Εδώ και λίγη ώρα, το April 2018 Update των Windows 10 είναι διαθέσιμο για κατέβασμα, αποτελώντας την επόμενη μεγάλη αναβάθμιση του λειτουργικού συστήματος της Microsoft.

Η αναβάθμιση, μπορεί εγκατασταθεί από σήμερα μόνο αν ο χρήστης την κατεβάσει από την ιστοσελίδα της Microsoft και στη συνέχεια προχωρήσει σε εγκατάσταση ενώ για όσους θέλουν πιο αυτοματοποιημένα πράγματα, θα είναι διαθέσιμη μέσω Windows Update από τις 8 Μαΐου η Microsoft τη διαθέτει και μέσω Windows Update αν και η αρχική ενημέρωση έλεγε ότι κάτι τέτοιο θα γινόταν στις 8 Μαΐου. Το April 2018 Update δε φέρνει μεγάλο αριθμό νέων χαρακτηριστικών και δυνατοτήτων όπως περασμένες αναβαθμίσεις, αλλά κυρίως βελτιώσεις σε υπάρχουσες λειτουργίες. Ας δούμε αναλυτικά τα κύρια σημεία:

Timeline

Σε συνδυασμό με την εφαρμογή του Microsoft Edge στο iOS και το Android, ο χρήσης μπορεί να έχει πρόσβαση μέσω του PC του, στο ιστορικό των ιστοσελίδων που επισκέφτηκε από το smartphone του. Για όσους δε θέλουν τόση αναλυτική ενημέρωση για λόγους ιδιωτικότητας, η Microsoft έχει απενεργοποιημένο εξ ορισμού το συγχρονισμό των συσκευών, ενώ ο χρήστης μπορεί να απενεργοποιήσει το ιστορικό δραστηριότητας.

Διόρθωση των Θολών Εφαρμογών

scaling.jpg.4d71830a5334242752086ad898d47da4.jpg

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των Windows, βάζει στο στόχαστρο της και αυτή η έκδοση των Windows 10. Πλέον το λειτουργικό σύστημα θα είναι σε θέση να εντοπίσει πότε μια εφαρμογή δείχνει θολή εξαιτίας αλλαγής οθόνης ή σύνδεσης του laptop σε ένα dock, προσπαθώντας να την εμφανίζει καλύτερα στην τρέχουσα ανάλυση, χωρίς να δείχνει είτε σε μικρό μέγεθος είτε θολή.

Γρήγορο Bluetooth pairing

bluetooth.gif.2b5e6d36c626e3d8e86f4f3278f6810c.gif

Ο νέος τρόπος για γρήγορη σύνδεση ενός bluetooth περιφερειακού που υποστηρίζουν τα Windows 10, εμφανίζει άμεσα ένα Pop-up μήνυμα με συμβατό hardware, επιτρέποντας το συγχρονισμό του με το σύστημά σας σε χρόνο ρεκόρ. Αρχικά παρόμοια υποστήριξη διαθέτει μόνο το Surface Precision Mouse, με περισσότερα περιφερειακά να φέρουν τη σχετική υποστήριξη μέσα στο χρόνο.

Nearby Sharing

fkubpb0qmnwsapzebocz.png.fd0fdae9f72897b87f5c1b1532a49639.png

Σε μια λειτουργία που θυμίζει το AirDrop της Apple, το Nearby Sharing των Windows 10 επιτρέπει τον εύκολο διαμοιρασμό εγγράφων, φωτογραφιών, ακόμα και συνδέσμων ιστοσελίδων σε άλλους υπολογιστές που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το δικό σας και τρέχουν και αυτοί την τελευταία έκδοση των Windows. Η όλη διαδικασία είναι αρκετά γρήγορη αφού αρκεί ένα Drag n Drop για τη μεταφορά των δεδομένων, ενώ η αποστολή των δεδομένων γίνεται μέσω Bluetooth. Η λειτουργία του Nearby Sharing είναι απενεργοποιημένη εξ ορισμού.

