Η Microsoft δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται μόνο για την παρουσία του Appstore της Amazon στα Windows 11, αλλά θέλει να φέρει και άλλα app stores.

Αυτό τουλάχιστον δήλωσε ο υπεύθυνος για την ανάπτυξη και την στρατηγική του λειτουργικού συστήματος της εταιρείας, Panos Panay σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα The Verge. Η Microsoft επιθυμεί να εντάξει και άλλα app stores στο δικό της portal όπως είναι τα Steam και Epic Games Store.

Οι νέες πολιτικές της Αμερικάνικης εταιρείας άλλωστε -οι οποίες επιτρέπουν στους developers να κρατούν όλα τα έσοδα από τις δικές τους πλατφόρμες- σχεδιάστηκαν με γνώμονα και τα εναλλακτικά app stores και shops. «Είναι καλοδεχούμενα» είπε ο Panos Panay. Ο στόχος για τη Microsoft είναι να καταστήσει τα Windows 11 τον απόλυτο προορισμό για apps. «Πληκτρολογείς το όνομα του app (στο πεδίο αναζήτησης) και ξεκινάς να λαμβάνεις το app που θες» είπε ο Panos Panay ολοκληρώνοντας τη σκέψη του.

Παρόλα αυτά, αν και οι πολιτικές της εταιρείας είναι αναμφισβήτητα περισσότερο ευέλικτες, εντούτοις σε ότι αφορά τα παιχνίδια, η πολίτική «χωρίς προμήθεια» (no-fee) δεν εφαρμόζεται στα παιχνίδια και είναι μάλλον απίθανο οι Valve και Epic Games να θέλουν να μοιραστούν με την Microsoft τα κέρδη από τις πλατφόρμες τους. Για να κάνουν την εμφάνιση τους λοιπόν εντός του Microsoft Store, θα πρέπει είτε να αλλάξει η Microsoft τις πολιτικές της είτε να προχωρήσει σε εξαιρέσεις, ειδικά για τα δύο μεγάλα αυτά online καταστήματα παιχνιδιών. Λαμβάνοντας υπόψη ορισμένες δηλώσεις των Gabe Newell (Valve) και Tim Sweeney (Epic Games) είναι μάλλον απίθανο να δούμε τις πλατφόρμες τους στα Windows 11 μέσα από το Microsoft Store.

Αν πάντως γίνει κάτι τέτοιο πραγματικότητα -που αμφιβάλλουμε- το προφίλ του Windows 11 app store θα αναβαθμιστεί σημαντικά ενώ θα ενισχύσει περαιτέρω την κυριαρχία της Microsoft στο computer gaming. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση θα χρειάζεται πάντως να εγκαταστήσετε τις εφαρμογές των Epic Games και Steam ωστόσο δεν θα είναι απαραίτητο να «τρέχετε» στο παρασκήνιο ένα σωρό clients και launchers απλώς για να εντοπίσετε το αγαπημένο σας παιχνίδι.

  • Like 4