Η παραδοσιακή εφαρμογή ζωγραφικής των Windows, το Paint, δεν έχει τη μοίρα του WordPad, γνωρίζοντας μια πρόσφατη αναγέννηση τα τελευταία 2 χρόνια, με μια σημαντική ανανέωση στο γραφικό περιβάλλον, υποστήριξη για dark mode, ανώτερους ελέγχους ζουμ και άλλες βελτιώσεις.

Ωστόσο, η Microsoft ανακοίνωσε τώρα την προσθήκη δύο δυνατοτήτων που θα μπορούσαν να αποδειχθούν χρήσιμες ακόμα και για προχωρημένους χρήστες: συμβατότητα με layers εικόνας τύπου Photoshop και δυνατότητα ανοίγματος και αποθήκευσης διαφανών αρχείων PNG. 

Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με επεξεργαστές εικόνας πέρα του Paint, τα layers σας επιτρέπουν να αποφασίσετε ποια στοιχεία μιας εικόνας εμφανίζονται πάνω ή κάτω από άλλα στοιχεία. Για παράδειγμα, αν εργάζεστε σε μια εικόνα που περιέχει ένα φόντο με μπλε ουρανό, ένα αεροπλάνο από πάνω του και ένα σύννεφο που επικαλύπτει τόσο τον ουρανό όσο και το αεροπλάνο. Σε ένα πρόγραμμα χωρίς υποστήριξη επιπέδων, η ενσωμάτωση νέων στοιχείων σε μια τέτοια εικόνα είναι πάντα καταστροφική. Κι’ αυτό διότι χάνετε τη δυνατότητα προβολής ή επεξεργασίας του τμήματος του ουρανού που καλύπτεται από το αεροπλάνο και το σύννεφο, καθώς και του τμήματος του αεροπλάνου που καλύπτεται από το σύννεφο. Τα layers απλοποιούν επίσης την επανατοποθέτηση στοιχείων της εικόνας, καθώς όλα τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της εικόνας παραμένουν ανέπαφα.

image.png.9b8497c63b6dc27dd1d5c3f172133bf0.png

Επιπλέον η δυνατότητα δημιουργίας, επεξεργασίας και αποθήκευσης διαφανών εικόνων τύπου PNG, συμβαδίζει με την υποστήριξη layers, καθώς η εξαγωγή ενός μεμονωμένου αντικειμένου από μια υπάρχουσα εικόνα για τοποθέτηση σε μια νέα εικόνα είναι πλεονεκτική. Η υποστήριξη διαφανών PNG συμπληρώνει τη δυνατότητα αυτόματης αφαίρεσης φόντου που προστέθηκε στο Paint νωρίτερα αυτό το μήνα. 

Τα βασικά προγράμματα επεξεργασίας εικόνων συχνά θέτουν περιορισμούς στον αριθμό των layers ανά εικόνα. Τα screenshots εμφανίζουν έως και πέντε διακριτά layers, αλλά ενδέχεται να υπάρχουν περισσότερα. Δεν είναι επίσης σαφές ποια μορφή αρχείου χρησιμοποιεί το Paint για την αποθήκευση των projects που έχετε σε εξέλιξη, το ισοδύναμο δηλαδή του Paint με ένα αρχείο .PSD.

Το ανανεωμένο Paint κυκλοφορεί πρώτα σε όσους συμμετέχουν στο δοκιμαστικό πρόγραμμα των Windows, στο Windows Insider και στα κανάλια Dev και Canary, τις δύο δοκιμαστικές -και όχι τόσο σταθερές- σειρές των Windows. Είναι δεδομένο ότι οι νέες λειτουργίες του Paint αφορούν μόνο την έκδοση της εφαρμογής για Windows 11, χωρίς να κάνει την εμφάνισή του στα Windows 10.
 

  • Like 5