Focus Assist

 

Με το April 2018 Update, η Microsoft αλλάζει τη λειτουργία do-not-disturb, εγκαινιάζοντας το Focus Assist που στόχο έχει να αποκλείει έξυπνα όλες τις ειδοποιήσεις που ο χρήστης μπορεί να λαμβάνει από εφαρμογές και άλλες λειτουργίες των Windows, όσο εργάζεται, κάτι που του αποσπά συνήθως την προσοχή. Με το νέο τρόπο, γίνεται αυτόματος αποκλεισμός των ειδοποιήσεων κάθε φορά που παίζετε ένα παιχνίδι ή όταν έχετε συνδεδεμένο τον υπολογιστή με κάποια τηλεόραση ή βιντεοπροβολέα, που συνήθως συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας παρουσίασης.  

Ο χρήστης μπορεί να ορίσει εφαρμογές αλλά και επαφές οι οποίες δε θα περιλαμβάνονται στον αποκλεισμό.

Microsoft Edge: PWA εφαρμογές και αποκλεισμός ήχου στα Tabs

 

Όπως συμβαίνει και στον Chrome browser, έτσι και ο Edge υποστηρίζει τον αποκλεισμό ήχου μεμονωμένα σε οποιοδήποτε tab επιθυμεί ο χρήστης, γλυτώνοντας από ενοχλητικές ιστοσελίδες. Ακόμα υπάρχουν μικρές αλλαγές στο σχεδιασμό, ενώ η σημαντικότερη προσθήκη είναι η υποστήριξη PWA εφαρμογών. Οι Progressive Web Apps είναι στην ουσία web εφαρμογές με χαρακτηριστικά που συναντάμε σε εγγενής εφαρμογές όπως Push notifications, χωρίς ο κάτοχος μιας ιστοσελίδας να χρειάζεται να χάσει χρόνο και χρήμα για να αναπτύσσει ξεχωριστή εφαρμογή για τις Mobile πλατφόρμες. PWA εφαρμογές υποστηρίζει πλήρως η Google ενώ η Apple κάνει δειλά βήματα προς αυτή τη κατεύθυνση με την τελευταία έκδοση του iOS.

Η Microsoft φέρνει ακόμα τις PWA εφαρμογές και στο Microsoft Store, κάτι που ίσως αντιστρέψει την κατάσταση των ποιοτικών εφαρμογών που αυτό διαθέτει, και οι οποίες είναι αρκετά λιγότερες από τις προτάσεις των Google και Apple.

Ρυθμίσεις ήχου ανά εφαρμογή

Πλέον τα Windows 10 υποστηρίζουν ρυθμίσεις ήχου (εισόδου/εξόδου) ξεχωριστά ανά εφαρμογή. Για παράδειγμα ο χρήστης θα μπορεί να ακούει την αγαπημένη του μουσική από τα ηχεία που έχει συνδεδεμένα στον υπολογιστή του και μέσα από την εφαρμογή του Spotify, όταν την ίδια στιγμή θα μπορεί να ακούει παράλληλα τον ήχο που προέρχεται από μια ιστοσελίδα (πχ. YouTube), χρησιμοποιώντας τα ακουστικά. 

Dictation

Πλέον η δυνατότητα υπαγόρευσης ενσωματώνεται στο λειτουργικό σύστημα και ο χρήστης μπορεί να την χρησιμοποιεί μέσα από κάθε φόρμα κειμένου, αρκεί να πατήσει το συνδυασμό πλήκτρων Windows + H. Αρχικά η υπαγόρευση υποστηρίζει μόνο την αγγλική γλώσσα, με τη Microsoft να υπόσχεται περισσότερες γλώσσες στο μέλλον.

Gaming αλλαγές και Xbox Game Bar

games.jpg.00ddaa8b4d0142debae9063cf231645d.jpg

Για τους gamers, τα Windows 10 υποστηρίζουν ρυθμίσεις που αφορούν τις επιδόσεις ενός παιχνιδιού που τρέχετε στον υπολογιστή σας, επιτρέποντας είτε τις καλύτερες δυνατές επιδόσεις είτε την εξοικονόμηση ενέργειας αν χρησιμοποιείτε κάποιο φορητό υπολογιστή. Το χαρακτηριστικό αυτό βρίσκεται στις "ρυθμίσεις γραφικών" μέσα από το κεντρικό μενού των Ρυθμίσεων. 

Ακόμα η Microsoft ανασχεδιάζει την Xbox game bar, με τον χρήστη να μπορεί να επιλέξει μεταξύ ενός άσπρου και μαύρου θέματος.

 

  • Like 3
  • Thanks 4