Εσωτερικά δεδομένα της Microsoft στα οποία είχε πρόσβαση το Windows Central, αποκαλύπτουν ότι οι ενεργοί μηνιαίοι χρήστες των Windows 11 ξεπέρασαν πρόσφατα τα 400 εκατομμύρια.

Ο αριθμός ανεβαίνει σταθερά και η εταιρεία προβλέπει ότι μέχρι τις αρχές του 2024, 500 εκατομμύρια χρήστες θα χρησιμοποιούν την τελευταία έκδοση των Windows. Η επίδοση αυτή έρχεται  περίπου δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία του λειτουργικού, τον Οκτώβριο του 2021. 

Αν και γρήγορος, ο ρυθμός ανάπτυξης των Windows 11 υστερεί σε σχέση με τα Windows 10, τα οποία έφτασαν τα 400 εκατομμύρια χρήστες σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο, φτάνοντας το 1 δισεκατομμύριο μέχρι το 2020. Ωστόσο, πρέπει να ληφθούν υπόψη οι διαφορετικές συνθήκες κατά το λανσάρισμα των δύο λειτουργικών.

Τα Windows 10 ήταν μια δωρεάν ενημέρωση για τους υπολογιστές Windows 7 και 8.1, που διαφημίστηκε έντονα και δόθηκε κίνητρο ως αναβάθμιση περιορισμένου χρόνου. Η Microsoft πίεσε επίσης έντονα τους χρήστες να μεταβούν μέσω ειδοποιήσεων και προτροπών που εμφάνιζε στις παλαιότερες εκδόσεις των Windows.

Αντιθέτως, τα Windows 11 υποστήριζαν αρχικά μόνο υπολογιστές που κυκλοφόρησαν από το 2018 και μετά, λόγω της απαίτησης TPM, αποκλείοντας παλαιότερα συστήματα με Windows 7, 8 και 10. Αυτό περιόρισε αμέσως την διαθεσιμότητά τους, κάτι που ανέμενε η Microsoft. Με βάση σχετική έρευνα, πάνω από το 25% των χρηστών δεν μπορούσαν να αναβαθμιστούν λόγω των απαιτήσεων στο hardware.

Παρά τους μετριοπαθείς στόχους, τα Windows 11 ξεπέρασαν σταθερά τις εσωτερικές προβλέψεις της Microsoft χάρη στον επιταχυνόμενο ρυθμό ενημερώσεων, με τη δυναμική τους να αναπτύσσεται ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν. Η επιτυχία των Windows 11 αποτελεί καλό οιωνό για τα φημολογούμενα Windows 12 που όλα δείχνουν ότι θα κυκλοφορήσουν το 2024. Η νέα έκδοση μπορεί να εισάγει πρωτοποριακές δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης και αλλαγές στο περιβάλλον εργασίας όπως έχουν αφήσει να εννοηθεί, στελέχη της εταιρείας.

Μια πρώιμη εικόνα που διέρρευσε πριν αρκετό καιρό υποδηλώνει μια ανανέωση στο γραφικό περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένου ενός ανανεωμένου μενού Έναρξης (Start Menu). Τα Windows 12 αναμένεται να δώσουν προτεραιότητα στις εμπειρίες γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη και παράλληλα να βασιστούν στην υπάρχουσα λειτουργικότητα.

Άλλωστε τα χαρακτηριστικά των Windows 11 που προστέθηκαν πρόσφατα, όπως τα AI  εφέ της κάμερας και του μικροφώνου, υποδηλώνουν αυτή την κατεύθυνση. Επιπλέον το εξειδικευμένο AI hardware θα μπορούσε να επιτρέψει προηγμένες λειτουργίες που δεν έχουμε ξαναδεί από desktop λειτουργικό σύστημα.