Έπρεπε να φτάσουμε στον εκθεσιακό χώρο της Qualcomm για να εντοπίσουμε τελικά τα πρώτα συστήματα που ανακοινώθηκαν τον περασμένο μήνα και τα οποία έχουν ενδιαφέρον όχι τόσο για το hardware αλλά για το λογισμικό στο οποίο στηρίζονται. 

Αυτό δεν είναι άλλο από τη νέα έκδοση των Windows 10 για ARM επεξεργαστές που μέχρι στιγμής αφορά έναν και μόνο SoC, το Snapdragon 835 της Qualcomm, με την υποστήριξη του νέου Snapdragon 845 να είναι θέμα χρόνου όπως καταλάβαμε μετά από σχετική ερώτηση.

Με την έκδοση αυτή, Microsoft και Qualcomm θέλουν να φέρουν στους προσωπικούς υπολογιστές μερικά από τα σημαντικότερα συγκριτικά πλεονεκτήματα των smartphones όπως είναι η μεγάλη αυτονομία και η συνεχής σύνδεση στο Internet, χωρίς να χάνεται η συμβατότητα με τις desktop εφαρμογές.

Αν και η πρόσβαση στα τρία συστήματα που έχουν ανακοινωθεί από την HP, Asus και Lenovo δεν ήταν εφικτή, είχαμε την ευκαιρία να δούμε μερικά demo προς επιβεβαίωση των ισχυρισμών των δύο εταιρειών. Για την αυτονομία, το Envy X2 της HP έπαιζε συνεχώς ένα HD Video μέχρι εξαντλήσεως της μπαταρίας του, κάτι που σύμφωνα με τα στελέχη της Qualcomm γίνεται μετά από 22-23 ώρες έναντι 13-14 ωρών σε ένα PC «αντίστοιχων επιδόσεων».

Στο δεύτερο demo είδαμε την φόρτωση δημοφιλών desktop εφαρμογών  όπως το Office, το Chrome και το Photoshop, με το σύστημα της ASUS, το Novago να δείχνει να τα καταφέρνει χωρίς πρόβλημα ακόμα και όταν υπήρχαν περίπου 7 εφαρμογές να τρέχουν παράλληλα.  Για τη φόρτωση των desktop x86 εφαρμογών σε ARM επεξεργαστή, η Microsoft προχωρά σε emulation, αναφέροντας πολύ καλές επιδόσεις, κάτι που σίγουρα θα χρειαστεί να επιβεβαιώσουμε στο μέλλον.

Τέλος στο Miix 630 της Lenovo, ένα 2σε1 σύστημα που ανακοινώθηκε εδώ στη CES, είδαμε την αναπαραγωγή του Minecraft, ενός όχι και τόσο απαιτητικού παιχνιδιού, με την Qualcomm να θέλει να δείξει ότι τα Windows 10 ARM συστήματα θα έχουν και δυνατότητες gaming. 

Πάντως και τα τρία συστήματα, βρίσκονται ακόμα μακρυά από την κυκλοφορία, η οποία προγραμματίζεται περίπου την άνοιξη με τιμές που θα ξεκινάνε πιθανότατα από τα €599 για τα μοντέλα με 4GB μνήμη. Η συνεχής σύνδεση με το Internet θα πραγματοποιείται με την εγκατάσταση μια sim κάρτας ή μιας e-sim όπου αυτό υποστηρίζεται, και ο υπολογιστής θα μπορεί να κατεβάζει στο παρασκήνιο διάφορες ενημερώσεις όπως συμβαίνει και με ένα smartphone, προκειμένου ο κάτοχός του να δει τις αντίστοιχες πληροφορίες αμέσως μόλις ενεργοποιήσει την οθόνη.

20180111_100952.jpg.56f618efec65401f55c563541358327f.jpg

  • Like 1