Δεν είναι εύκολο για κάποιον να χρησιμοποιήσει έναν υπολογιστή εάν πάσχει από αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS) ή από κάποια άλλη νευρομυϊκή πάθηση.

Μπορεί να χρησιμοποιήσει “eye tracking”, ωστόσο κάτι τέτοιο απαιτεί εξειδικευμένο λογισμικό και η εμπειρία χρήσης δεν θα είναι και η καλύτερη. Η Microsoft ωστόσο πιστεύει ότι μπορεί να βοηθήσει σε αυτό τον τομέα, και για αυτό έχει στόχο να προσφέρει τα Windows 10 με τέτοια λειτουργικότητα και επομένως με built-in “eye tracking”.

 

Η τεχνολογία για την ώρα έχει την ονομασία Eye Control και επιτρέπει σε οποιοδήποτε να περιηγηθεί στο λειτουργικό σύστημα χρησιμοποιώντας τα μάτια του/ βλέμμα του. Οι χρήστες μπορούν να εκκινούν εφαρμογές, να πληκτρολογούν και γενικότερα να πραγματοποιούν καθημερινές εργασίες απλώς κοιτώντας προς το σωστό μέρος της οθόνης τους.

 

Για την ανάπτυξη του Eye Control, η Microsoft συνεργάστηκε με την Tobii, οπότε μην εκπλαγείτε αν ακούσετε ή διαβάσετε ότι οι trackers της Tobii έχουν τη καλύτερη συμβατότητα με το νέο χαρακτηριστικό. Το χαρακτηριστικό Eye Control είναι ήδη διαθέσιμο σε δοκιμαστική έκδοση ως μέρος της τελευταίας έκδοσης preview των Windows 10 στο πρόγραμμα Insider αν θέλετε να το δοκιμάσετε. Αναμφισβήτητα, πρόκειται για μία σημαντική προσθήκη και εξέλιξη που καθιστά τους υπολογιστές πραγματικά προσβάσιμους από όλους.

 

 

Link.png Site: Engadget