Η Apple ανακοίνωσε σήμερα την επίσημη κυκλοφορία του OS X 10.9 Mavericks για τους κατόχους Mac υπολογιστών, δωρεάν, με χαρακτηριστικά που το ενοποιούν περισσότερο με το iOS όπως η προσθήκη του iBooks, της εφαρμογής χαρτών, οι καρτέλες του Finder και άλλες ακόμη δυνατότητες για το χρήστη.

Ο Finder αποκτά πλέον υποστήριξη καρτελών όπως ακριβώς αυτές λειτουργούν στο Safari browser, όπου ο χρήστης μπορεί να μετακινήσει τη θέση τους και να ανοίξει νέα με το κουμπί "+" που βρίσκεται δίπλα από την τελευταία καρτέλα. Οι καρτέλες στο Finder δίνουν τη δυνατότητα ανοίγματος δύο ή περισσότερων φακέλων σε ένα παράθυρο και καθιστούν εύκολη τη μετακίνηση αρχείων μεταξύ τους. Επιπλέον με αυτό τον τρόπο γίνεται πολύ εύκολη η αποστολή αρχείων μέσω AirDrop.

 

 

Mac-OS-X-Mavericks-Finder-Tabs.jpg

Το OS X 10.9 βελτιώνει σε μεγάλο βαθμό την εμπειρία των εφαρμογών σε πλήρη οθόνη, μια δυνατότητα που ολοένα και περισσότεροι χρήστες Mac ζητούσαν να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας της. Πλεόν μπορεί κανείς να ανοίξει περισσότερες από μία εφαρμογές σε πλήρη οθόνη ανάλογα με το πλήθος των εξωτερικών οθονών που χρησιμοποιεί. Μέχρι τώρα έαν μια εφαρμογή μετέβαινε σε πλήρη οθόνη, οι υπόλοιπες εξωτερικές οθόνες δε μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από δεύτερη εφαρμογή.

 

Η Apple προσθέτει την εφαρμογή των χαρτών και στο Mavericks και ύστερα από περιπετειώδη εγκαίνια της εφαρμογής στο iOS, το Maps app έρχεται βελτιωμένο το οποίο συνεργάζεται ακόμη καλύτερα με το trackpad υποστηρίζοντας gestures. Η εταιρεία αναφέρει ότι ο χρήστης μπορεί να αναζητήσει μέρη μέσω του Maps για Mac, στη συνέχεια να συγχρονίσει τις οδηγίες με άλλες συσκευές υπολογίζοντας όπως και στο iOS την κίνηση στους δρόμους. Η εφαρμογή συνεργάζεται μόνο με το iOS 7 και ενσωματώνεται ακόμη και σε άλλες εφαρμογές όπως το Mail, οι επαφές και το ημερολόγιο.

 

 

Mavericks-Notifications.png

Το iBook, η εφαρμογή ανάγνωσης βιβλίων και pdf που γνωρίσαμε για πρώτη φορά στο iOS πλέον γίνεται μέρος του Mavericks, με συγχρονισμό των βιβλίων μεταξύ των συσκευών του χρήστη στο iCloud. Υπάρχει υποστήριξη gestures με το trackpad για αλλαγή σελίδων αλλά και για τη λειτουργία του scrolling.

 

O Safari φέρει αρκετές εσωτερικές αλλαγές σύμφωνα με την Apple, καθώς έχει λιγότερες απαιτήσεις από τη GPU, καταναλώνει λιγότερη ενέργεια και είναι πιο γρήγορος. Σε αυτό συμβάλλει και η νέα μηχανή Nitro Tiered JIT όπως επίσης και οι τεχνολογίες Fast Start που έχει ενσωματώσει η Apple. Εξωτερικά ο Safari αποκτά νέα εμφάνιση για τη sidebar για ευκολότερη πρόσβαση στους σελιδοδείκτες, ενώ ο χρήστης μπορεί να χρησιμοποιήσει τη νέα δυνατότητα Shared Links, η οποία περιλαμβάνει συνδέσμους που έχουν μοιραστεί οι επαφές του στα κοινωνικά δίκτυα. Νέα εμφάνιση αποκτά και η οθόνη Top Sites με δυνατότητα μετακίνησης της θέσης του κάθε πλακιδίου ή την προσθήκη νέου από τους σελιδοδείκτες.

 

Βελτιώσεις υπάρχουν και στα Notifications με τους χρήστες να έχουν τη δυνατότητα να αλληλεπιδρούν με αυτές, όπως για παράδειγμα να απαντούν από αυτές σε emais, μηνύματα αλλά και σε κλήσεις FaceTime. Επιπλέον οι ειδοποιήσεις φορτώνονται πριν ακόμη επιστρέψει το σύστημα από το sleep mode, έτσι ώστε να είναι άμεσα διαθέσιμες στο χρήστη. Ακόμη το Mavericks κάνει αυτόματα update τις εγκατεστημένες εφαρμογές και εμφανίζει αντίστοιχα notifications με το τέλος της διαδικασίας.

 

 

OS-X-Mavericks-Features-MacBook.jpg

Με τη νέα έκδοση του OS X ενσωματώνεται μια νέα δυνατότητα αποθήκευσης κωδικών από sites στο Keychain, συγχρονίζοντάς τους στο iCloud έτσι ώστε να είναι διαθέσιμοι από οποιαδήποτε συσκευή OS Χ ή iOS. Οι πληροφορίες προστατεύονται με τον αλγόριθμο κρυπτογράφησησς AES σε 256bit ο οποίος λειτουργεί ακόμη και όταν ο χρήστης βρίσκεται σε κίνηση στη φορητή συσκευή του. Προτείνονται επίσης αυτόματα περίπλοκοι κωδικοί για δημιουργία λογαριασμού σε web sites, οι οποίοι στη συνέχεια συμπληρώνονται αυτόματα όταν ο χρήστης της επισκέπτεται.

 

safari_sharedlinks.jpg

Στα ενδότερα του λειτουργικού συστήματος εγκαινιάζεται μια νέα λειτουργία συμπίεσης της μνήμης έτσι, με σκοπό τη γρηγορότερη και απροβλημάτιστη εκτέλεση ταυτόχρονων απαιτητικών εφαρμογών. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι το Mavericks μπορεί να συμπιέσει 6GB σε μνήμη 4GB σε πραγματικό χρόνο. Επιπλέον έχει βελτιωθεί η διαχείριση της μνήμης των ενσωματωμένων GPU έτσι ώστε αυτή να αποδεσμεύεται και να δεσμεύεται άμεσα όταν χρειάζεται. Υποστηρίζεται το OpenCL με την εταιρεία να υποστηρίζει ότι οι επιδόσεις αυξάνοντα κατά συντελεστή 1.8.

 

Η νέα έκδοση του OS X είναι διαθέσιμη μέσα από το Mac AppStore από σήμερα δωρεάν, ανεξάρτητα από την έκδοση του OS X που αναβαθμίζετε.

 

Link.png Site: http://www.apple.com/osx/whats-new/[/url]']OS X Mavericks