Η Canonical, η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από την ανάπτυξη της δημοφιλούς διανομής Linux Ubuntu, προχώρησε σήμερα σε μια κίνηση μέσα από την οποία ζητάει από τους χρήστες του να πληρώσουν εθελοντικά για τη χρήση του. Σε αντίθεση με τη Microsoft η οποία για κάθε εγκατάσταση των Windows που συνοδεύει ένα καινούργιο υπολογιστή υπάρχει ένα ποσοστό χρημάτων που αποκομίζει, η Canonical δεν έχει αντίστοιχα έσοδα.

Η επιλογή αυτή υπάρχει στη σελίδα μεταφόρτωσης του Ubuntu όπου εμφανίζεται το κείμενο "Πληρώστε όσο νομίζετε ότι αξίζει" και "δείξτε την αγάπη σας για το Ubuntu". Υπάρχουν οκτώ διαφορετικές κατηγορίες για τις οποίες ο χρήστης μπορεί να διαχωρίσει το συνολικό ποσό που επιθυμεί να συνεισφέρει, ενώ η προεπιλεγμένη τιμή στην κάθε μία είναι τα $2 δολάρια, με τη συνολική συνεισφορά να φτάνει τα $16 δολάρια.

 

Φυσικά υπάρχει η δυνατότητα παράκαμψης της δωρεάς και απευθείας έναρξη της μεταφόρτωσης της διανομής. "Επιτρέποντας στο χρήστη να επιλέξει ποια στοιχεία του Ubuntu του αρέσουν περισσότερο λαμβάνουμε πιο άμεσες αξιολογήσεις για τα χαρακτηριστικά του αλλά και για τα σημεία που χρειάζεται να δώσουμε περισσότερο προσοχή" τονίζει ο αντιπρόεδρος της Canonical Steve George.

 

how-much-is-Ubuntu-worth-640x895.png

To Ubuntu δεν είναι η μόνη διανομή Linux που ζητά τη συνδρομή των χρηστών του, καθώς και το Linux Mint ( το οποίο βασίζεται σε κώδικα του Ubuntu) έχει αντίστοιχη επιλογή δια δωρεές χρηστών. Αν και η ιστοσελίδα του Distrowatch κατατάσσει το Ubuntu στην τρίτη θέση όσον αφορά τη δημοτικότητα των Linux διανομών πίσω από το Mint και το Mageia, μια πιθανώς πιο εκτενέστερη αναφορά της Wikimedia κάνει λόγο για πάνω από 1.1 δισεκατομμύρια επισκέψεις από χρήστες Ubuntu στην ιστοσελίδας της σε ένα χρόνο. Ο αριθμός αυτός είναι αρκετά μεγαλύτερος από τη διανομή που ακολουθεί, τη Fedora της Red Hat με 36.7 εκατομμύρια επισκέψεις σε ετήσια βάση.

 

Ύστερα από οκτώ χρόνια παρουσίας στο χώρο, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο το κατά πόσο κερδοφόρα είναι η Canonical. Η εταιρεία έχει κυκλοφορήσει προϊόντα με την επωνυμία της αλλά και υπηρεσίες υποστήριξης, έχει επισυνάψει σύμφωνίες με κατασκευαστές υπολογιστών, ενώ πλέον ετοιμάζεται να στρέψει το βλέμμα της και στις φορητές συσκευές. Παρ' όλα αυτά δεν είναι γνωστό το κατά πόσο τα έσοδά της είναι ικανοποιητικά, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την πρόσφατη κίνησή της στην ενσωμάτωση αποτελεσμάτων από προϊόντα του Amazon στο εργαλείο αναζήτησης του Ubuntu.

 

Link.png Site: arstechnica.com