Το 1993, ένα project που ονομαζόταν Wine ξεκίνησε σαν ένας τρόπος να τρέξουν εφαρμογές που έχουν γραφτεί για περιβάλλοντα Windows σε περιβάλλον Linux χωρίς όμως να χρησιμοποιηθεί κάποιος προσομοιωτής (emulator). Αντʼ αυτού το Wine συμπεριφέρεται σαν ένα ξεχωριστό επίπεδο συμβατότητας που περιλαμβάνει τη δική του υλοποίηση των δυναμικών βιβλιοθηκών (Dynamic Link Libraries – DLL) της Microsoft.

 

Για να γίνει αυτό, φυσικά χρειάζεται πολύ δουλειά καθώς και ανάστροφος προγραμματισμός (reverse engineering). Πήρε πάνω από 12 χρόνια για την κυκλοφορία της πρώτης beta έκδοσης του Wine και έπειτα από προσπάθειες 15 ετών, το Wine 1.0 θα κυκλοφορήσει στις 6 Ιουνίου του 2008. Αυτός πρέπει να είναι ένας από τους μεγαλύτερους κύκλους ανάπτυξης για εφαρμογή ώστε να φτάσει στην έκδοση 1.0.

 

Ένας από τους μεγαλύτερους στόχους του Wine 1.0 είναι να φέρει το Adobe Photoshop CS2 πλήρως λειτουργικό σε περιβάλλον Linux, κάτι το οποίο σπονσοράρει και η Google. Με πάνω από 1200 συμβατές Windows εφαρμογές, η προσθήκη του Photoshop CS2 είναι μία τεράστια επιτυχία της ομάδας και της εφαρμογής γενικότερα.

 

Source.png Πηγή: cybernetnews

Source.png Πηγή: digitalnews.gr