως αναφέρει, η κίνηση αυτή θα φέρει την κοινότητα πιο κοντά στην ανάπτυξη του RHEL. Βέβαια, υπάρχουν αισθητές διαφορές ανάμεσα στα CentOS Linux και CentOS Stream, με τη βασικότερη να είναι πως το CentOS Linux αποτελεί μια σταθερής έκδοσης διανομή που προσφέρεται δωρεάν και βασίζεται στο RHEL, πρακτικά επιτρέποντας σε πολλούς προγραμματιστές (και μη) να το χρησιμοποιούν και αν κάποτε το αποφασίσουν, να αναβαθμίσουν στο επί πληρωμής RHEL.

Από την άλλη πλευρά, το CentOS Stream θα είναι ένα "rolling preview" του τι έρχεται στο RHEL, κάτι ανησυχητικό για όσους έχουν ήδη στηρίξει τις υποδομές τους στο CentOS Linux. Επομένως, ακόμη κι αν κάποιος αποφασίσει να κάνει τη μετάβαση στο CentOS Stream, τα δεδομένα δεν είναι 1:1 και δεν αποτελεί αντικαταστάτη του, όπως δήλωσε και η εταιρεία.

Οι χρήστες, όπως φαίνεται από τα σχόλια στην ανακοίνωση, δεν είναι ιδιαίτερα χαρούμενοι με το γεγονός όμως η εταιρεία δεν έχει κάνει κάποιο περαιτέρω σχόλιο. Κάποιοι νιώθουν πως, εφόσον χάνεται η σταθερότητα και η διανομή θα είναι κυλιόμενης έκδοσης, πρακτικά το CentOS Stream θα γίνει πλατφόρμα δοκιμών για το RHEL - παρότι ρητά αναφέρεται στο σχετικό FAQ πως δεν είναι "beta", δίχως να πείθει τους χρήστες. Από την άλλη, κάποιοι πιστεύουν πως η εταιρεία θέλει να «σπρώξει» περισσότερο κόσμο στα συνδρομητικά πακέτα της και μακριά από το δωρεάν CentOS Linux.

Παρά το ξαφνικό της υπόθεσης, το CentOS 7 θα συνεχίσει να υποστηρίζεται έως το 2024 και δεν επηρεάζεται από τα νέα. Αντίθετα, το CentOS 8 θα σταματήσει να υποστηρίζεται στο τέλος του 2021 αντί για το τέλος του 2029, όπως προέβλεπε το δεκαετές πλάνο υποστήριξης για την έκδοση.

  • Like 1
  • Thanks 4