Η επόμενη σημαντική ενημέρωση για τα Windows 11, με την κωδική ονομασία 23H2, έρχεται πολύ σύντομα και συγκεκριμένα στις 26 Σεπτεμβρίου.

Η επικείμενη έκδοση υπόσχεται συναρπαστικές νέες δυνατότητες που θα εμπλουτίσουν την εμπειρία των Windows, με την τεχνητή νοημοσύνη να είναι στο επίκεντρο.

Επικεφαλής των νέων χαρακτηριστικών είναι το Windows Copilot ένας ψηφιακός βοηθός με τεχνητή νοημοσύνη που φέρνει τις ικανότητες συνομιλίας του Bing Chat απευθείας στην επιφάνεια εργασίας σας. Εμφανίζεται ως πλαϊνή μπάρα σε επίπεδο λειτουργικού, και μπορεί να χειρίζεται βασικούς ελέγχους συσκευών, να εκκινεί εφαρμογές και να απαντά σε ερωτήσεις με φυσική γλώσσα. Η στενή ενσωμάτωσή του επιτρέπει αλληλεπιδράσεις με επίγνωση του πλαισίου του θέματος, όπως η σύνθεση μηνυμάτων κειμένου με δεδομένα από το ημερολόγιο σας ή η παροχή επιλογών πλοήγησης στο Outlook. Αυτό σηματοδοτεί την πιο πρόσφατη προσπάθεια της Microsoft για την παροχή ενός ενσωματωμένου και πολύ πιο έξυπνου εικονικού βοηθού μετά την κατάργηση της Cortana. Η πρωτοποριακή τεχνητή νοημοσύνη του Copilot -πίσω από την οποία βρίσκεται το GPT-4- θα μπορούσε να το καταστήσει πιο επιτυχημένο από τις προηγούμενες προσπάθειες, με τη δυνατότητα να κατανοεί ερωτήματα και να παρέχει σχετικές απαντήσεις. 

Σε ότι αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, η Microsoft ανακοίνωσε ότι το Bing θα διαθέτει πλέον υποστήριξη για το τελευταίο μοντέλο DALL.E 3 από την OpenAI και θα παρέχει πιο εξατομικευμένες απαντήσεις βάσει του ιστορικού αναζητήσεων, προσφέροντας μια νέα εμπειρία αγορών με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και ενημερώσεις στο Bing Chat Enterprise, που θα το κάνει ακόμα πιο ευέλικτο.

Όμως το Copilot είναι μόνο ένα από τα νέα κομμάτια στο παζλ των νέων χαρακτηριστικών που φέρνουν τα Windows 11 23H2. Οι αλλαγές στην εμφάνιση που έχουν καθυστερήσει εδώ και καιρό, έρχονται στην Εξερεύνηση αρχείων (File Explorer), με μια βελτιωμένη αρχική σελίδα να δείχνει μεγάλα thumbnails και ένα καρουσέλ για πρόσφατα και αγαπημένα αρχεία. Οι ενημερώσεις ειδικά στο γραφικό περιβάλλον, φέρνουν την Εξερεύνηση αρχείων σε ευθυγράμμιση με την γενική αισθητική των Windows 11.  

Η εγγενής υποστήριξη για συμπιεσμένες μορφές αρχείων όπως το RAR και το 7-zip έρχεται επίσης σε αυτή την ενημέρωση χάρη στη βιβλιοθήκη ανοικτού κώδικα libarchive που περιλαμβάνεται πλέον εγγενώς στα Windows. Θα μπορείτε να ανοίγετε αυτά τα κοινά αρχεία με ευκολία, ενώ οι δυνατότητες δημιουργίας παρόμοιων αρχείων θα προστεθούν σε επόμενη αναβάθμιση την επόμενη χρονιά.

Ο έλεγχος του ήχου λαμβάνει και αυτός μια σημαντική αναβάθμιση με το νέο μείκτη έντασης ήχου για γρήγορη πρόσβαση από τη γραμμή εργασιών. Επιτρέπει να αλλάζετε εύκολα συσκευές αναπαραγωγής και να ρυθμίζετε τις εντάσεις για μεμονωμένες εφαρμογές και αναμένεται να ικανοποιήσει τους power users αφού η λειτουργικότητά του μοιάζει με δημοφιλή εργαλεία τρίτων κατασκευαστών (βλ. EarTrumpet).

image.png.158ce268dbd3959a961ba22f7cc259a2.png

Η δυνατότητα χρήσης stylus (το inking δηλαδή) γίνεται επίσης πιο ευέλικτη μέσω της νέας λειτουργίας Ink Anywhere, η οποία επιτρέπει τη χειρόγραφη γραφή με ψηφιακό στυλό σε οποιοδήποτε πεδίο κειμένου. Στη συνέχεια τα Windows μετατρέπουν αυτόματα τη γραφή σε δακτυλογραφημένο κείμενο σε πραγματικό χρόνο.

Σε ότι αφορά το παιχνίδι, οι gamers αποκτούν εγγενή έλεγχο του RGB φωτισμού σε συμβατές συσκευές μέσω του Dynamic Lighting. Μεγάλα brands έχουν συνεργαστεί με τη Microsoft για την υποστήριξη της ρύθμισης των χρωμάτων και των εφέ μέσω των ίδιων των Windows και όχι μέσω εφαρμογών που κυκλοφορούν οι εταιρείες. 

image.png.46847e2d4caea0289052d053c2777c1b.png

Επιπλέον, η δημιουργία backup υποστηρίζει πλέον το cloud για την απρόσκοπτη μεταφορά ρυθμίσεων και εφαρμογών, με τον χρήστη να γλυτώνει πολύ χρόνο όταν αλλάζει υπολογιστή. Το βελτιωμένο εργαλείο δημιουργίας backup των Windows θα εγκαταστήσει αυτόματα τη σειρά εφαρμογών που εμφανίζει το Start Menu, τις εφαρμογές που έχετε καρφιτσώσει στη  γραμμής εργασιών (taskbar) καθώς και τις εφαρμογές που έχετε εγκαταστήσει από το Microsoft Store 

Βελτιώσεις έρχονται και στη γραμμή εργασιών (taskbar), με την επιστροφή των ετικετών για τα εικονίδια εφαρμογών και τη δυνατότητα να καταργήσετε την ομαδοποίηση των καρφιτσωμένων στοιχείων. Οι δυνατότητες αυτές έρχονται να καλύψουν σημαντικές απουσίες χαρακτηριστικών που υπήρξαν στη taskbar μετά την έλευση των Windows 11.

Ακόμα, το Microsoft Paint αποκτά και dark mode, ενώ περιμένει τις επικείμενες βελτιώσεις των layers και της διαφάνειας

  • Like 7