Το εν λόγω κομμάτι κώδικα μπορεί να κρυφτεί ακόμη και σε εικονίδια, οπότε ένας χρήστης θα μπορούσε να έχει σοβαρά προβλήματα απλώς επειδή είδε μια συντόμευση.

Ένα παράξενο bug επανήλθε στο προσκήνιο από τον Jonas L, έναν ερευνητή του ινστιτούτου Infosec. Όπως αναφέρει ο Jonas, αρχικά είχε υποτιμηθεί η σοβαρότητα του πράγματος όμως η κατάσταση είναι είναι πιο δύσκολη από όσο έμοιαζε.

Το συγκεκριμένο bug μπορεί να ενεργοποιηθεί μέσω μιας μικρής γραμμής κειμένου κι όταν συμβεί αυτό, ένας δίσκος μορφοποιημένος σε NTFS γίνεται corrupted με τις όποιες επιπτώσεις αυτό μπορεί να έχει για τον χρήστη.

Ανησυχητικό είναι το γεγονός πως μπορεί να κρυφτεί μέσα σε απλά και καθημερινά πράγματα, όπως ένα αρχείο .zip ή ακόμη και μια συντόμευση, ενώ δεν απαιτούνται δικαιώματα διαχειριστή για να «τρέξει» η εντολή και να προκαλέσει πρόβλημα. Μάλιστα, όπως εντόπισε το BleepingComputer, ορισμένες φορές δε χρειάζεται καν κάποια ενέργεια που να εμπλέκει το επικίνδυνο αρχείο. Αν μια συντόμευση βρίσκεται μέσα σε ένα φάκελο κι αυτός ο φάκελος ανοιχτεί, τα Windows -όπως είναι φυσιολογικό- θα επιχειρήσουν να προβάλλουν το εικονίδιο που συνοδεύει τη συντόμευση, κι εκεί ακριβώς μπορεί να κρύβεται το επικίνδυνο κομμάτι κώδικα.

Επομένως, είναι εξαιρετικά εύκολο για τον μέσο χρήστη να ενεργοποιήσει το bug εν αγνοία του και να καταλήξει με κατεστραμμένο file system.

Το bug αρχικά εμφανίστηκε στην έκδοση 1803 των Windows 10, το update του Απριλίου του 2018, κι έκτοτε υπάρχει σε κάθε μετέπειτα έκδοση. Ο Jonas L αρχικά έφερε το θέμα στην επιφάνεια τον Αύγουστο του 2020 και αργότερα τον Οκτώβριο του 2020.

Σε δήλωσή της στο The Verge, η Microsoft αναγνώρισε το πρόβλημα και δήλωσε πως εργάζεται για την επίλυσή του.

  • Like 1
  • Haha 12
  • Sad 2