Στο συνέδριο Build τον περασμένο Απρίλιο, η Microsoft ανακοίνωσε software bridges για ενδιαφερόμενους developers, με την βοήθεια των οποίων θα μπορούσαν να μεταφέρουν τις εφαρμογές τους στα Windows 10 και Windows 10 Mobile χωρίς ιδιαίτερο κόπο.

Τα εργαλεία που θα βοηθούσαν τους developers να “κάνουν port” τις εφαρμογές τους στα Windows 10 και Windows 10 Mobile ήταν το "bridge" Project Westminster για το porting εφαρμογών Web, το Project Centennial για το porting κλασικών Win32 apps, το Project Islandwood για το porting εφαρμογών του iOS, και το Project Astoria για την “μεταφορά” εφαρμογών Android.

 

Ο στόχος αυτών των εργαλείων, είναι να βοηθήσουν να κλείσει όσο το δυνατόν ταχύτερα η διαφορά στον αριθμό των εφαρμογών που χωρίζει το Windows Store από τα άλλα δύο κυρίαρχα app stores για τις πλατφόρμες των Apple και Google.

 

Αν και οι καταναλωτές θα γεύονταν άμεσα τα οφέλη αυτής της κίνησης, δεν ήταν όλοι οι developers χαρούμενοι με αυτές τις εξελίξεις, και ο λόγος είναι το Project Astoria, το πλέον αμφιλεγόμενο με βάση τον τρόπο εκτέλεσης του. Βλέπετε με το Project Astoria οι developers δεν χρειάζονταν να εργαστούν ιδιαίτερα για να μεταφέρουν τον κώδικα τους στα Windows και να δημιουργήσουν ένα Windows app. Επίσης, μία build των Windows 10 Mobile που διέρρευσε το καλοκαίρι, επέτρεπε στους χρήστες να τρέχουν εφαρμογές Android (σε κάποιου είδους virtual sandbox) κάνοντας “sideload” αρχεία APK. Κάτι τέτοιο όμως, όχι μόνο θα έκανε την πειρατεία εύκολη, αλλά θα μπορούσε να παρακάμψει τους Windows developers, που δεν θα είχαν κανένα λόγο πια να δημιουργήσουν native Windows apps. Το Project Astoria δεν διατέθηκε στους ενδιαφερόμενους developers ανοιχτά, με την έννοια ότι θα έπρεπε να υποβάλλουν σχετική αίτηση για να δοκιμάσουν τα εργαλεία του τα οποία βρίσκονταν ακόμη υπό ανάπτυξη. Οι developers έδιναν σχετικό feedback και μοιράζονταν τις εμπειρίες τους στο forum bridgeforandroid.windows.com ενώ η κύρια σελίδα για το Astoria παραμένει ακόμα ενεργή.

 

https://www.youtube.com/watch?v=SZ1ND_ZtbDY

 

Από ότι φαίνεται πάντως, τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως θα έπρεπε για το Project Astoria, το οποίο φαίνεται να έχει εισέλθει σε μία φάση αναμονής, αν δεν έχει ήδη τερματιστεί. Αυτό που απομένει τώρα, είναι να βρει η Microsoft ένα τρόπο να επικοινωνήσει τα νέα με τον σωστό τρόπο, ώστε να μην πληγεί η εικόνα της, παρόλο που ορισμένοι Windows developers βλέπουν θετικά την εξέλιξη. Το forum στο Project Astoria από τον Σεπτέμβριο παραμένει σιωπηλό, και η Microsoft δεν απαντάει σε ερωτήματα ενδιαφερόμενων developers. Επίσης οι πρόσφατες Windows 10 Mobile Insider Builds δεν ενσωματώνουν το Android subsystem, συμπεριλαμβανομένης και της έκδοσης 10586 που είναι και πλέον πρόσφατη στους απλούς χρήστες. Η Microsoft σταμάτησε να μιλάει ανοιχτά για το σχετικό project ακόμα και σε όσους βρίσκονται κάτω από NDA (Non-Disclosure Agreement). Οι παραπάνω τρεις ενδείξεις είναι αρκετά πειστικές για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι το Project Astoria τερματίστηκε, και το μόνο που απομένει πια είναι η επίσημη ανακοινώση της Microsoft.

 

Ποια είναι τα πραγματικά αίτια όμως; Από ότι φαίνεται, υπεύθυνα για τις εξελίξεις είναι τα νομικά τμήματα των εταιρειών Oracle και Google, αλλά κυρίως της Oracle, οι οποία κατέχει τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας που καλύπτουν την Java σύμφωνα με μία αναφορά. Υπήρξαν όμως αναφορές και για άλλους λόγους, όπως ότι πολλοί Windows developers ήταν δυσαρεστημένοι με το project, ή ότι το Android subsystem με τον καιρό επηρρέαζε αρνητικά την απόδοση των Windows 10 Mobile.

 

Αν και το Project Astoria θα ήταν μία εύκολη και αρκετά μεγάλη παράκαμψη για να μειωθεί η διαφορά στον αριθμό των εφαρμογών, υπάρχει ακόμα το Project Islandwood και η πλατφόρμα iOS που διαθέτει πάρα πολλές και ποιοτικές εφαρμογές, που μπορούν να λειτουργήσουν περίφημα στα Windows 10, και χωρίς τα προβλήματα που θα έφερνε το emulation (μη ασφαλείς εφαρμογές κ.ά).

 

Link.png Site: WindowsCentral
Link.png Site: Thurrott