Τα Windows της Microsoft κυριαρχούσαν ανέκαθεν στο χώρο των επιτραπέζιων λειτουργικών συστημάτων παγκοσμίως, καθώς το λειτουργικό σύστημα είναι ευρέως διαθέσιμο με πολλούς κατασκευαστές υπολογιστών, όπως τη Dell, την HP και την Lenovo.

Ωστόσο, μια πρόσφατη τάση δείχνει ότι τα Windows, το λειτουργικό σύστημα της Microsoft, χάνει γρήγορα τη δημοτικότητά του στις ΗΠΑ, λόγω της ανόδου των macOS και ChromeOS στη χώρα.

Τα στοιχεία προέρχονται από το Statcounter της GlobalStats, τα οποία δείχνουν ότι τα Windows έχουν πέσει σε ιστορικά χαμηλό μερίδιο αγοράς desktop λειτουργικών συστημάτων και συγκεκριμένα στο 57,37%. Η επίδοση αυτή αφορά αποκλειστικά την Αμερική και για το διάστημα του περασμένου μήνα, πολύ μακριά δηλαδή από το ιστορικά υψηλό 92,37% που είχε σημειωθεί τον Ιανουάριο του 2009. Επιπλέον, η γραμμή τάσης δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης, καθώς τα Windows αναμένεται να χάσουν περισσότερο μερίδιο αγοράς στη χώρα καθ' όλη τη διάρκεια του 2023.

Η ραγδαία πτώση του μεριδίου αγοράς μπορεί να αποδοθεί στον έντονο ανταγωνισμό από τους ανταγωνιστές των Windows, οι οποίοι είναι το macOS της Apple και το Chrome OS της Google. Με βάση ότι ισχύει τον Φεβρουάριο του 2023, τα Windows κατέχουν το 57,37% της αγοράς επιτραπέζιων λειτουργικών συστημάτων στις ΗΠΑ, το macOS κατέχει το 29,62% και το Chrome OS το 7,47%. Το Linux κατέχει το 2,55%, ενώ άλλα διάφορα desktop λειτουργικά συστήματα κατέχουν το 2,97%.

image.png.5e51ee3af6252b3cd1aa9b65d111b367.png

Η αυξανόμενη δημοτικότητα του macOS και του ChromeOS είναι σίγουρα μια αιτία της τρέχουσας πτωτικής τάσης των Windows. Το macOS βρίσκεται συνήθως στα Macbooks και στη σειρά desktop της Apple, όπως τα Mac Mini και Mac Studio. Με την εισαγωγή των επεξεργαστών Apple SIlicon το 2020, το ευρύ κοινό εντυπωσιάστηκε πολύ από τις βελτιωμένες επιδόσεις και την εκπληκτική αυτονομία που προσέφεραν τα Macbooks της Apple σε σχέση με τους προκατόχους τους με επεξεργαστή Intel. 

Με τη σειρά τους, πολλοί πρώην χρήστες φορητών υπολογιστών με Windows μεταπήδησαν στην Apple για την ανώτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας και την ταχύτερη απόδοση της CPU για το φόρτο εργασίας τους. Ωστόσο, το κύμα των χρηστών των Windows που μεταπήδησαν στην Apple φαίνεται σταδιακά, καθώς χρειάστηκε να φτάσουμε μέχρι το 2023 προκειμένου να δούμε μια σημαντική αλλαγή στην αγορά.

Όσον αφορά την άνοδο του Chrome OS, τα Chromebooks προσφέρονται συνήθως σε εκπαιδευτικά ιδρύματα προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια. Οι μαθητές που φοιτούν σε αυτά τα ιδρύματα έχουν μεγαλώσει και έχουν γίνει ενήλικες σήμερα, και είναι πιο εξοικειωμένοι με τα Chromebooks σε σύγκριση με τα Windows συστήματα, και ίσως προτιμούν να αγοράσουν κάτι οικείο από κάτι άλλο που τους είναι άγνωστο.

Επιπλέον, τα Chromebooks είναι γενικά φθηνότερα στην αγορά laptop από τα αντίστοιχα Windows laptops, με αποτέλεσμα πολλά σχολεία να αγοράζουν Chromebooks μαζικά και φτηνά, ή είτε μια τυπική οικογένεια να αγοράζει ένα Chromebook για το παιδί της ως πρώτη εμπειρία με φορητό υπολογιστή, επειδή είναι πιο προσιτό.

Έτσι, φαίνεται ξεκάθαρα ότι το μονοπώλιο της Microsoft στην αγορά επιτραπέζιων υπολογιστών με τα Windows αρχίζει να χάνει τη δυναμική του καθώς ο ανταγωνισμός εντείνεται. Και οι πρόσφατες ανακοινώσεις, όπως η προσθήκη του Bing στα Windows 11, αλλά και τα έγγραφα που διέρρευσαν και υποδηλώνουν την επερχόμενη κυκλοφορία των Windows 12, δείχνουν ότι η Microsoft αναπτύσσει αυτή τη στιγμή κάτι νέο για να ανταγωνιστεί την Apple και τη Google.

  • Like 12
  • Thanks 3
  • Sad 1