Η διαβόητη «Μπλε Οθόνη του Θανάτου» (BSOD) των Windows έχει γίνει ένα είδος αστείου όλα αυτά τα χρόνια.

Στην ουσία, έχει μετατραπεί σε χόμπι για μερικούς το να εντοπίζουν αυτές τις οθόνες σε απρόσμενες καταστάσεις και σε ορισμένους κύκλους, συνεχίζει να συμβολίζει την υποτιθέμενη αναξιοπιστία και αστάθεια των προσωπικών υπολογιστών που τρέχουν Windows. Ακόμα και σήμερα, οι συνδεδεμένοι προσωπικοί υπολογιστές σε ένα δίκτυο απεικονίζονται στο macOS ως κυρτές οθόνες CRT μπεζ χρώματος που εμφανίζουν μια BSOD.  

Ωστόσο, η BSOD είχε σχεδιαστεί να λειτουργεί ως διαγνωστικό εργαλείο, μια οθόνη γεμάτη πληροφορίες τις οποίες οι τεχνικοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν για να ξεκινήσουν τον εντοπισμό του προβλήματος που προκάλεσε την αρχική ανωμαλία του συστήματος. Το γεγονός ότι οι κωδικοί σφάλματος στις παλιότερες εκδόσεις BSOD των Windows ήταν συχνά τόσο γενικοί και ασαφείς, ώστε να είναι ουσιαστικά άχρηστοι, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η ίδια η έννοια ήταν λανθασμένη. Σε αναγνώριση αυτού του αρχικού σκοπού, το systemd project του Linux έχει ενσωματώσει ένα systemd-bsod component στην 255η έκδοσή του. Το component αυτό εμφανίζει ένα μήνυμα που καταλαμβάνει πλήρως την οθόνη με συγκεκριμένα μηνύματα σφάλματος όταν ένα σύστημα Linux βιώσει μια ανωμαλία.  

Επί του παρόντος, το systemd-bsod component χαρακτηρίζεται ως «πειραματικό» και «υπόκειται σε αλλαγές». Ωστόσο, η λειτουργικότητά του είναι απλή: κάθε καταγεγραμμένο μήνυμα σφάλματος που φτάνει στο επίπεδο LOG_EMERG θα εμφανίζεται σε πλήρη οθόνη, επιτρέποντας στα άτομα να το φωτογραφίσουν ή να το σημειώσουν. Σύμφωνα με το Phoronix, παρόμοια με τις σύγχρονες BSOD των Windows, η Linux παραλλαγή θα δημιουργεί επίσης έναν κωδικό QR για να διευκολύνει την αναζήτηση πληροφοριών σε κινητή συσκευή.  

Ενώ αυτό μπορεί να φαίνεται σαν μια ελάσσονος σημασίας τροποποίηση ενός μεμονωμένου λογισμικού, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το systemd επιβλέπει υπηρεσίες και ρυθμίσεις συστήματος για την πλειοψηφία των μεγάλων διανομών Linux. Αυτό περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων τις Debian, Fedora, Arch, Ubuntu, CentOS, Red Hat Enterprise Linux και πολλές άλλες διανομές. Επομένως, είναι πολύ πιθανό αυτή η έκδοση του systemd τελικά να βρει το δρόμο της προς οποιαδήποτε έκδοση Linux χρησιμοποιείτε επί του παρόντος. Αυτό θα εξαρτηθεί από τη συχνότητα και την ένταση με την οποία ενσωματώνει νέα πακέτα λογισμικού upstream και την ταχύτητα με την οποία μεταβαίνετε σε νέες εκδόσεις όταν αυτές κυκλοφορούν.

Η 255η έκδοση του systemd έρχεται με πληθώρα άλλα χαρακτηριστικά διορθώσεις, πολλά από τα οποία είναι πιο πρακτικά και σημαντικά από το νέο χαρακτηριστικό της BSOD. Αυτά περιλαμβάνουν πολυάριθμες βελτιώσεις που σχετίζονται με την υποστήριξη TPM, την κρυπτογράφηση δίσκου και τη δυνατότητα χρήσης αδρανοποίησης με συστήματα αρχείων btrfs. 

  • Like 4
  • Confused 1