Όπως αναμενόταν, η Apple έδωσε σήμερα τις πρώτες πληροφορίες για την επόμενη έκδοση του λειτουργικού συστήματος Mac OS X το οποίο θα ονομάζεται Lion και αναμένεται να κυκλοφορήσει το καλοκαίρι του 2011. Στην ομιλία του ο Steve Jobs έκανε σαφές ότι η εταιρεία του θέλει να φέρει αρκετά από τα δημοφιλή χαρακτηριστικά της πλατφόρμας iOS των ipad/iPhone στο Mac OS X.

 

Τα multitouch gestures είναι από τα κυριότερα χαρακτηριστικά του Mac OSX 10.7 Lion με την εταιρεία να δηλώνει ότι ύστερα από αρκετές ώρες δοκιμών πιστεύει ότι η δυνατότητα αφής σε μια οθόνη δεν είναι πρακτική αφού σχετικά γρήγορα ο χρήστης κουράζεται. Η Apple πιστεύει ότι μια επιφάνεια αφής σε οριζόντια θέση όπως είναι το touchpad στα MacBook, το magic trackpad ή το magic mouse, είναι το μέλλον αφού δεν κουράζει το χρήστη.

 

Επιπλέον η Apple θέλει να μεταφέρει την απίστευτη επιτυχία του App Store από το iphone/iPad/iPod Touch στους υπολογιστές και γι'αυτό το λόγο εγκαινιάζει το Mac App Store. Όπως έχουμε συνηθίσει, το κατέβασμα προγραμμάτων θα γίνεται πολύ εύκολα και γρήγορα ενώ το διαθέσιμο λογισμικό θα χωρίζεται σε δωρεάν εφαρμογές ή προγράμματα επί πληρωμή. Σε αυτή τη περίπτωση οι προγραμματιστές θα διατηρούν το 70% των κερδών από τις πωλήσεις ενώ το υπόλοιπο 30% πηγαίνει στην Apple.

 

Το Mac App Store θα ανοίξει τις πύλες του μέσα στις επόμενες 90 μέρες ενώ από την ιστοσελίδα της Apple δίνονται όλες οι πληροφορίες για τη συμμετοχή κάθε ενδιαφερομένου στο πρόγραμμα. Μέσω του launchpad θα είναι δυνατή η παρουσίαση και διαχείριση των εφαρμογών όπως ακριβώς στην iOS πλατφόρμα.

 

Στο Mac OS X 10.7 θα υπάρχει υποστήριξη εφαρμογών που θα τρέχουν σε πλήρες μέγεθος ενώ η εναλλαγή μεταξύ τους θα γίνεται με μια απλή κίνηση στην multitouch επιφάνεια που έχετε επιλέξει (magic trackpad, touchpad, magic mouse).

 

Από τα πιο σημαντικά κομμάτια του λειτουργικού συστήματος θα είναι το Mission Control με το οποίο έχετε μια πλήρη εικόνα για όλες τις εφαρμογές που έχετε ανοικτές. Το Mission Control ενοποιεί το expose, τις εφαρμογές που τρέχουν σε πλήρες μέγεθος, το dashboard και τέλος τα spaces κάτω από μια μόνο οθόνη.

 

Παράλληλα η Apple παρουσίασε και την δοκιμαστική έκδοση του FaceTime μόνο για Mac αρχικά με το οποίο πλέον είναι δυνατή η συνομιλία μέσω βίντεο χρηστών που διαθέτουν υπολογιστή Mac, iPhone 4 ή iPod Touch τελευταίας γενιάς.

 

Link.png Site: Mac OSX Lion

File.png Download: FaceTime για Mac

Video Video: Παρουσίαση Steve Jobs