Με στόχο να δείχνουν περισσότερο ελκυστικά και αρτιότερα από άποψη αισθητικής, η Microsoft επεκτείνει τη χρήση του εφέ «Mica» σε περισσότερες εφαρμογές του νέου της λειτουργικού συστήματος.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Windows Latest, για όσους δεν γνωρίζουν, το Mica είναι ένα εφέ που εφαρμόζεται στα περιγράμματα των παραθύρων και στις γραμμές τίτλου, το οποίο επιτρέπει στον χρήστη να βλέπει διαμέσου τους το φόντο της επιφάνειας εργασίας. Αν και πρόκειται για ένα εντυπωσιακό ημιδιαφανές εφέ, η διαφορά στην απόδοση είναι μηδαμινή, καθώς όπως εξηγεί η Microsoft «δεν χρειάζεται παρά να γίνει sampling της ταπετσαρίας μόνο μία φορά για την οπτικοποίηση».

Αυτό με απλά λόγια σημαίνει μικρότερο αντίκτυπο στην απόδοση την ώρα που η ιδέα στο σύνολο της έχει στόχο να δώσει μία «γυαλάδα» στο περιβάλλον της επιφάνειας εργασίας χωρίς να προκαλέσει ζητήματα μειωμένης απόδοσης, ειδικά όταν το hardware δεν είναι τόσο ισχυρό.

MICA.jpg

Το Mica παρατήρησε πρώτος ένας χρήστης του Reddit στο Microsoft Word, και λίγο αργότερα η ιστοσελίδα Windows Latest, το εφέ έκανε την εμφάνιση του στην γραμμή τίτλου των apps «Κέντρο Σχολίων» (Feedback Hub) και Tips σε preview builds των Windows 11 και βρίσκεται ήδη σε ορισμένες βασικές εφαρμογές των Windows 11 όπως στη Ζωγραφική (Paint), Φωτογραφίες (Photos), Αριθμομηχανή (Calculator) και στον Edge μεταξύ άλλων.

Από ότι φαίνεται, η Microsoft σχεδιάζει να φέρει το εφέ Mica και σε άλλες βασικές εφαρμογές των Windows 11 και του Microsoft Office, κάτι που βεβαίως είναι ευχάριστο λαμβάνοντας υπόψη ότι το περιβάλλον χρήσης γίνεται ακόμα πιο όμορφο και χωρίς να επιβαρύνεται η απόδοση του υπολογιστή (τουλάχιστον, ευελπιστούμε να μην υπάρξει τέτοια επιβάρυνση). Φυσικά, η Microsoft δεν έχει την πολυτέλεια να προχωρήσει στην εφαρμογή εφέ ή οπτικών βελτιστοποιήσεων που ενδέχεται να επιβαρύνουν την ταχύτητα του λειτουργικού της συστήματα και για αυτό κάνει προσεκτικά βήματα.   

Αξίζει να επισημάνουμε ωστόσο ότι ο στόχος της εταιρείας με το εφέ Mica δεν αφορά μόνο την αισθητική και το design. Ο στόχος της Microsoft με το Mica είναι να δίνεται έμφαση στην τρέχουσα εφαρμογή που χρησιμοποιείται, καθώς για τις ανενεργές εφαρμογές που είναι ανοιχτές, τα Windows φροντίζουν να έχουν αλλάξει σε ένα απλό ουδέτερο χρώμα, ώστε να διαφοροποιούνται σε σχέση με την ενεργή εφαρμογή.

  • Like 5