Ο επικοινωνιακός αγώνας της Microsoft για τα Windows που φέρουν την κωδική ονομασία "7" ξεκίνησε. Μετά την ανακοίνωση λεπτομερειών για το επερχόμενο λειτουργικό σύστημα, το φως της δημοσιότητας είδαν στοιχεία για τις προθέσεις της Microsoft να μειώσει εντυπωσιακά το χρόνο εκκίνησης στο νέο της λειτουργικό σύστημα. Η σχετική ανακοίνωση έγινε από το Mike Fortin, που συγκαταλέγεται στους λεγόμενους Distinguished Engineers [εξαιρετικά τεχνικά καταρτισμένοι προγραμματιστές που καθοδηγούν τις εξελίξεις] ενώ είναι και επικεφαλής των ομάδων ανάπτυξης θεμελιωδών λειτουργιών στο τμήμα "Windows Core Operating Systems" της Microsoft.

 

Σύμφωνα με τον Fortin, έχει δημιουργηθεί μια εξειδικευμένη ομάδα προγραμματιστών για τα Windows 7, που ασχολείται αποκλειστικά με το πόσο χρόνο θα χρειάζεται το νέο λειτουργικό για την εκκίνησή του. Αυτή η ομάδα συνεργάζεται στενά με πολλές άλλες ομάδες ανάπτυξης από το τμήμα των Windows 7 αλλά και με άλλους κατασκευαστές hardware και software, ώστε να επιτύχει κάτι που, εκ πρώτης όψεως, δείχνει απλό: να αυξηθεί ο αριθμός των συστημάτων που προσφέρουν "πολύ καλούς χρόνους εκκίνησης" [δηλαδή να φορτώνουν το λειτουργικό σύστημα σε λιγότερα από 15 δευτερόλεπτα, όπως θέλει η Microsoft].

 

Σύμφωνα τα έως τώρα δεδομένα, που όπως λέει ο Fortin βασίζονται σε συστήματα με τα Windows Vista Service Pack 1, των οποίων οι χρήστες, στο πλαίσιο ενός προγράμματος Feedback, έστελναν ανώνυμα πληροφορίες στη Microsoft για τη συμπεριφορά του υπολογιστή τους, το 35% των συστημάτων χρειάζεται 30 ή λιγότερα δευτερόλεπτα για την εκκίνησή του, ενώ το 75% απαιτεί 50 ή λιγότερα δευτερόλεπτα.

 

Με βάση, λοιπόν, τα παραπάνω η Microsoft έχει βγάλει το συμπέρασμα ότι ελάχιστα συστήματα μπορούν να εκκινήσουν γρήγορα και αυτή η κατάσταση πρέπει να βελτιωθεί. Ιδιαίτερη προσοχή, δε, έχει δοθεί σε συστήματα που κάνουν πάνω από 60 δευτερόλεπτα να εκκινήσουν, κάτι που, σύμφωνα με τον Fortin, οφείλεται σε ποικίλους παράγοντες, όπως είναι η εγκατάσταση μεγάλων updates ή ακόμα και το φόρτωμα προγραμμάτων κατά την εκκίνηση. Επιπλέον, οι πολυάριθμοι διαφορετικοί συνδυασμοί hardware που μπορεί κανείς να συναντήσει σε ένα σύστημα, δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

 

Ανάμεσα στα πράγματα που εξετάζει η εταιρεία είναι, πάντα σύμφωνα με τον Fortin, η μείωση των υπηρεσιών [services] του συστήματος που τρέχουν στο background, όπως και των απαιτήσεών τους σε επεξεργαστική ισχύ, μνήμη και χώρο στο σκληρό δίσκο. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, για παράδειγμα, με τη χρήση ενός διακόπτη που θα εκκινεί αυτόματα μια υπηρεσία, μόνο όταν αυτή είναι απαραίτητη. Όσον αφορά το φόρτωμα drivers και την εκκίνηση συσκευών, γεγονότα που επίσης επηρεάζουν αρνητικά το χρόνο εκκίνησης, η Microsoft έχει κατά νου μια τεχνική παράλληλης επεξεργασίας των δεδομένων. Μέσω της παράλληλης φόρτωσης των drivers θα μειώνεται η πιθανότητα κάποιο αργό συστατικό να καθυστερήσει όλη τη διαδικασία εκκίνησης.

 

Μια επιπλέον μείωση του boot time μπορεί να επιτευχθεί μέσω της βελτίωσης των λειτουργιών και μηχανισμών διατήρησης και φόρτωσης των δεδομένων [που μπορεί να συνδυαστεί με τη χρήση νέων τεχνολογιών, όπως είναι οι δίσκοι solid state drives].

 

Αλλά και το διαγνωστικό σύστημα που περιέχεται στα τωρινά Windows πρέπει να ανασχεδιαστεί στα Windows 7 κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να αναγνωρίζει γρηγορότερα και καλύτερα ποιοι παράγοντες επιδρούν αρνητικά στις επιδόσεις του συστήματος. Στόχος της εταιρείας είναι να εξηγεί στο χρήστη ποιες δυνατότητες βελτιστοποίησης υπάρχουν για το σύστημά του, και να τον καθοδηγεί απλά και γρήγορα σε αυτές [αποφεύγοντας τις κλασικές επεμβάσεις στη Registry].

 

Source.png Πηγή: e-pcmag.gr