Σε μια κίνηση για να δώσει ώθηση στην υιοθέτηση των συνδέσεων οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home - FTTH) στην Ελλάδα, ο Όμιλος ΟΤΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέθεσε πρόσφατα στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) πρόταση για σημαντικές εκπτώσεις στις τιμές χονδρικής FTTH.

Η πρωτοβουλία του ΟΤΕ στοχεύει στην προώθηση ενός συστήματος αμοιβαίων εκπτώσεων μεταξύ των παρόχων τηλεπικοινωνιών, οι οποίες μπορούν να φτάσουν έως και το 28%. Βάσει αυτού του συστήματος, οι πάροχοι θα έχουν τη δυνατότητα να δεσμεύονται αμοιβαία για τους όγκους συνδέσεων που θα φέρει ο καθένας στο δίκτυο του άλλου, ανάλογα με την κάλυψη FTTH που διαθέτουν στις διάφορες περιοχές. Με αυτόν τον τρόπο, θα εξασφαλίζονται σημαντικές εκπτώσεις για όλους τους εμπλεκόμενους παρόχους, ενθαρρύνοντας παράλληλα την επέκταση των δικτύων οπτικής ίνας σε ολόκληρη τη χώρα.

Το προτεινόμενο σύστημα εκπτώσεων είναι ανοιχτό και προσβάσιμο με ισότιμους όρους για όλους τους παρόχους που δραστηριοποιούνται ή σκοπεύουν να δραστηριοποιηθούν στην αγορά FTTH. Εάν η πρόταση του ΟΤΕ λάβει το πράσινο φως από την ΕΕΤΤ, αναμένεται να διευκολύνει την πρόσβαση περισσότερων καταναλωτών στις υπερ-υψηλές ταχύτητες και την εξαιρετική εμπειρία συνδεσιμότητας που προσφέρει η τεχνολογία FTTH.

Σε συνδυασμό με τις μελλοντικές δράσεις της πολιτείας, όπως τα κουπόνια συνδεσιμότητας (Smart Readiness & Gigabit voucher), η πρωτοβουλία του ΟΤΕ αναμένεται να επιταχύνει τη μετάβαση της Ελλάδας από τα δίκτυα χαλκού στην οπτική ίνα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση «με αυτόν τον τρόπο, η χώρα θα μπορέσει να καλύψει το χαμένο έδαφος στον τομέα των υπηρεσιών υπερ-υψηλών ταχυτήτων, να συγκλίνει με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και να επιτύχει τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ψηφιακή Δεκαετία του 2030».

Επιπλέον γίνεται αναφορά στο ότι ο Όμιλος ΟΤΕ έχει ήδη προχωρήσει σε σημαντικές μειώσεις των τιμών λιανικής τόσο στη σταθερή όσο και στην κινητή τηλεφωνία τα τελευταία χρόνια. Οι μειώσεις αυτές έχουν οδηγήσει σε πτώση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) για τις τηλεπικοινωνίες, ακόμη και σε περιόδους γενικευμένης αύξησης των τιμών. Συγκεκριμένα σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2019, η μέση πραγματική τιμή προ φόρων για τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας έχει σημειώσει πτώση της τάξης του 85%, από 1,6 €/GB σε 0,3 €/GB. Παράλληλα, τα πιο δημοφιλή προγράμματα κινητής με πάγιο, καθώς και οι τιμές στην καρτοκινητή, έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ.

Στον τομέα της σταθερής τηλεφωνίας, τα προγράμματα με τις υψηλότερες ταχύτητες (50 Mbps και 100 Mbps) έχουν γίνει περίπου 30% πιο προσιτά. Επιπλέον σύμφωνα με τον ΟΤΕ, το κόστος ανά Mbps έχει μειωθεί κατά 26%, χάρη στην απόφαση του Ομίλου να προσφέρει δωρεάν αναβαθμίσεις ταχύτητας στους συνδρομητές που δεν είχαν ακόμη πρόσβαση σε συνδέσεις οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι. Ως αποτέλεσμα, ένας συνδρομητής της Cosmote το 2023 μπορούσε να απολαμβάνει ταχύτητες 500 Mbps μέσω FTTH σε χαμηλότερη τιμή από αυτήν που προσφερόταν για ταχύτητες 100 Mbps το 2020.

  • Confused 3
  • Haha 13