Από σήμερα, όσοι εγκαθιστούν για πρώτη φορά το νέο λειτουργικό σύστημα της Microsoft, τα Windows 8, θα δουν να εμφανίζεται στην οθόνη τους ένα ειδικό παράθυρο (ballot) το οποίο θα εμφανίζει τους πιο δημοφιλείς browsers και θα προτρέπει τον χρήστη να κατεβάσει αυτόν ή αυτούς που θέλει.

Η κίνηση αυτή της Microsoft έρχεται σε συνέχεια της συμφωνίας της με την Ευρωπαική επιτροπή πριν τρία χρόνια η οποία καθιστούσε μονοπωλιακή την πολιτική της εταιρείας στην αγορά των browser. Πρόσφατα η συμφωνία δέχθηκε πλήγμα μετά από δηλώσεις του γνωστού μας Χοακίν Αλμούνια, αρμόδιου Επιτρόπου για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις της Ε.Ε, με τις οποίες κατηγορούσε τη Microsoft για διακοπή της εμφάνισης της συγκεκριμένης οθόνης από το Φεβρουάριο του 2011.

 

Η Microsoft η οποία αναγνώρισε το πρόβλημα το οποίο παρουσιάστηκε σε 28 εκατομμύρια υπολογιστές Windows 7 SP1, απέδωσε την όλη κατάσταση σε τεχνικό θέμα και υποσχέθηκε αναδρομική εμφάνιση της συγκεκριμένης οθόνης σε όλους τους υπολογιστές που «επλήγησαν».

 

H ballot screen είναι στην ουσία μια ιστοσελίδα η οποία εμφανίζει με τυχαία σειρά τους κορυφαίους browser της αγοράς μαζί με πληροφορίες αλλά και σύνδεσμο για το άμεσο κατέβασμα τους για το κλασσικό περιβάλλον του desktop. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα theverge, για τα Windows 8 έχει επιλεχθεί η εγκατάσταση μιας Metro app εφαρμογής μέσω αναβάθμισης που κυκλοφοεί στο Windows Update (KB976002) και η οποία φορτώνει την ιστοσελίδα browserchoice.eu. Μόλις επιλέξουμε browser, ο Internet Explorer ξεκαρφιτσώνεται από τη taskbar κάτι που μπορούμε να επαναφέρουμε ανά πάσα στιγμή.

 

Όπως βλέπουμε αν ακολουθήσουμε τον παρακάτο σύνδεσμο, στις διαθέσιμες επιλογές δεν εμφανίζεται πλέον ο Safari της Apple του οποίου η έκδοση για Windows όπως φαίνεται έχει διακοπεί από την Apple χωρίς όμως να υπάρχει κάποια ανακοίνωση.

 

 

Link.png Site: Επιλογή browser (ballot screen)

Link.png Site: theverge.com